Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση

841424

Διαξιφισμοί Τσίπρα-Μητσοτάκη

Με τις τοποθετήσεις του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής η πρώτη συνεδρίαση της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Η Ολομέλεια θα ορίσει την προθεσμία για την υποβολή της έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία απαρτίζεται από 46 μέλη και θα επεξεργαστεί τις προτάσεις των κομμάτων.

Σήμερα η διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος παίρνει ακόμη ευρύτερο περιεχόμενο και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, διότι έρχεται τη στιγμή που κάνουμε τα πρώτα μας βήματα μετά την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, στην ομιλία του στην Ολομέλεια στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Η ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου και η εκκίνηση της συνταγματικής αναθεώρησης συμπίπτουν χρονικά από επιλογή. Διότι σήμερα πλέον εκτός από την υποχρέωση έχουμε και την δυνατότητα να σκεφτούμε πάνω στην εμπειρία της χρεοκοπίας, της κρίσης αλλά και της διαχείρισης της. Να στοχαστούμε πάνω στις θεσμικές αιτίες τους, γιατί βεβαίως υπάρχουν και άλλες μη θεσμικές αιτίες, να αντλήσουμε από την εμπειρία μας και να εξάγουμε αναγκαία διδάγματα».

«Η κατάσταση του κράτους δεν ήταν ανεπάρκεια αλλά πολιτική επιλογή. Το οργανωτικό και διοικητικό χάος αποτέλεσε από μόνο του μια τεχνολογία εξουσίας. Ήταν η προϋπόθεση για την αναπαραγωγή σχέσεων εξάρτησης των πολιτών από το πολιτικό προσωπικό, τη δημιουργία, τη συντήρηση και τη συγκάλυψη εστιών διαφθοράς από τη βάση μέχρι τις κορυφές του διοικητικού μηχανισμού, την ανοχή στη γενικευμένη φοροδιαφυγή που λειτούργησε ως καταλύτης για την ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, την αποδοχή του δηλαδή από τα μεσαία στρώματα ως της δικής τους ιδεολογίας», επισήμανε.

«Έχω τη πεποίθηση ότι μια από τις θετικές παρακαταθήκες της κρίσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών όχι μόνο εναντίον των πολιτικών της λιτότητας αλλά και εναντίον ενός πολιτικού συστήματος που περιορίζει τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων, που υποτιμά το ρόλο και τη νοημοσύνη τους και εν τέλει εγκαθιδρύει ένα καθεστώς αδιαφάνειας για κρίσιμες επιλογές», προσέθεσε και τόνισε:

«Η πρότασή μας για την συνταγματική αναθεώρηση δεν κοιτάει μόνο προς τα μέσα αλλά λαμβάνει υπόψη τους μετασχηματισμούς του κράτους και των θεσμών αλλά και την ανάδυση πολλαπλών εθνικών, υπερεθνικών, δημόσιων και ιδιωτικών κέντρων εξουσίας που δεν ελέγχονται από το λαό, αλλά αντίθετα επιβάλλουν πολιτικές και οικονομικές επιλογές ασκώντας την πειθαρχική τους λειτουργία πάνω στον λαό και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους του».

Επισημαίνοντας ότι η κρίση λειτούργησε αφυπνιστικά, έφερε στο προσκήνιο με ένταση λαϊκά αιτήματα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ισότητα, περισσότερη κοινωνική προστασία, αλλά και το αίτημα για τη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους» και σημειώνοντας ότι «δεν έχουμε την φιλοδοξία να δημιουργήσουμε το τέλειο Σύνταγμα, δεν θέλουμε να επιβάλουμε τις δικές μας προτάσεις», ο πρωθυπουργός τόνισε:

