Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Στα όργανα της Ε.Ε. κατά του "Κλεισθένη" προσφεύγουν οι Δήμαρχοι

pedkm smmr

Σε συμπόρευση με την ΚΕΔΕ η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας

Σε συμπόρευση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αποφάσισε να προχωρήσει η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), ώστε να κινηθούν όλες οι απαιτούμενες νομικές διαδικασίες, για την προσφυγή στα αρμόδια και ευρωπαϊκά όργανα, συγκεκριμένων διατάξεων του νομοσχεδίου «Κλεισθένης» τα οποία κρίνονται αντισυνταγματικά.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ μετά από πρόταση του προέδρου, Δημάρχου Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, αποφάσισε να προτείνει στην ΚΕΔΕ, λαμβάνοντας τη νομολογία και ιδιαίτερα αυτή του ΣτΕ του 2009, την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, του Συνηγόρου του Πολίτη και την απόφαση του Δ.Σ της ΚΕΔΕ, να γίνουν βελτιώσεις σημειακές στο υφιστάμενο πλαίσιο και να διερευνήσει τη Συνταγματικότητα του Νόμου. Επίσης το Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ αποφάσισε να συγκληθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο Γενική Συνέλευση, προκειμένου να ενημερωθούν για το νέο θεσμικό πλαίσιο όλοι οι Δήμαρχοι και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και να συνταχθεί στο πλευρό της ΚΕΔΕ ως προς τα ζητήματα της Συνταγματικότητας και νομοθετικών ρυθμίσεων του συγκεκριμένου νόμου.

Ειδικότερα, όπως είπε, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, θα διερευνηθεί σε συνεργασία και με την ΚΕΔΕ η δυνατότητα της προσβολής συγκεκριμένων διατάξεων που υπάρχουν στον Κλεισθένη. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον ίδιο, επισημάνθηκαν από την ΚΕΔΕ και την ΠΕΔ-ΚΜ, με βάση τα στοιχεία των νομικών υπηρεσιών των δύο οργάνων, την Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίες της Βουλής, αλλά και την Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη, λάθη, αντινομίες και σημεία τα οποία ξεπερνούν το Σύνταγμα, και θεωρούνται αντισυνταγματικά.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη δυνατότητα ορισμού αντιδημάρχων από την αντιπολίτευση, με τη συναίνεση και την έγκριση της παράταξης στην οποία ανήκει ο αντιδήμαρχος, χωρίς αυτό, να γίνεται από το σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου. «Αυτό συνιστά ξεκάθαρα λόγο αντισυνταγματικότητας» σχολίασε ο κ. Κυρίζογλου και πρόσθεσε πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως η μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση στο Υπουργείο Εσωτερικών, που, όπως είπε, συνιστά συγκέντρωση και όχι αποκέντρωση της λειτουργίας του κράτους κατά το αποκεντρωτικό σύστημα.

«Θα μελετηθούν όλα σωστά με ιδιαίτερη προσοχή γιατί «είναι κρίμα, θα έλεγα και ντροπή ένας νόμος ασαράντιστος που δημοσιεύθηκε σήμερα στο ΦΕΚ να χρειάζεται τροποποίηση 100% σε ορισμένα σημεία και να χρήζει αλλαγών που απαιτούν διόρθωση» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ. Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι νομικές κινήσεις δεν θα γίνουν από τα συλλογικά όργανα της Τ.Α, επειδή οι αιρετοί φοβούνται το το ένα ή το άλλο εκλογικό σύστημα, αλλά για την προστασία του κύρους των θεσμών και της αυτοδιοίκησης, την οποία, σημείωσε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν συμπαθεί και δεν σέβεται.

Επίθεση σε υπουργούς

Με αφορμή μάλιστα τη συζήτηση στη Βουλή που προηγήθηκε της ψήφισης του νομοσχεδίου «Κλεισθένης», ο κ. Κυρίζογλου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση σε βάρος των υπουργών, Μάρδα, Σπίρτζη, Σκουρλέτη και Φάμελου, επειδή, όπως είπε, τοποθετήθηκαν με εχθρικό και απαράδεκτο τρόπο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Καταλόγισε σοβαρές ευθύνες για τη στάση τους, ενώ κατηγόρησε ειδικά τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελο για «Γεννιτσαρισμό», λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν να στρέφεται με τέτοια εχθρικότητα εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όταν είναι γνωστό ότι προέρχεται από τα σπλάχνα της». Ανέφερε ακόμη ότι συλλήβδην στράφηκαν και οι άλλοι σε βάρος της Τ.Α, τοποθετήθηκαν καθαρά κομματικά και επέλεξαν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να μπουν στην ουσία και στις επιμέρους διατάξεις.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του «Κλεισθένη» πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήλωσε πως γίνεται πολύς θόρυβος για το τίποτα, «Δεν συνιστά Διοικητική Μεταρρύθμιση, ούτε εμβάθυνση της Δημοκρατίας τέτοιοι πομπώδεις τίτλοι, όπως Κλεισθένης, του μεγάλου Μεταρρυθμιστή της Αρχαίας Αθηναϊκής Δημοκρατίας, αυτό το νομοσχέδιο. Και τούτο, διότι δεν μετασχηματίζεται το κράτος, αλλά παραμένει αργόστροφο, δυσκίνητο, κοστοβόρο και αντιπαραγωγικό» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως οι όποιες θετικές, θεσμικές, ρυθμίσεις υπάρχουν σε αυτό το νομοσχέδιο είναι ήσσονος σημασίας.

Για την απλή αναλογική, επανέλαβε ότι δεν είναι ούτε άδολη, ούτε απλή, αλλά σύνθετη και δόλια ως εκλογικό σύστημα. «Δεν είναι αναλογική αυτή, αλλά είναι ένα τριφασικό, τύπου ΣΥΡΙΖΑ, σύστημα, αφού στις κοινότητες μέχρι 300 κατοίκων είναι πλειοψηφικό το σύστημα. Όποιος δηλ. βγει πρώτος σε ψήφους εκλέγεται πρόεδρος από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Στους δε δημοτικούς συμβούλους και τους συμβούλους κοινοτήτων είναι απλή αναλογική. Στους δημάρχους είναι σούπερ πλειοψηφικό σύστημα, αφού θέλει 50 + 1 ψήφο. Αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι παραμύθια τα οποία λέει η κυβέρνηση» υποστήριξε ο κ. Κυρίζογλου.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 20 Ιουλίου 2018 20:51
επιστροφή στην κορυφή