Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα American Art Everywhere Project

180918 AmericanArt1

Έργα τέχνης, σπουδαίων Αμερικανών καλλιτεχνών στη Θεσσαλονίκη

Την παρουσίαση του προγράμματος «American Art Everywhere Project» πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey R. Pyatt, παρουσία και του Γενικού Προξένου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη Gregory Pfleger, σε δεξίωση που διοργανώθηκε στο διατηρητέο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Β. Όλγας 198.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, όπου τιμώμενη χώρα είναι οι ΗΠΑ.
Στο χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας καλωσόρισε τους Αμερικανούς προσκεκλημένους στην Κεντρική Μακεδονία και επισήμανε ότι «είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή που φιλοξενούμε στις εγκαταστάσεις της Περιφέρειας την εναρκτήρια εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος ‘Αμερικανική Τέχνη Παντού’, που εκθέτει σπουδαία έργα τέχνης από διάσημους Αμερικανούς καλλιτέχνες, όχι μόνο στα κτίρια της Περιφέρειας, αλλά σε όλη τη Θεσσαλονίκη, από το αεροδρόμιο μέχρι το λιμάνι, από τα αστικά λεωφορεία μέχρι τους δρόμους της πόλης. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η παρουσία των ΗΠΑ ως τιμημένης χώρας στην 83η ΔΕΘ, εκτείνεται πέρα από τα όρια της Έκθεσης και γίνεται μέρος της καθημερινής ζωής στην πόλη. Ήταν ένας στόχος που θέσαμε από την αρχή, διοργανώνοντας από κοινού με τις ΗΠΑ πολλές κοινές παράλληλες εκδηλώσεις. Σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη, που έχει μια ισχυρή πολιτιστική παράδοση και γέννησε μεγάλες νέες ιδέες και νέες τάσεις στις τέχνες, η αμερικανική τέχνη έρχεται να εμπλουτίσει και να εμπνεύσει».
Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «οι ΗΠΑ είναι η χώρα της καινοτομίας κι αυτό αντικατοπτρίζεται και στην τέχνη, η οποία είναι ανοιχτή στις πιο καινοτόμες δημιουργικές τάσεις και συνεχώς εμπλουτίζεται από νέα ερεθίσματα και διαφορετικές προοπτικές αντίληψης και έκφρασης των πραγμάτων και του κόσμου».
Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε πως η τέχνη έρχεται να επιβεβαιώσει τους ισχυρούς πολιτιστικούς δεσμούς Ελλάδας – ΗΠΑ, τις θεμελιώδεις αξίες που μοιράζονται οι δυο χώρες, τους κοινούς αγώνες για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Οι ισχυροί μας δεσμοί ξεκινούν από το παρελθόν, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι εκτείνονται και στο μέλλον. Ελλάδα και ΗΠΑ είναι έμπιστοι και αναντικατάστατοι σύμμαχοι», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην Ελλάδα ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ ανέλυσε και τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Κεντρική Μακεδονία σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, η εφοδιαστική αλυσίδα, ο αγροτικός τομέας, η παιδεία, η έρευνα και η καινοτομία.
«Συνεχίζοντας με όραμα, σκληρή δουλειά και συνεργασίες το έργο μας, και φυσικά με την υποστήριξη των ΗΠΑ, της χώρας της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων και της επιχειρηματικότητας, από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία, μπορούμε να μετατρέψουμε την Κεντρική Μακεδονία σε κόμβο ενέργειας, υποδομών και καινοτομίας, με ισχυρό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Να γίνει η Κεντρική Μακεδονία πραγματική πρωτεύουσα της εξωστρέφειας για την Ελλάδα, η οποία θα διασφαλίσει την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την ευημερία ολόκληρης της περιοχής», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε έκθεση – ορόσημο την 83η ΔΕΘ και την πιο επιτυχημένη έκθεση όλων των εποχών, ενώ συνεχάρη τον κ. Pyatt για τις πρωτοβουλίες του, λέγοντας ότι είναι ένας «σπουδαίος άνθρωπος και κορυφαίος διπλωμάτης, ο οποίος εργάστηκε ακούραστα γι’ αυτή την επιτυχία».
Επίσης, ο Περιφερειάρχης συνεχάρη το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, αλλά και τα στελέχη της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα και του Γενικού Προξενείου των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη που εργάστηκαν σκληρά για την επιτυχία των παράλληλων εκδηλώσεων και έκλεισε το χαιρετισμό του εκφράζοντας την ελπίδα, τον «μεγάλο κοινό στόχο», όπως είπε, «η φετινή ΔΕΘ να μην είναι το τέλος ενός υπέροχου καινούργιου ταξιδιού, αλλά η αρχή μιας ακόμη πιο ισχυρής και στενής συνεργασίας - οδηγού για το μέλλον».

