xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Θεσσαλονίκη: Έκλεισε έναν αιώνα ζωής και της έκαναν πάρτι

genethlia 5

Η γιαγιά μας η… Φιλιά έγινε 100 ετών και το γιορτάσαμε... Στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Νεάπολης σήμερα είχαμε πάρτι γενεθλίων προς τιμήν της κυρίας Τριανταφυλλιάς Τσαφή κι ήμασταν όλοι εκεί για χάρη της

 

Τα 100 της χρόνια συμπληρώνει η Τριανταφυλλιά Τσαφή στις 5 Οκτωβρίου, ωστόσο σήμερα, στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων Νεάπολης, της ετοίμασαν ένα πάρτι έκπληξη για να γιορτάσουν όλοι μαζί.

Γλυκύτατη και σεμνή, έσβησε τα κεράκια στην τούρτα της, και μάλιστα χωρίς καμία βοήθεια, χαμογελώντας από συγκίνηση για την παρουσία τόσων πολλών και τις ευχές που έπαιρνε από όλους, ανταποδίδοντας και η ίδια τα θερμά λόγια. «Σας δίνω κι εγώ την ευχή μου. Είμαι πολύ χαρούμενη, είναι μια όμορφη μέρα…», είπε πριν αρχίσουν οι τρυφερές αγκαλιές και τα φιλιά από τους συγγενείς, τους φίλους και φυσικά το δήμαρχο.

«Θέλουμε να σας βλέπουμε γερή και δυνατή. Και μετά από δέκα χρόνια να ξανακάνουμε γενέθλια», είπε στην κυρία Τριανταφυλλιά ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Ένας αιώνας εμπειριών…

Η κυρία Τριανταφυλλιά Τσαφή γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου του 1914 στη Γαλατινή Κοζάνης κι η ζωή τής χάρισε πολλές χαρές, αλλά και πίκρες, όπως ο χαμός του πρώτου της συζύγου στον πόλεμο στην Κορυτσά, όταν αυτή ήταν μόλις 22 ετών κι έμεινε μόνη με τον 6χρονο γιο της. Από τους δύο γάμους της δημιούργησε μια πολυμελή οικογένεια με συνολικά 7 παιδιά, 2 από τα οποία βιολογικά, 11 εγγόνια, 18 δισέγγονα και 3 τρισέγγονα.

Καλή μάνα, καλή πεθερά και πολύ-πολύ καλή γιαγιά, η κυρία Τριανταφυλλιά. Ζει στη Νεάπολη με τη μία της κόρη, την Αθανασία, τα τελευταία 45 χρόνια, η οποία και έχει αναλάβει τη συνολική φροντίδα της, εκτός των ωρών που φιλοξενείται στο ΚΗΦΗ. Και παρά το μεγάλο φορτίο, η κόρη της, η οποία ήταν και η μία εκ των δύο «εγκεφάλων» της αρχικής ιδέας για το πάρτι, έχει μόνο καλά λόγια να πει για τη μητέρα της. «Χρόνια πολλά στη μανούλα μου. Εύχομαι να ζήσει πολλά ακόμα χρόνια και να είναι υγιής. Είναι ευτυχισμένη που έρχεται στο ΚΗΦΗ κάθε μέρα, περνά καλά, έχει πολλούς φίλους», δήλωσε.

«Είναι ο πιο καλός άνθρωπος που έχω γνωρίσει. Διακριτική, ευγενική και πάντα να νοιάζεται για μας», ανέφερε για την κυρία Τριανταφυλλιά η νύφη της, Βασιλική, και, όπως και να το κάνουμε, όταν μια τέτοια δήλωση αφορά την… πεθερά αποκτά σίγουρα μεγαλύτερη βαρύτητα!

Εξίσου μεγάλη αγάπη τρέφει για την προγιαγιά της και η δισέγγονή της, Αθανασία, η οποία και την αποκαλεί χαϊδευτικά «Φιλιά», και δεν ξεχνά ποτέ εκείνα τα ωραία και ανέμελα παιδικά χρόνια, τα καλοκαίρια και τα παιχνίδια με τη γιαγιά.

genethlia 1

«Είναι δικοί μας άνθρωποι…»

Τα τελευταία τρία χρόνια η κυρία Τριανταφυλλιά απολαμβάνει καθημερινή ιατρική, νοσηλευτική και κοινωνική φροντίδα από τα επιστημονικά στελέχη του ΚΗΦΗ, έχοντας αποκτήσει πολλούς και καλούς φίλους.

