Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Υπέρ της Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων

ESHEM8 KTIRIO

Σύμφωνη και η ΕΣΗΕΜ-Θ

Τη στήριξή της στην πρωτοβουλία της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, από κοινού με άλλες οργανώσεις δημιουργών στην Ευρώπη, υπέρ της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα πνευματικά δικαιώματα που θα ψηφιστεί στις 12/9, διατύπωσε η ΕΣΗΕΜ-Θ συνυπογράφοντας την παρακάτω ανακοίνωση:

"Η Ευρωπαϊκή και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων μαζί με τις Ενώσεις μέλη των Ομοσπονδιών από Βέλγιο (AGJPB/AJP-VVJ), Κύπρο (ΕΣΚ), Εσθονία (EUJ), Φινλανδία (Suommen Journalistilitto), Γαλλία (SNJ), Γερμανία (DJV), Ελλάδα (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ και ΕΣΗΕΜ-Θ), Ουγγαρία (HPU), Ιταλία (FNSI), Πορτογαλία (RJ), Ρουμανία (FAIR/MediaSind), Ισπανία (FSC-CCOO), Σουηδία (Svenska Journalistfοrbundet), Ελβετία (Impressum), Βρετανία και Ιρλανδία (NUJ) καθώς και οργανώσεις συγγραφέων, δημοσιογράφων, σεναριογράφων, σκηνοθετών, συνθετών και τραγουδοποιών από όλη την Ευρώπη, δημοσιοποίησαν κοινή δήλωση με την οποία καλούν τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου να στηρίξουν την πρόταση Οδηγίας για τα Πνευματικά Δικαιώματα στην Ενιαία Ψηφιακή Αγορά. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να βελτιωθεί η κατάσταση των δημιουργών και με αυτό τον τρόπο, να ενισχυθεί στην ψηφιακή εποχή η ευρωπαϊκή κοινότητα της δημιουργίας και ο πολιτισμικός μας πλούτος.

Η Oδηγία απειλείται τώρα, καθώς ορισμένοι ισχυρίζονται ότι θα «λογοκρίνει το Διαδίκτυο» και θα απειλήσει την ελευθερία έκφρασης. Οι δημιουργοί είναι στην αρχή της αλυσίδας των αξιών που εκπροσωπούν τα πνευματικά δικαιώματα, και η ελευθερία έκφρασης αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της δημιουργικότητας: δεν θα μπορούσαμε να στηρίξουμε μια νομοθεσία που θα την περιόριζε με οποιονδήποτε τρόπο. Οι διατάξεις του κεφαλαίου 3 της Οδηγίας που προστατεύουν και βελτιώνουν την κατάσταση των δημιουργών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης: προϋπόθεση για το δικαίωμα του κοινού να απολαμβάνει ποικιλόμορφη δημιουργική εργασία είναι ότι οι δημιουργοί μπορούν να ζήσουν από τη δουλειά τους. Ως εκ τούτου, καλούμε τους ευρωβουλευτές να εγκρίνουν το κεφάλαιο 3 στην εκδοχή της έκθεσης της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων JURI, η οποία είναι αποτέλεσμα μιας μη κομματικής πολιτικής συναίνεσης.

Είναι πλέον καιρός η ΕΕ να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις μελλοντικές γενιές που θέλουν να δημιουργήσουν και να αμείβονται αρκετά για τις δημιουργίες τους. Η απόρριψη της οδηγίας με την αναβολή της έγκρισής της θα αποτελούσε μια χαμένη ευκαιρία για να ενισχυθεί η δημιουργική κοινότητα στην ψηφιακή εποχή και μια πρωτοφανή αποτυχία για όλους τους δημιουργούς στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, προς όφελος μόνο των παγκόσμιων διαδικτυακών πλατφορμών.

Είναι πλέον καιρός να δράσουμε, να υποστηρίξουμε αποτελεσματικά τους δημιουργούς της Ευρώπης και να οικοδομήσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για την πολιτιστική πολυμορφία της Ευρώπης".

επιστροφή στην κορυφή