180918 AmericanArt4

Ο κ. Pyatt στο χαιρετισμό του σημείωσε: «Ήταν ένα εξαιρετικό Σαββατοκύριακο, μια ευκαιρία να τονιστούν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της αμερικανικής τεχνολογίας και καινοτομίας. Παράλληλα δόθηκε έμφαση στις ευρείες διαστάσεις της σχέσης Ελλάδας - ΗΠΑ, της ανθρώπινης σχέσης, οι δεσμοί που υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες στην εκπαίδευση, τις τέχνες και τον πολιτισμό, όπως έχει δείξει και το πρόγραμμα ‘Αμερικανική Τέχνη Παντού’, αλλά και οι δεσμοί μας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας. Ήταν μια καλή ευκαιρία για να ενισχύσουμε το εύρος και το βάθος των διμερών ελληνοαμερικανικών σχέσεων».
Ο Πρέσβης χαρακτήρισε «εντυπωσιακά μεγάλη και στο υψηλότερο επίπεδο» την κυβερνητική αποστολή των ΗΠΑ στην 83η ΔΕΘ, ενώ μίλησε με εγκωμιαστικά σχόλια για την ποιότητα του Περιπτέρου των ΗΠΑ στην Έκθεση.
Ο κ. Pyatt ευχαρίστησε τον κ. Τζιτζικώστα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη φιλοξενία και για την φανταστική, όπως είπε, υποστήριξη και συνεργασία, τόσο στη διοργάνωση της ΔΕΘ, όσο και στη διοργάνωση κοινών και παράλληλων εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη. «Είμαι εξαιρετικά περήφανος που ‘μοιραζόμαστε’ την Αμερική αυτή την εβδομάδα, όχι μόνο με τους δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες της ΔΕΘ, αλλά με όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, από το αεροδρόμιο μέχρι τα σημεία περιπάτου, στα αστικά λεωφορεία, στα κτίρια της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κ.α. Η 83η ΔΕΘ θα μείνει ως ένα πραγματικό ορόσημο στην ιστορία της Έκθεσης, όπως τη χαρακτήρισε και ο Περιφερειάρχης», τόνισε ο κ. Pyatt, ενώ χαρακτήρισε τους λαούς των δυο χωρών σταθερούς στρατηγικούς συμμάχους.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «American Art Everywhere» υπογράμμισε ότι η τέχνη μπορεί να φέρει τους δυο λαούς πιο κοντά και επισήμανε ότι είναι εκπληκτικό να κυκλοφορεί κάποιος στη Θεσσαλονίκη και να έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα τέχνης, σπουδαίων Αμερικανών καλλιτεχνών, παγκόσμιας εμβέλειας. «Αυτά τα αμερικανικά έργα τέχνης αντιπροσωπεύουν διαφορετικές χρονικές περιόδους και καλλιτεχνικά στιλ. Εντυπωσιάστηκα πολύ όταν έφτασα στο αεροδρόμιο το βράδυ της Πέμπτης και είδα το πορτραίτο του Τζορτζ Ουάσιγκτον, έργο του Γκίλμπερτ Στιούαρτ. Και όπου πηγαίνω στην πόλη βλέπω αμερικανική τέχνη τις τελευταίες μέρες. Το να βλέπω μια τέτοια συλλογή, που περιλαμβάνει έργα των Έντουαρντ Χόπερ, Ρόι Λίχτενσταιν, Φρεντ Χάσερμπροκ, Μίκι Χαϊακάουα κ.ά. παντού σε μια πόλη όπως η Θεσσαλονίκη είναι εκπληκτικά απρόσμενο», σημείωσε ο Αμερικανός Πρέσβης.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 19:56

Τελευταία άρθρα από τον/την Κική Δημαρόγλου

Halkidikifocus 2014-2020