«Αναζητούμε συναινέσεις σε θέσεις και προτάσεις που θεωρούμε αναγκαίες για τους σκοπούς που θέλουμε να υπηρετήσουμε. Εκτιμώ ότι υπάρχουν αρκετοί σε αυτό το Κοινοβούλιο που τους μοιράζονται. Εκτιμώ ότι είναι αρκετοί εκείνοι που συμφωνούν στην ανάγκη μας νέας αρχιτεκτονικής του πολιτεύματος που προτείνουμε σήμερα. Στην ανάγκη για ενίσχυση της πολιτικής σταθερότητας, του Κοινοβουλίου και των κυβερνήσεων με την εποικοδομητική ψήφο δυσπιστίας αλλά και τον ταυτόχρονο εσωτερικό εξισορροπητικό μηχανισμό του αναλογικού εκλογικού συστήματος, αλλά και στην ανάγκη να αποσυνδεθεί η διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής».

«Καταθέτουμε μια πρόταση αναθεώρησης που έχει ως κύριο σκοπό της την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού, την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της λαϊκής συμμετοχής, την προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, την κατάργηση των προνομιακών θεσμών υπέρ της πολιτικής ελίτ, που αποφεύγει τον συνταγματικό μαξιμαλισμό και τον βολονταρισμό», προσέθεσε.

Αναφερόμενος περαιτέρω στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σημείωσε ότι η απευθείας εκλογή από το λαό είτε η εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία δημιουργούν κίνδυνους.

«Στην πρώτη περίπτωση ο κίνδυνος ενός δυισμού στην κορυφή της εκτελεστικής εξουσίας. Ενώ στη δεύτερη ο κίνδυνος να δημιουργηθεί αντικίνητρο συναίνεσης για την απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151, στην οποία θα δοθεί η δυνατότητα να εκλέγει μόνη της Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μάλιστα χωρίς την μεσολάβηση εκλογών», εξήγησε προσθέτοντας «νομίζω ότι πρόταση που καταθέτουμε αντιμετωπίζει στο μέτρο του δυνατού και τους δύο αυτούς κινδύνους».

Συνεχίζοντας εκτίμησε ότι μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση και ως προς την ανάγκη να ενισχυθεί η άμεση συμμετοχή του λαού στην λήψη των αποφάσεων. «Όχι επειδή ο λαός έχει πάντοτε δίκιο, αλλά επειδή ο λαός είναι η πηγή κάθε εξουσίας», σημείωσε.

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν εμπιστεύονται και τόσο τη λαϊκή κρίση και θεωρούν αδαή τη λαϊκή πλειοψηφία και έχουν την άποψη ότι ο λαός παρασύρεται εύκολα. Ότι κάνει μόνο λάθη. Αυτές είναι απόψεις ενός άλλου συστήματος, της αριστοκρατίας» προσέθεσε και τόνισε:

«Προτιμώ, για να παραφράσω μια γνωστή φράση, "προτιμώ εκατό λάθη του λαού από μια σωστή απόφαση της κυβέρνησης" (Ρόζα Λούξεμπουργκ). Πρέπει να σκεφθούμε σε πιο σύστημα οδηγούμαστε εάν δεχθούμε ότι ο λαός κάνει λάθη και πρέπει να δώσουμε την εξουσία σε εκείνους που δεν κάνουν λάθη. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να εμπιστευόμαστε το λαό όπως πρέπει να μάθουμε να εμπιστευόμαστε τη δημοκρατία».

«Έχει έρθει ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους, γιατί το κράτος δε θρησκεύει αλλά αποτελεί τον εγγυητή της θρησκευτικής ελευθερίας για όλους τους πολίτες του, μιας αναφαίρετης και μη αναθεωρήσιμης ελευθερίας που παρέχει το Σύνταγμά μας σε κάθε πολίτη», σημείωσε ο πρωθυπουργός στο τμήμα της ομιλίας του που αφορούσε τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας.

