Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Φρενάρει" τις ρυθμίσεις οφειλών η ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα

720 192143 7eb336e2fd 887778841605069b

Επισημάνσεις από το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Η ανασφάλεια για την επόμενη ημέρα, ως απότοκος της οικονομικής συγκυρίας, φαίνεται να αποτελεί τροχοπέδη για πολλούς μικρομεσαίους επιχειρηματίες που δεν προχωρούν σε ρύθμιση των οφειλών τους προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις βιοτεχνών, που φοβούμενοι πως δεν θα μπορέσουν, ενδεχομένως, να είναι συνεπείς στη ρύθμιση που θα συνάψουν, αν και περνούν το κατώφλι του Τμήματος Ενημέρωσης Οφειλετών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, δεν προχωρούν στην ουσιαστική επίλυση του θέματος τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως σκοπός του εν λόγω τμήματος, που απευθύνεται σε μέλη και μη μέλη του ΒΕΘ, είναι η γενικότερη υποστήριξη με κάθε πρόσφορο εργαλείο ( π.χ. εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων) με στόχο την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για κάθε περίπτωση.

Το ΒΕΘ μέσω του μητρώου που διατηρεί, θέτει στη διάθεση των οφειλετών τις υπηρεσίες καταρτισμένων οικονομολόγων - συμβούλων επιχειρήσεων και νομικών, οι οποίοι μπορούν να προτείνουν μία σειρά από εξατομικευμένα εργαλεία.

«Πίσω από τα νούμερα υπάρχουν εξοντωμένοι και εξαντλημένοι οφειλέτες, που δεν μπορούν πια να εξυπηρετούν τις οφειλές τους με συνέπεια να βρίσκονται σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι για την επόμενη ημέρα. Χρειάζονται ουσιαστικές λύσεις για να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους. Αρκετοί βιοτέχνες, θέλοντας να προχωρήσουν σε ρύθμιση έχουν απευθυνθεί στις συνεργαζόμενες με αυτούς τράπεζες, ωστόσο, χαρακτηρίζοντας οι δεύτερες τις προτάσεις των οφειλετών ως ‘μη ρεαλιστικές’, δεν προχωρούν οι διαδικασίες» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης.

Το προφίλ των οφειλετών

Βιοτέχνες με οφειλές από 50.000 έως 800.000 ευρώ αποτελούν τη μερίδα του λέοντος όσων έχουν μέχρι σήμερα επισκεφτεί το Τμήμα Ενημέρωσης Οφειλετών.

Οι μικροοφειλέτες έχουν κατά κύριο λόγο οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και δημόσιο, ενώ έχουν εκκρεμότητες με μικροποσά προς τις τράπεζες. Οι μεγάλες, δε, προσαυξήσεις των οφειλών προς τα δημόσια ταμεία είναι αυτές που ταλανίζουν τις εν λόγω επιχειρήσεις. Αντίθετα οι οφειλέτες με μεγαλύτερα ποσά είναι υπόχρεοι, κυρίως, προς τράπεζες. Μάλιστα κάποιοι εξ αυτιών στο παρελθόν είχαν προχωρήσει σε ρυθμίσεις, τις οποίες, ωστόσο, δεν κατόρθωσαν να τηρήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως το στοίχημα που έχουν μπροστά τους οι τράπεζες είναι να καταφέρουν να μειώσουν τα κόκκινα επιχειρηματικά από τα 43 δισ. ευρώ που είναι σήμερα τουλάχιστον στα 34 δισ. έως το 2019.

«Οι συνθήκες πλέον γίνονται περισσότερο πιεστικές για τους οφειλέτες, με τις τράπεζες να θέλουν να ρυθμίσουν με πιο επιθετικό τρόπο τα κόκκινα δάνεια, διαδικασίες fast track για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, και τον εξωδικαστικό μηχανισμό να οδεύει προς τη λήξη του στο τέλος του έτους» σημειώνει ο επικεφαλής του τμήματος, σύμβουλος επιχειρήσεων Γιάννης Ρουκάς, ο οποίος επισημαίνει πως αποτελούν θετικό βήμα οι πρόσφατες βελτιώσεις στη λειτουργία του εξωδικαστικού μηχανισμού (μεταξύ άλλων η ένταξη οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, αλλά και η δυνατότητα ένταξης στη διαδικασία χρεών που "γεννήθηκαν” το 2017), που ο επιμελητηριακός κόσμος και δη το ΒΕΘ ζητούσαν μετ΄ επιτάσεως.

Σεμινάριο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό

Στο μεταξύ, σε μια προσπάθεια καλύτερης ενημέρωσης για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις πρόσφατες τροποποιήσεις του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διοργανώνει σεμινάριο με θέμα «Ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων, Ελευθέρων Επαγγελματιών και Αγροτών προς ΑΑΔΕ, ΕΦΚΑ και Τράπεζες – Κόκκινα Δάνεια» με τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 10 Σεπτεμβρίου από τις 09:30 έως τις 16:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΒΕΘ «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ» στην Αριστοτέλους 27, στον 4ο όροφο.

Στο σεμινάριο θα παρουσιαστούν:

Το νομοθετικό πλαίσιο του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών νομικών και φυσικών προσώπων και οι πρόσφατες τροποποιήσεις του

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα

Υποδείγματα μελέτης βιωσιμότητας

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020