Παλαιότερη αγαπημένη της ασχολία ήταν η ζωγραφική και οι κατασκευές με πλαστελίνη, ενώ σε ό,τι αφορά την υγεία της ταλαιπωρείται μόνο από λίγο αυξημένο ζάχαρο.

Συνένοχος στο… πάρτι-έκπληξη ήταν η συντονίστρια του ΚΗΦΗ Νεάπολης Δήμητρα Βουλγαρίδου, η οποία, μαζί με τις συναδέλφους της, φρόντισαν όλες τις λεπτομέρειες για το στολισμό του χώρου και τα κεράσματα. «Οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας που έρχονται καθημερινά στο ΚΗΦΗ έχουν πλέον γίνει δικοί μας άνθρωποι. Φροντίζουμε για τις μετακινήσεις τους από και προς το ΚΗΦΗ, για την κοινωνικοποίησή τους, τη δραστηριοποίησή τους ανάλογα με τις ανάγκες, τις ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητες του καθενός».

«Δίπλα τους συνέχεια…»

«Ο στόχος που έχουμε βάλει εδώ και χρόνια οι γιαγιάδες και οι παππούδες στο Δήμο μας να ξεπερνούν σε ηλικία τα… 100 χρόνια αρχίζει και επιτυγχάνεται. Θα μας κυνηγάνε τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά δεν πτοούμαστε», αστειεύτηκε ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και πρόσθεσε: «Σήμερα γιορτάσαμε και χαρήκαμε τα 100 χρόνια της κυρίας Τριανταφυλλιάς, η οποία είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ενός ανθρώπου που όχι μόνο δεν το βάζει κάτω, αλλά συνεχίζει να είναι ενεργή και δραστήρια, δίνοντας ένα σπουδαίο μήνυμα για τη ζωή σε όλο τον κόσμο».

Αναφερόμενος στις δημοτικές δομές που λειτουργούν στο Δήμο Νεάπολης-Συκεών και αφορούν την αποκλειστική φροντίδα ηλικιωμένων, αρρώστων, απόρων και αναπήρων, ο Σ.Δανιηλίδης επισήμανε ότι μέσω των ΚΑΠΗ παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες σε 9.500 ηλικιωμένους, μέσω των ΚΗΦΗ σε 200 ηλικιωμένους, μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» σε 2.100 άτομα, ενώ οι 25 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων, που συνεργάζονται με το Δήμο στο πλαίσιο των Δημοτικών Ιατρείων, πραγματοποιούν ακόμη και καθημερινές επισκέψεις στα σπίτια των συμπολιτών μας και στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες Συκεών, Νεάπολης, Πεύκων και Αγίου Παύλου. «Έχουμε καταφέρει να μην υπάρχει ούτε ένας ηλικιωμένος, μοναχικός, κατάκοιτος ή ανάπηρος, ή που να αντιμετωπίζει το οποιοδήποτε πρόβλημα, κι εμείς να μην είμαστε δίπλα του», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών διαθέτει σήμερα τρία Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), τα οποία λειτουργούν από την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών και απευθύνονται σε ηλικιωμένα άτομα που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν (λόγω κινητικών δυσκολιών, άνοιας, κ.λπ.). Πρόκειται για τα:

* Κ.Η.Φ.Η. Συκεών (Βυζαντίου 1, τηλέφωνο: 2310 207177)

* Κ.Η.Φ.Η Νεάπολης (Ζάκκα 37, τηλέφωνο: 2310 566537)

* Γ΄ Κ.Α.Π.Η. - Πνευματικό Δημοτικό Κέντρο - Κ.Η.Φ.Η. Συκεών (Περγάμου 2 και Μεσολογγίου, τηλέφωνο: 2310 968960)

Όπως επισημαίνει η υπεύθυνη του Γραφείου Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Μάρω Βασσάρα, «μέσω των ΚΗΦΗ παρέχεται μετακίνηση από την οικία στο χώρο του Κ.Η.Φ.Η. και επιστροφή, πρόγευμα και γεύμα, ιατρική παρακολούθηση, νοσηλευτική φροντίδα, κοινωνική στήριξη και οικογενειακή συμβουλευτική, κοινωνικοποίηση και αναψυχή, δημιουργικές δραστηριότητες, ασκήσεις γυμναστικής και φυσικοθεραπεία, εκπαίδευση και βοήθεια σε θέματα ατομικής φροντίδας, υποστήριξη και βοήθεια σε όλα τα επίπεδα προς την οικογένεια που φροντίζει τα ηλικιωμένα άτομα. Επίσης, τα ΚΗΦΗ είναι στελεχωμένα με νοσηλευτές, κοινωνικούς φροντιστές και οδηγούς».

επιστροφή στην κορυφή