«Αυτή η ρητή κατοχύρωση φρονώ -συνέχισε ο Αλ. Τσίπρας- ότι δε θα βρει αντίθετη την Εκκλησία που και εκείνη θέλει ένα σαφές περίγραμμα των σχέσεων της με το Κράτος. Είναι ένα σημαντικό βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τη φιλελευθεροποίηση του Συντάγματος, ένα σημαντικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους που δεν είναι ένα αποκλειστικά συνταγματικό θέμα, αλλά αφορά ένα δαιδαλώδες νομοθετικό και κανονιστικό πλέγμα το οποίο δεν αλλάζει από τη μια μέρα στην άλλη», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

«Αντίθετα προϋποθέτει διάλογο με σεβασμό και ειλικρίνεια. Προϋποθέτει καλή θέληση και μακρόχρονη κοινή εργασία. Αποδείχτηκε με την πρόσφατη πρόταση συμφωνίας που καταθέσαμε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ότι όταν αυτές οι προϋποθέσεις καλύπτονται μπορούν να βρεθούν λύσεις ακόμη και στα πιο δισεπίλυτα προβλήματα. Λύσεις ταυτόχρονα συμβιβαστικές και προωθητικές», υπογράμμισε.

Με κριτική στην πρόταση του πρωθυπουργού για τη συνταγματική αναθεώρηση ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ από την αρχή υποστήριξε ότι το περιθώριο των δύο μηνών, που δίνει η κυβέρνηση, δεν είναι επαρκής χρόνος για να ακουστούν όλες οι απόψεις και οι θέσεις των βουλευτών και των κομμάτων.

«Το Σύνταγμα μας υποχρεώνει να αναζητήσουμε ευρύτερες συνθέσεις και συναινέσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε ότι δεν πληρούνται, όμως, οι προϋποθέσεις, καθώς η χώρα έχει εισέλθει σε προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση διχάζει την κοινωνία και χρησιμοποιεί όλα τα όπλα για να πλήξει τους πολιτικούς αντιπάλους της.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας προσχώρησε στο δόγμα Πολάκη και χρησιμοποιεί το Σύνταγμα σαν εργαλείο γιατί δεν έχει άλλο τρόπο για να ξεφύγει από την πραγματικότητα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε την πρότασή του να ψηφίσει αυτή η Βουλή τον μεγαλύτερο αριθμό άρθρων που θα έρθουν προς αναθεώρηση και να αποφασίσει η επόμενη. «Με αυτόν τον τρόπο, επειδή θα μεσολαβήσουν εκλογές, θα συμμετάσχουν και οι πολίτες και ο ίδιος ο λαός», σημείωσε. Όπως είπε, αυτό είναι και σύμφωνο με το πνεύμα του συνταγματικού νομοθέτη. «Ποιος τρέμει την ετυμηγορία του ελληνικού λαού;», ρώτησε.

Αναφέρθηκε, δε, και στην προηγούμενη αναθεώρηση για την οποία, όπως τόνισε, τελικά δεν ψήφισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων λόγω της τότε υπαναχώρησης του ΠΑΣΟΚ.

Για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας, με αιχμή τη συμφωνία του με τον Αρχιεπίσκοπο, ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του τόνισε πως η αρχική ανακοίνωση της ΝΔ δεν έχει καμία σχέση με τα όσα ακολούθησαν στη στάση της ΝΔ.

«Σας τράβηξε το αυτί η πτέρυγα του ΛΑΟΣ κύριε Μητσοτάκη και αλλάξατε γνώμη στο θέμα με την Εκκλησία;», αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Δεν θέλετε γιατρούς, δασκάλους, νοσηλευτές, πυροσβέστες; Θέλετε επαναφορά στο 1 προς 5, και τους ιερείς στο Δημόσιο Μισθολόγιο. Θέλετε και μικρό Δημόσιο και να εμπεριέχει 10.000 ιερείς».

Πρόσθεσε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, «δεν έκανα μόνος μου τη συμφωνία. Δεν σέβεστε τον Αρχιεπίσκοπο; Πρόχειρη συμφωνία έκανε; Δεν έχετε ούτε ιερό ούτε όσιο προκειμένου να κάνετε αντιπολίτευση σε αυτήν την κυβέρνηση».

