sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Δ. Χαδαλής: «Χτύπημα στα ενοικιαζόμενα δωμάτια η βραχυχρόνια μίσθωση»

vraxuxronia misthosi

Σε λειτουργία το Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής

Η υποβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, αλλά και η συρρίκνωση της κατηγορίας των ενοικιαζομένων δωματίων θα είναι μερικές από τις συνέπειες του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων (τύπου Airbnb), σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Χαλκιδικής, Δημήτρη Χαδαλή.
Με αφορμή τη λειτουργία του Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, που ξεκίνησε πριν λίγες μέρες, ο κ. Χαδαλής μίλησε στο halkidikifocus για τα προβλήματα και τις ανισότητες που έχουν προκληθεί.

XADALHS PORTRETO OK

Δημιουργείται μία νέα κατηγορία

«Τα ενοικιαζόμενα δωμάτια της Χαλκιδικής και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας αντιμετωπίζουν μείωση των τουριστών της τάξης του 15%, λόγω των μισθώσεων τύπου Airbnb», επεσήμανε ο κ. Χαδαλής και συνέχισε: «Δυστυχώς η κυβέρνηση με το προχθεσινό άνοιγμα του Μητρώου, δημιούργησε μία νέα κατηγορία που αφορά των Τουρισμό». Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Χαλκιδικής, μέχρι τώρα για τη φιλοξενία των τουριστών λειτουργούσαν ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ, τα οποία αδειοδοτούνταν βάσει συγκεκριμένων και αυστηρών προδιαγραφών. «Τώρα δημιουργείται μία νέα κατηγορία, η οποία δεν υπόκειται σε ελέγχους όπως ασφάλειας, στατικής επάρκειας, καθαριότητας κλπ.».

Υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος

Όπως τόνισε ο κ. Χαδαλής, αυτή τη στιγμή λειτουργούν στη Χαλκιδική 1.800 ενοικιαζόμενα δωμάτια, αδειοδοτημένα από τον ΕΟΤ και παράλληλα υπάρχουν 2.000 παράνομα καταλύματα. «Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο: Έρχονται κάποιοι επιτήδειοι – και Έλληνες και ξένοι – νοικιάζουν ένα σπίτι ή μία βίλα και στη συνέχεια πηγαίνουν σε χώρες των Βαλκανίων και επινοικιάζουν το ακίνητο. Το αποτέλεσμα είναι το κράτος να μην εισπράττει κανένα φόρο», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι: «Επιπλέον, αυτοί που το νοικιάζουν, έρχονται στη Χαλκιδική με γεμάτα τα αυτοκίνητά τους εφόδια από τις χώρες τους. Αποτέλεσμα; Να μην αφήνουν στην τοπική κοινωνία ούτε ένα ευρώ. Με την κίνηση που έκανε η κυβέρνηση, προσελκύει ουσιαστικά τουρίστες χαμηλού μπάτζετ κι αυτό είναι τραγικό».

Ανισότητα στη φορολογία

«Με τη νομιμοποίηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όποιος έχει ένα σπίτι, ένα δωμάτιο ή ακόμη κι ένα υπόγειο, να το νοικιάζει με βραχυχρόνια μίσθωση, καταβάλλοντας φόρο 15%, αν και εφόσον το καταβάλλει» ανέφερε ακόμη ο κ. Χαδαλής, κάνοντας λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό», καθώς οι επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων καταβάλλουν φόρους που ξεπερνούν το 70% των εσόδων τους, αφού καταβάλλουν φόρο έως 25%, 13% ΦΠΑ, 29% ασφαλιστικές εισφορές και 5% με 6% φόρο αλληλεγγύης.
«Με αυτή την ανισότητα δεν μπορούμε να επιβιώσουμε», τόνισε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Καταλυμάτων Χαλκιδικής, τονίζοντας ότι ο κλάδος των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων πλήττεται σφοδρά.
«Αν δεν κάνουμε κάτι δραστικό, όπως στην Ισπανία ή τη Γαλλία, το μέλλον του κλάδου είναι δυσοίωνο. Διότι για να επιβιώσει μια τουριστική επιχείρηση ενοικιαζομένων δωματίων στο τέλος θα μεταπηδήσει στη βραχυχρόνια μίσθωση, κάτι που θα βλάψει και τη Χαλκιδική και τη χώρα», κατέληξε ο κ. Χαδαλής.

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr