ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας: Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα

DmpoYhTW4AACKZ7

Συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ

«Η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια πραγματικότητα και όχι επικοινωνιακό εύρημα», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στα πλαίσια της ΔΕΘ, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρχει ο δημοσιονομικός χώρος και για κοινωνικό μέρισμα, ενώ τόνισε ότι αυτά που εξήγγειλε χτες δεν αποτελούν πισωγύρισμα αλλά μέτρα που θα ενισχύσουν την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Παράλληλα ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση συμφώνησε με τους εταίρους έναν χρόνο πριν, να χτιστεί το "δημοσιονομικό μαξιλάρι" που είναι κοντά στα 30 δις ευρώ και διασφαλίζει για τα επόμενα δυόμιση χρόνια ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη να βγει στις αγορές σε περιόδους όπου οι αγορές βρίσκονται σε αναταράξεις.
«Έχουμε την πολυτέλεια σήμερα να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις αγορές που οφείλονται σε εξωγενείς λόγους», είπε, προσθέτοντας ότι συνεπώς κάποια στιγμή προφανώς θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή ώστε να βγούμε και να δανειστούμε με πολύ καλό επιτόκιο. Όπως είπε «έχουμε καθαρή έξοδο, δεν έχουμε κανένα κεκαλυμμένο μνημόνιο, έχουμε αναπτυξιακή πορεία, έχουμε αξιοπιστία στους διεθνείς παράγοντες και τις αγορές».

Σε σχέση με την μείωση της ανεργίας, ανέφερε ότι «δεν πανηγυρίζουμε για το 19%, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι έχουμε σοβαρή αποκλιμάκωσή της, από το 27%». Είπε ότι ο στόχος που έθεσε στη χθεσινή ομιλία του είναι μέσα σε μια πενταετία να φτάσουμε στο 10% την ανεργία και να έχουμε αξιοπρεπείς μισθούς και σεβασμό των εργασιακών δικαιωμάτων. «Ένας από τους εθνικούς στόχους του επόμενου διαστήματος είναι να ξανακερδίσουμε τους νέους ανθρώπους που έφυγαν στο εξωτερικό ή τουλάχιστον να σταματήσουμε αυτή τη διαρροή», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στο χθεσινό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι αποτελεί δικαίωμα του κάθε πολίτη να διαδηλώνει ελεύθερα την άποψη του, προσθέτοντας ότι είχε διαφορά σε σχέση με τα συλλαλητήρια του περασμένου Φλεβάρη, πέρα από την έλλειψη μαζικότητας. «Το είδαμε να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία». Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αυτή διασφαλίζει πλήρως την ιστορική παρακαταθήκη, ανοίγοντας τον δρόμο στη Θεσσαλονίκη και τη Β. Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και ανοίγει τον δρόμο στην Ελλάδα να γίνει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή των Βαλκανίων.
Ερωτηθείς αν δέχτηκε πιέσεις από το εξωτερικό για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημείωσε ότι «ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό, ουδείς μας πίεσε για το ζήτημα αυτό», επισημαίνοντας ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστές διαχρονικά, αλλά και του ίδιου και του ΥΠΕΞ στον οποίο οφείλεται αυτή η επιτυχία. «Αδράξαμε τη μεγάλη ευκαιρία που έδωσε η πολιτική αλλαγή στη γείτονα χώρα», τόνισε. Προσέθεσε ότι είναι μια εξέλιξη που ικανοποιεί τη διεθνή κοινότητα γιατί είναι βήμα προς την ειρήνη, τον διάλογο και τη συνεργασία. Σημείωσε ότι αναβαθμίζει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή. Διαβεβαίωσε δε ότι αν υπήρχε η οποιαδήποτε πίεση σε ζητήματα που θα ήταν μη επωφελή για τη χώρα, «δεν υπήρχε περίπτωση να ενδώσουμε».

Ερωτηθείς εάν η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να οδηγήσει σε εκλογές, ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι εκτιμά τη θέση και τη στάση του Πάνου Καμμένου αν και διαφωνεί απόλυτα μαζί του και του το έχει πει, σημειώνοντας ότι είναι σίγουρος πως κι ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ καταλαβαίνει τη σημαντική προοπτική που δίνει για τη χώρα η Συμφωνία και πως όμως είναι δεσμευμένος σε μια στάση αρχής. «Επειδή όμως τον γνωρίζω πάρα πολύ καλά και έχουμε ειλικρινή συνεργασία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε διακινδύνευση την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και την πολιτική σταθερότητα στον τόπο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς εάν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1 Ιανουαρίου 2019, ο κ. Τσίπρας είπε ότι στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους. «Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει». Ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει τον προϋπολογισμό έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών.
«Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσέθεσε.

DmpnFXhXoAAcUCS

Αναφερόμενος ο κ. Τσίπρας στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, υπογράμμισε ότι η χώρα θα πάει σε εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, σημειώνοντας ότι η πολιτική σταθερότητα είναι προϋπόθεση για να πάει καλύτερα η οικονομία και πως θέλει να είναι η πρώτη κυβέρνηση που ολοκληρώνει την 4ετία. Προσέθεσε ακόμη ότι οι ευρωκλογές θα δώσουν τη δυνατότητα να αποκατασταθεί και η πραγματικότητα που πολλές φορές παραμορφώνεται από τις δημοσκοπήσεις. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές του Οκτώβρη του 2019 ακριβώς γιατί είναι η πολιτική δύναμη που κατάφερε εκεί που απέτυχαν οι προηγούμενες, να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να διατηρήσει συνθήκες ισορροπίας και κοινωνικής προστασίας στην κοινωνία και έχει σχέδιο-όραμα για τη χώρα.

Ερωτηθείς εάν θα περικοπούν οι συντάξεις από 1 Ιανουαρίου 2019, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι στα μέσα Οκτωβρίου, όπως και για τις άλλες χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μελετήσει τον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί για να δει αν τηρεί τους στόχους. «Άρα λοιπόν αυτό που περιέγραψα χτες συμβαίνει με όλες τις χώρες, η Κομισιόν περιμένει τον προϋπολογισμό όλων των χωρών για να τον ελέγξει».
Ακόμη είπε ότι θα καταθέσει η κυβέρνηση τον προϋπολογισμό έχοντας και μια καλύτερη εικόνα που θα επιβεβαιώνει την εκτίμηση που με σιγουριά κατέθεσε χτες, ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από τον στόχο του 3,5% και στο βαθμό που αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεί τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ που θεωρούσε ότι δεν θα πιάσουμε τον στόχο και επέμενε για την εφαρμογή μέτρων περικοπών.
«Εμείς δεν θα μείνουμε σε αυτά τα επιχειρήματα, θα προσθέσουμε και επιχειρήματα που διαμορφώνουν και το συνολικό μας αφήγημα γιατί εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε κανένα πισωγύρισμα που θα άρουν τη δημοσιονομική εξυγίανση και των πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Αλλά θα εξηγήσουμε ότι το μέτρο αυτό είναι ένα αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό μέτρο. Πιστεύω ότι με αυτά τα επιχειρήματα θα έχουμε εξαιρετικά σημαντικές πιθανότητες να πετύχουμε αυτό που πρέπει προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας», προσέθεσε.

επιστροφή στην κορυφή