Χαρακτήρισε αλλοπρόσαλλες ορισμένες από τις προτάσεις της ΝΔ και επιτέθηκε στον πρόεδρο της λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Δεν θέλετε να υπόκεινται σε άδεια οι καναλάρχες και θέλετε να ζητά άδεια όποιος θέλει να μεταφράσει την Αγία Γραφή κύριε Μητσοτάκη», «προτείνετε έναν συνταγματικό "ζουρλομανδύα", για τα ελλείμματα. Μας κάνατε κριτική για τον "κόφτη" και τώρα εσείς το ζητάτε να μπει στο Σύνταγμα».

Ειδικά για το ζήτημα του άρθρου 16 που αφορά στα ιδιωτικά ΑΕΙ, ο πρωθυπουργός είπε πως «δεν είναι προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας η αλλαγή που ζητάτε για ιδιωτικά πανεπιστήμια», υπογραμμίζοντας μάλιστα πως δεν άκουσε στις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη να προβλέπεται η ενίσχυση της δημόσιας παιδείας.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός είπε «η πρότασή σας για ιδιωτικά πανεπιστήμια θα επιφέρει υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας" και προσέθεσε «άλλη παιδεία για τους κληρονόμους και άλλη για τα παιδιά του λαού εμείς δεν θα επιτρέψουμε».

Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί τελείως, με την πρόταση της ΝΔ για την αναθεώρηση του Συντάγματος, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι δημόσιος χώρος όπως τα πάρκα και οι πλατείες, και οι μπαχαλάκηδες, οι Ρουβίκωνες και έμποροι ναρκωτικών να ξέρουν ότι την επόμενη ημέρα θα πεταχτούν έξω.

Πρότεινε ακόμη την αναθεώρηση και του άρθρου 110 που προβλέπει την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος, ώστε να γίνει πιο σαφής και προσέθεσε ότι δεν θα επιτρέψει στην κυβερνητική πλειοψηφία να κάνει «συνταγματικό ακτιβισμό που αντιβαίνει στο πνεύμα και στο γράμμα του Συντάγματος».

Επανέλαβε την πρότασή του, η παρούσα Βουλή θα κρίνει αναθεωρητέες όλες τις διατάξεις που θα προτείνουν τα κόμματα και η επόμενη να αποφασίσει ποιες θα αναθεωρηθούν με απλή ή διευρυμένη πλειοψηφία. Απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό του είπε ότι «η άρνησή σας να δεχθείτε την πρόταση της ΝΔ έχει να κάνει με το γεγονός ότι έχετε προεξοφλήσει το εκλογικό αποτέλεσμα».

Αναφέρθηκε στην συμφωνία με την Αρχιεπισκοπή λέγοντας ότι η ΝΔ συμφωνεί στην αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσία και απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα σημείωσε: «Προχωράτε στην απόλυση 10.000 ιερέων, για να προκηρυχθούν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο για κολλητούς και φίλους» και τον ρώτησε: «Τι λέτε όμως στους κληρικούς που λογίζονται σαν δημόσιοι υπάλληλοι: ποιος θα είναι ο εργοδότης τους, ποια θα είναι τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Τους βάζετε σε ένα καθεστώς μεγάλης προσωπικής ανασφάλειας, αλλά θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Αυτό είναι λαϊκισμός του αισχίστου είδους. Επειδή θέλετε να βολέψετε 10.000 κολλητούς και φίλους στο Δημόσιο λέτε στους κληρικούς να κάνουν στην άκρη».

Για το θέμα των ιδιωτικών πανεπιστημίων απάντησε στον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει υποχρέωση του κράτους να επιδοτεί τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Τι σαχλαμάρες είναι αυτά που λέτε;».

Συνέχισε, πάντα αναφερόμενος προς τον πρωθυπουργό, αναφέροντας ότι 50.000 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν στο εξωτερικό και επιλέγουν να πληρώσουν, αυτά είναι παιδιά της μεσαίας τάξης που τους στερείτε τη δυνατότητα να σπουδάσουν στην χώρα τους, και στην Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό κέντρο στην ανατολική Μεσόγειο.

επιστροφή στην κορυφή