Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου εντάχθηκε στη SIGA

 B4B0466

Προσπάθεια για καθαρό αθλητισμό

Η ΕΟΜοΠ εντάχθηκε και επίσημα στη SIGA, τη Διεθνή Συμμαχία για την Ακεραιότητα στον Αθλητισμό. Μετά από δύο χρόνια συνεργασίας και ανταλλαγής απόψεων, η Διοίκηση της ΕΟΜοΠ συμφώνησε και επίσημα τη σύνδεσή της με τον διεθνή φορέα, ο οποίος επιχειρεί να θεσπίσει κοινούς κανόνες διαφάνειας.

Στη Γενική Συνέλευση της SIGA που διεξήχθη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, υπεγράφη και τυπικά η συνεργασία των δύο φορέων. Ο Πρόεδρος της ΕΟΜοΠ Τάσος Πανταζίδης μάλιστα, είναι μέλος της Επιτροπής Ορθής Διακυβέρνησης (Good Governance), που επεξεργάζεται σχετικές θέσεις της SIGA.

«Υπάρχει ανάγκη για θέσπιση κοινών κανόνων και θεσμικού πλαισίου για τον αθλητισμό. Η ακεραιότητα σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης, οικονομικών, δικαιωμάτων είναι ζητούμενο διεθνώς, καθώς σε κάθε χώρα ισχύουν διαφορετικοί νόμοι και πολύ διαφορετικές αθλητικές και συλλογικές νοοτροπίες, σε επίπεδο διαφάνειας. Αθλητές, προπονητές, διαχειριστές, επιστήμονες, διοργανωτές, κυβερνήσεις, χορηγοί, θεατές, θέλουν να υπάρχουν κοινοί κανόνες και αξίες, ώστε να αποφεύγονται παρατυπίες, αθέμιτος ανταγωνισμός και συμφωνίες «κάτω από το τραπέζι». Αυτό το στόχο υπηρετεί το πλαίσιο των προτάσεων της SIGA και η ΕΟΜοΠ θέλει να είναι μέρος αυτής της πρωτοβουλίας, προσφέροντας προτάσεις και εφαρμογή στην πράξη, αντλώντας παράλληλα εργαλεία από τη διεθνή εμπειρία και πραγματικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΟΜοΠ Τάσος Πανταζίδης.

Ο διευθυντής της SIGA Εμμανουέλ Μεδέιρος (πρώην Διευθυντής των Ευρωπαϊκών Επαγγελματικών Ποδοσφαιρικών Ενώσεων και της Πορτογαλικής Ποδοσφαιρικής Λίγκας), απευθυνόμενος στον Πανταζίδη τόνισε πως προσβλέπει σε εποικοδομητική και καρποφόρα συνεργασία. «Είμαστε στην ίδια σελίδα» δήλωσε.

Η SIGA ξεκίνησε τη δραστηριότητά της μετά την πρώτη συνάντηση των φορέων που πήραν την πρωτοβουλία το 2015 για την ίδρυσή της, στη Νέα Υόρκη. Η σημερινή δομή της οριστικοποιήθηκε στη Γενική Συνέλευση της Ρώμης τον Ιανουάριο του 2018, όπου συμμετείχε πρώτη φορά και εκπρόσωπος της ΕΟΜοΠ.

Μέλη και Υποστηρικτές της Διεθνούς Συμμαχίας, είναι αθλητικοί κολοσσοί όπως η Ισπανική και η Σουηδική Ποδοσφαιρική Λίγκα, τα Special Olympics, η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Προπονητών Ποδοσφαίρου και οι παγκόσμιες Ομοσπονδίες του ΜΜΑ και του ΤKD, Ολυμπιακές Επιτροπές από Ευρώπη και Αμερική, Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες, Υπουργεία και Εθνικοί Οργανισμοί Αθλητισμού διαφόρων Κρατών, Κρατικοί Οργανισμοί όπως το Institute on Good Governance της Βασιλείας, το Nevada Gaming Control Board, ανεξάρτητοι φορείς όπως οι Supporters Direct, Sporting Equals, Inside World Football και International Association for Football Lawyers, πανεπιστήμια όπως τα Case Western, George Washington και Stockholm University, αλλά και διεθνείς χορηγοί όπως οι Mastercard και Qatar Airways.

Κοινή επιδίωξη και στόχος των συμμετεχόντων, είναι η θέσπιση κοινών κανόνων όπως αυτοί που περικλείουν οι προτάσεις της SIGA στους τομείς: Ορθή διακυβέρνηση, οικονομική διαφάνεια και ακεραιότητα και ακεραιότητα στο αθλητικό στοίχημα.

Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Halkidikifocus 2014-2020