Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Οριστικά πέντε οι τηλεοπτικές άδειες

Eesrcam

Έτοιμη η απόφαση για τους ενημερωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας

Τους οριστικούς δικαιούχους των τηλεοπτικών αδειών, εθνικής εμβέλειας, ανακοίνωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την απόφασή του που αναρτήθηκε στη Διαύγεια, άδειες επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκομπής, ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας, ενημερωτικού προγράμματος και γενικού περιεχομένου, λαμβάνουν οι παρακάτω σταθμοί:

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΝΤΟΤ ΚΟΜ ΑΝΩΝΥΜΗ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ (ΣΚΑΪ)

ΝΕΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (STAR)

ALPHA ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Alpha)

ΑΝΤΕΝΝΑ TV ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (ANT1)

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ (Ε TV).

Σε δήλωσή του ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, σημειώνει ότι «η σημερινή απόφαση του ΕΣΡ κλείνει με τον πλέον θετικό - για το δημόσιο συμφέρον και τη Δημοκρατία - τρόπο τη διαδικασία της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Κάποιοι δεν το ήθελαν και το πολέμησαν. Περαστικά».

Το ποσό για την κατοχή μίας τηλεοπτικής άδειας ορίζεται στα 35 εκατ. ευρώ, καταβαλλόμενο σε 10 ισόποσες δόσεις. Η πρώτη δόση πρέπει να καταβληθεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες (20 Σεπτεμβρίου). Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης αποπληρωμής της πρώτης δόσης, ο δικαιούχος εκπίπτει αυτομάτως της αδείας και καταπίπτει ταυτοχρόνως η κατατεθείσα εγγυητική επιστολή συμμετοχής του στην προκηρυχθείσα αδειοδότηση, επισημαίνει το ΕΣΡ.

Σύμφωνα με όσα ορίζει ο νόμος, η ετήσια δόση οφείλει να καταβάλλεται στις αρχές του έτους (Ιανουάριος) και έτσι, σύμφωνα με πηγές του ΕΣΡ, ενδέχεται τον προσεχή Ιανουάριο να καταβληθεί και η δεύτερη δόση από τους πέντε τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το επόμενο εξάμηνο θα ενταθούν οι έλεγχοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τον νόμο (400 εργαζόμενοι, εγκαταστάσεις, πρόγραμμα κλπ). Τα κανάλια οφείλουν να στέλνουν ετησίως, πλέον, στο ΕΣΡ όλα τα απαιτούμενα έγγραφα για την τήρηση της νόμιμης λειτουργίας τους.

Η ανεξάρτητη Αρχή, από την πλευρά της, τονίζει ότι οι έλεγχοι θα γίνουν πιο αυστηροί και για την ποιότητα του παραγόμενου προγράμματος και για την τήρηση των όρων του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σημειώνεται, ότι η προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες γενικού περιεχομένου αφορούσε επτά κανάλια, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποιο επιχειρηματικό σχήμα για τις δύο «ορφανές» άδειες. Ο χρόνος για την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα εκπνεύσει με την προκήρυξη του ΕΣΡ για την επόμενη αδειοδότηση, είτε αυτή θα αφορά τις θεματικές, είτε τις περιφερειακές άδειες.

Ικανοποίηση εκφράζεται από κύκλους της ανεξάρτητης Αρχής για την ολοκλήρωση της διαδικασίας, ενώ το αμέσως προσεχές διάστημα το ΕΣΡ αναμένεται να ασχοληθεί με την προκήρυξη των θεματικών και περιφερειακών αδειών, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαριστεί ποια θα προηγηθεί.

επιστροφή στην κορυφή