xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Τζιτζικώστας: "Επενδύουμε στον αγροδιατροφικό τομέα"

Dii3Mx0XkAEW5mV

Παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του ΠΑΑ 2014-2020

Ημερίδα με θέμα την καινοτομία στη γεωργία, την κτηνοτροφία και το περιβάλλον συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020), παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.
Στην ημερίδα, με θέμα «Συνεργαζόμαστε για την καινοτομία στη γεωργία, την κτηνοτροφία και το περιβάλλον: Δημιουργία Επιχειρησιακών Ομάδων Μέτρου 16», κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπος Κασίμης, καθώς και πανεπιστημιακοί, στελέχη των Διαχειριστικών Αρχών, τόσο του Υπουργείου, όσο και της Περιφέρειας και επιστήμονες.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του ΠΑΑ 2014-2020, καθώς και η σχετική πρόσκληση για τη χρηματοδότηση προτάσεων συνεργασίας μεταξύ αγροτών, ερευνητών, συμβούλων και φορέων τεχνογνωσίας για την υλοποίηση καινοτόμων σχεδίων.
Στο χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε τη σημασία που έχει ο πρωτογενής τομέας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αφού αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα για το σχηματισμό της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας στην Περιφέρεια με συνεισφορά άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ ετησίως. Σταθερή προτεραιότητα της Περιφέρειας, όπως είπε ο κ. Τζιτζικώστας, είναι η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του αγροδιατροφικού τομέα.
Ο Περιφερειάρχης επισήμανε τις στρατηγικές που προκρίνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για τον πρωτογενή τομέα παραγωγής, «μέσω συγκεκριμένων παρεμβάσεων και δράσεων ενίσχυσης της δυναμικότητας και εξωστρέφειας του τομέα, επίτευξης των αναπτυξιακών στόχων για την Περιφέρεια, διείσδυσης καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών και αναβάθμισης του ανθρώπινου κεφαλαίου, για την επόμενη δεκαετία. Ενδεικτικές προτεραιότητες αυτής της στρατηγικής είναι:
-Η προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης στον πρωτογενή τομέα.
-Η ενίσχυση της διασύνδεσης με το περιφερειακό ερευνητικό σύστημα και η προώθηση καινοτομικών προϊόντων.
-Η ενίσχυση των αγροτικών επιχειρήσεων και η βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησής τους.
-Η αναβάθμιση της αγροτικής ανταγωνιστικότητας, τόσο μέσω της βελτίωσης της παραγωγικότητας των γεωργικών, κτηνοτροφικών και αλιευτικών εκμεταλλεύσεων, όσο και μέσω της προώθησης εναλλακτικών καλλιεργειών υψηλής εισοδηματικής απόδοσης, με κατεύθυνση στη γεωργία μειωμένων εισροών και έμφαση στην ποιότητα.
-Η αναδιάρθρωση της παραγωγής με έμφαση σε προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας.
-Η ανάπτυξη προϊόντων ονομασίας προέλευσης και η στήριξή τους από συστήματα διαπίστευσης και τυποποίησης, στη βάση ενός προγράμματος ολοκληρωμένης διαχείρισης ποιότητας.
-Η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα με τη δημιουργία υποδομών πιστοποίησης, στήριξης και προβολής των εξαγώγιμων προϊόντων σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς.
-Η βελτίωση των συστημάτων προώθησης και εμπορίας.
-Η διαφοροποίηση της παραγωγής σε αγροτικές και παράκτιες περιοχές, καθώς και η ενίσχυση της διασύνδεσης μεταξύ αγροτικής παραγωγικής και τουρισμού.
-Η διείσδυση καινοτόμων μεθόδων, υλικών και τεχνολογιών ευρείας εφαρμογής.
-Η ανάπτυξη συνεργειών και συνεργατικών σχηματισμών, τόσο μεταξύ των επιχειρήσεων του αγροδιατροφικού συμπλέγματος, όσο και με τις ευρύτερες αλυσίδες αξίας άλλων τομέων.
-Η ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς και των επενδυτικών σχεδίων διαχείρισης και εξοικονόμησης ενέργειας στην παραγωγή.
-Η προστασία του περιβάλλοντος».
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε μια σειρά έργων και παρεμβάσεων που έχει υλοποιήσει η Περιφέρεια, προκειμένου να πετύχει τους στόχους της για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα: Ειδικό Τμήμα Προβολής Αγροτικών Προϊόντων, Αγροδιατροφική Σύμπραξη, 28 έργα αγροτικής οδοποιίας σε 19 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, πρόγραμμα Νέων Γεωργών, Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων, πιστοποίηση των ποιοτικών προϊόντων, πρωτογενών και μεταποιημένων της Κεντρικής Μακεδονίας με το ειδικό σήμα ποιότητας «Προϊόντα Μακεδονικής Γης», «Μακεδονική Κουζίνα» κ.ά.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην προώθηση και την υποστήριξη μιας στιβαρής στρατηγικής έρευνας και καινοτομίας, που θα διασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη με άμεσο όφελος στην πραγματική οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον. Τόσο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας για την περίοδο 2014-2020, όσο κυρίως στο πλαίσιο της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης που αναγνωρίζει την αγροδιατροφή ως Τομέα Πρωταθλητή, η Περιφέρεια σχεδίασε και εξακολουθεί να επικαιροποιεί τον οδικό χάρτη των παρεμβάσεων γα την έρευνα και καινοτομία στο αγροδιατροφικό τομέα. Οι παρεμβάσεις αυτές, δημιουργούν υψηλή προστιθέμενη αξία, αναβαθμίζουν το ανθρώπινο κεφαλαίο, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και ενισχύουν τους δεσμούς της Περιφέρειας με εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς αλυσίδες γνώσης και αξίας», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ειδικά για το «Μέτρο 16», ο Περιφερειάρχης εξήγησε ότι «αποτελεί ουσιαστικά, την πρώτη συντεταγμένη προσπάθεια ώστε να γίνει πραγματικότητα αυτό που παρέμενε ζητούμενο εδώ και δεκαετίες, η μεταφορά δηλαδή, της τεχνογνωσίας από την έρευνα στην πραγματική οικονομία, η τεχνογνωσία που άπτεται της πρωτογενούς παραγωγής και της παραγωγής τροφίμων. Στην κατεύθυνση αυτή θα αναζητηθούν καλές πρακτικές και επιστημονική γνώση, που έχουν παραχθεί στα διάφορα ερευνητικά ιδρύματα, όπως επίσης και σε ιδιωτικούς φορείς της χώρας μας, αλλά και της Ευρώπης. Και αυτές οι καλές πρακτικές θα πρέπει να εφαρμοστούν, εν ίδει πιλοτικών προγραμμάτων, σε αγροτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παραγωγής τροφίμων, ώστε να οδηγήσουν σε καλύτερα, περισσότερα, ακόμα ποιοτικότερα και πιο ανταγωνιστικά προϊόντα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από την ανάλυση που έχει κάνει στο πλαίσιο της έξυπνης εξειδίκευσης, ανέδειξε τον αγροδιατροφικό τομέα ως έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες της οικονομίας της, ως ένα από τα δυνατά της σημεία. Και είναι η πρώτη φορά που μας δίνεται η δυνατότητα να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε τους κλάδους που θεωρούμε ως πιο σημαντικούς, για την ανάπτυξη της τοπικής μας οικονομίας και την αναγέννηση της υπαίθρου».

επιστροφή στην κορυφή