Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Στις αρχές του 2019 οι μελέτες για τις Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων στη Θεσσαλονίκη

agios antonios 1021x580

Συνεδρίασε η Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας

Στη συνέχιση της ορθής διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως προβλέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, στην ασφαλή διάθεσή τους στις υφιστάμενες μονάδες που λειτουργούν σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και στη δημιουργία νέων δομών, όπως οι τρεις μεγάλες Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) σε Σέρρες και Θεσσαλονίκη, στοχεύει η διοίκηση του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Ευελπιστεί μάλιστα ότι στις αρχές του 2019 ο ΦΟΔΣΑ θα έχει παραλάβει στα χέρια του και τις δυο μελέτες για τις ΜΕΑ Ανατολικού και Δυτικού Τομέα στο νομό Θεσσαλονίκης, προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτησή τους.

Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ του ΦΟΔΣΑ που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) ο πρόεδρος, Μιχάλης Γεράνης, με αφορμή την έγκριση του απολογισμού – ισολογισμού της 4ης Διαχειριστικής Χρήσης του Περιφερειακού Συνδέσμου ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, έτους 2017.

Ο κ. Γεράνης αναφέρθηκε στα έργα που έτρεξε και υλοποίησε ο Φορέας, όπως η κυψέλη στο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Ευκαρπία και η ΜΕΑ Σερρών, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την υλοποίηση και των δυο άλλων μεγάλων έργων, που αφορούν στην κατασκευή των Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων ανατολικού και δυτικού τομέα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία εντάσσονται στο Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

Όσον αφορά στον απολογισμό – ισολογισμό του ΦΟΔΣΑ για το 2017, ο πρόεδρος υπογράμμισε ότι παρά τις προβλέψεις της νομοθεσίας, σύμφωνα με τις οποίες εγκρίνεται από το Δ.Σ έως τις αρχές Οκτωβρίου, ο Περιφερειακός Σύνδεσμος ολοκλήρωσε σήμερα τις διαδικασίες έγκρισης του, μετά από τη σύνταξη του και τον απαιτούμενο έλεγχο των Ορκωτών Ελεγκτών.

Επισήμανε μάλιστα ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του Φορέα ήταν αρχικά 40 εκατομμύρια ευρώ και μετά από αναμορφώσεις διαμορφώθηκε στα 48 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό, όπως είπε, οφείλεται στις χρηματοδοτήσεις που έλαβε ο ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας για την υλοποίηση των επενδυτικών του έργων (π.χ Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Σερρών).

Επί του διαμορφωμένου προϋπολογισμού, ο κ. Γεράνης τόνισε ότι εισπράχθηκαν τελικά 43 εκατομμύρια, ποσοστό που αγγίζει το 90%, ενώ τα καθαρά αποτελέσματα χρήσης (πλεόνασμα) ξεπέρασαν τα 3,3 εκατ. ευρώ. «Τα παραπάνω οικονομικά δεδομένα αποδεικνύουν την ικανοποιητική οικονομική κατάσταση του Φορέα, καθώς μέσα από την ομαλή λειτουργία του, πετυχαίνει να υλοποιήσει σε ένα υψηλό ποσοστό τον προϋπολογισμό του με την παροχή των απαραίτητων υπηρεσιών και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων, επιτελώντας τον σκοπό του Φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» δήλωσε στην τοποθέτηση του ο κ. Γεράνης. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο ΦΟΔΣΑ έχει αναπτύξει καλές πρακτικές σε όλα τα επίπεδα, ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως είπε, δείχνει ότι ομονοεί σε όλα τα ζητήματα, όπως αυτό της διαχείρισης των αποβλήτων. «Και οι 38 δήμοι προχωρούμε ενωμένοι, γιατί έχουμε μπροστά μας ένα σημαντικό έργο που θα υλοποιήσουμε σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία» σημείωσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, κ. Γεράνης.

επιστροφή στην κορυφή