Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ανοιχτή διάθεση των δεδομένων προς την οικονομία και την κοινωνία

sinantisi ergasias

Συνάντηση Εργασίας της ΠΕΔ-ΚΜ με την ΕΕΤΑΑ

Η περίπτωση των ανοιχτών δεδομένων που ήδη εφαρμόζεται στο σύνολο των διοικητικών συστημάτων, όπως ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνάντησης Εργασίας που διοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη, η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ).

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Nίκος Μιχαλόπουλος, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην όγδοη θέση μεταξύ των 28 χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφορικά με τη διάθεση των ανοικτών δεδομένων από φορείς του δημοσίου, ΟΤΑ, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, υπουργεία κ.α

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, έχουν συγκεντρωθεί 8.700 δεδομένα, από 331 υπηρεσίες και φορείς, για 17 ομάδες δεδομένων και για 161 εφαρμογές, στοιχεία που, όπως είπε, πρόκειται να ανακοινωθούν μέσα από την έκθεση που αναμένεται να δημοσιεύσει, ενδεχομένως και σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα σύνολα δεδομένων που πρέπει να δημοσιοποιούνται από τους φορείς του Δημοσίου, είναι μελέτες έργων, Δελτία Τύπου, αναφορές, προϋπολογισμοί, απολογισμοί, ισολογισμοί, στατιστικά στοιχεία, τα οποία με βάση το νόμο μπορούν πλέον να ζητούν οι πολίτες για να ενημερωθούν, εφόσον προηγουμένως καταθέσουν σχετική αίτηση στο φορέα που τα έχει αναθέσει.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στην 8η θέση μεταξύ των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι μια πολύ τιμητική θέση, αν ληφθούν υπόψη οι υπόλοιπες θέσεις που κατέχουμε στην Ε.Ε και στις αξιολογικές κρίσεις που κατά καιρούς δέχεται η χώρα μας» τόνισε στην ομιλία του ο κ. Μιχαλόπουλος, παρουσία εκπροσώπων των ΟΤΑ και διαχειριστών του συστήματος «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εφαρμογή των ανοικτών δεδομένων, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ευρύτατη και δεν εξαιρεί κανέναν. Ωστόσο, όπως είπε, αυτά που δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν είναι τα δεδομένα του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, γιατί εμπίπτουν στα θέματα εθνικής ασφάλειας, τα πνευματικά δικαιώματα και τα στοιχεία που βρίσκονται στην κατοχή ερευνητικών ιδρυμάτων.

«Πλέον ο πολίτης μπορεί για παράδειγμα, με μια αίτηση που θα υποβάλει στο δήμο να ζητήσει το σύνολο των μελετών που εκπονήθηκαν για δημοτικά έργα. Ακόμα και να υπάρχουν προσωπικά δεδομένα δεν μπορεί η υπηρεσία να του αρνηθεί, καθώς υπάρχει Τεχνική Ανωνυμοποίηση. Δηλαδή ένας Δήμος θα πρέπει να αναρτήσει ισολογισμό, απολογισμό και τις τεχνικές του μελέτες. Και αυτό, γιατί οι μελέτες έχουν ανατεθεί, έχουν πληρωθεί από το δήμο, άρα μπορούν να αναρτηθούν και να διατεθούν. Δεν είναι ιδιοκτησία του μελετητή αλλά του φορέα που το ανέθεσε» σημείωσε ο κ. Μιχαλόπουλος.

Πρόσθεσε ακόμη ότι τα δεδομένα αυτά, πλην των προσωπικών, όλα τα υπόλοιπα τα οποία διαθέτει μια δημόσια υπηρεσία ή ένας Δήμος είναι ανοιχτά, μετά από απόφαση και διαδικασία ανάρτησης στο data.gov.gr του υπουργείου μας. Ανέφερε μάλιστα ότι ανοιχτά δεδομένα συγκεντρώνουν ήδη οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, οι 12 από τις 13 περιφέρειες και πολλοί άλλοι φορείς.

Συγκεντρώθηκαν 8.700 δεδομένα

Αναφερόμενος στα οφέλη από αυτή τη διαδικασία, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημοσίων Οργανώσεων του Υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, επισήμανε ότι είναι πολλά, πέρα από τα δημοσιονομικά. «Είμαστε σε διαδικασία να αρχίσουμε να τα υπολογίζουμε στο υπουργείο μας, διότι έχουμε φτάσει σε έναν πολύ σημαντικό αριθμό γύρω στα 8.700 δεδομένα. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή μιλάμε για 8.700 δεδομένα για 331 υπηρεσίες, φορείς, για 17 ομάδες δεδομένων δηλαδή πεδία τα οποία δραστηριοποιούνται και για 161 εφαρμογές» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε πως οι πολίτες μαθαίνουν πλέον με ποιο τρόπο λειτουργεί εσωτερικά η κάθε δημόσια υπηρεσία που διαθέτει αυτά τα δεδομένα στην κοινωνία και την οικονομία.

Σημείωσε ακόμη ότι τα δεδομένα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ερευνητές από εταιρείες και να επαναχρησιμοποιηθούν από άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

Στη Συνάντηση Εργασίας παραβρέθηκε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να επιτραπεί η πρόσληψη κατάλληλων στελεχών των δήμων προκειμένου να υλοποιήσουν αυτό το πρόγραμμα, επειδή, όπως είπε, δεν έχουν όλοι οι δήμοι τις ίδιες δυνατότητες. «Το ζήτημα είναι να τρέξουμε με τον ίδιο βηματισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά.

επιστροφή στην κορυφή