Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Υπέρ ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος οι Δήμαρχοι της Κ. Μακεδονίας

DS 15 11 18

Επαναφέρει το αίτημα για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για τη σχολική στέγη η ΠΕΔ-ΚΜ

Η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος και της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ). Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Τ.Α. τάχθηκαν υπέρ ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, το οποίο, όπως είπαν, θα επιτρέπει να ακούγονται όλες οι φωνές και να εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις, στο μέγιστο δυνατό βαθμό,αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και κυβερνησιμότητα των Δήμων.

Αναφερόμενος στη συζήτησης για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, τόνισε πως η Αυτοδιοίκηση αναγνωρίζει το αίτημα για ένα σταθερό εκλογικό σύστημα, ξεκαθάρισε ωστόσο πως δεν θα δεχθεί αιφνιδιασμούς και πως αυτό θα πρέπει να περάσει στο Σύνταγμα.

«Στο προσεχές συνέδριο της ΚΕΔΕ στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, όπου θα συζητηθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση, εμείς θα προτείνουμε περισσότερη αποκέντρωση με περισσότερη αυτοδιοίκηση, διοικητικά και οικονομικά αυτάρκη και αυτοτελή» δήλωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Επισήμανε ότι πράγματι υπάρχει αίτημα για σταθερό εκλογικό σύστημα, ωστόσο είπε, πως «για το θέμα αυτό υπάρχουν δυο σχολές. «Αυτή που λέει να είναι σταθερό το εκλογικό σύστημα και να μην υπάρχουν αιφνιδιασμοί και παράλληλα να υπάρχει αυτό στο Σύνταγμα. Η άλλη θέση που λέει ότι το Σύνταγμα δεν μπορεί να είναι νομοθέτημα "σούπερ μάρκετ".

«Δεν μπορεί», πρόσθεσε, ο κ. Κυρίζογλου «να απεραντολογούμε και να γράφουμε σχολαστικά και λεπτομερώς τα πάντα, διότι τότε τι νόημα θα είχε ο κοινός νομοθέτης με τους νόμους που ψηφίζει με τις κοινές υπουργικές αποφάσεις, τα προεδρικά διατάγματα που εκδίδει;».

Ξεκαθάρισε μάλιστα πως είτε κανείς τάσσεται υπέρ της μιας ή της άλλης θέσης δεν πρέπει να υπάρχουν αιφνιδιασμοί. «Τα πράγματα πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένα πριν τις εκλογές» σχολίασε και πρόσθεσε πως το μείζον για την αυτοδιοίκηση είναι να διοικούνται οι δήμοι.

Ωστόσο κατά τη συζήτηση οι αιρετοί εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους για το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση δεν συμπεριλήφθηκε η πρωτοβάθμια Τ.Α.

«Η Επιτροπή που συγκρότησε με πρωτοβουλία του ο πρωθυπουργός της χώρας δεν προέβλεψε, δεν χωρούσε να συμπεριλάβει εκπρόσωπο της πρωτοβάθμιας Τ.Α δηλαδή των 325 δήμων της χώρας. Αυτό δείχνει μια περιφρόνηση της κυβέρνησης προς την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και πρόσθεσε πως η πρόταση της ΠΕΔ-ΚΜ είναι: περισσότερη αποκέντρωση με περισσότερη αυτοδιοίκηση διοικητικά και οικονομικά αυτάρκη και αυτοτελή.

Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

Ομόφωνη ήταν η απόφαση του Δ.Σ της ΠΕΔ –ΚΜ για το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Οι δήμαρχοι συμφώνησαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση να δώσει τη δυνατότητα σε κάθε Έλληνα που είναι εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο του δήμου του, όπου και αν βρίσκεται να μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα της ψήφου του. Διευκρίνισαν μάλιστα πως αυτή η πρόταση αφορά στο δικαίωμα ψήφου για όλες τις εκλογές, εθνικές, Αυτοδιοικητικές και Ευρωεκλογές. Μάλιστα γνωστοποιήθηκε πως το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού προβλέπεται από το άρθρο 51, παρ. 4 του Συντάγματος.

«Είναι αδιανόητο να είναι κάποιος εγγεγραμμένος στο δημοτολόγιο ενός δήμου και βρίσκεται στο εξωτερικό με την τεχνολογία που υπάρχει, εν έτη 2018 να μην μπορεί να ψηφίσει, όταν το 1862 την εποχή του Όθωνα οι Έλληνες του εξωτερικού στην Κωνσταντινούπολη στην Ανδριανούπολη, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στη Βιέννη, στο Λίβερπουλ της Αγγλίας ψήφιζαν και σήμερα στην εποχή της ταχύτητας και των τεχνολογιών και των ηλεκτρονικών υπολογιστών να μην μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο» επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

Για αυτό το λόγο ζήτησε η κυβέρνηση να εξετάσει το ζήτημα σοβαρά. «Ας τα αφήσει κατά μέρους αυτά που ξέρει η κυβέρνηση. Αυτά είναι προφάσεις εν αμαρτίες, δεν τιμούν κανέναν και θα πρέπει να δώσει άμεση και οριστική λύση στο πρόβλημα» σχολίασε. Την θέση αυτή υποστήριξαν σχεδόν όλοι οι δήμαρχοι στη διάρκεια της συνεδρίασης και συμφώνησαν να στείλουν άμεσα την πρόταση τους στη κυβέρνηση, και στο αρμόδιο υπουργείο, με τη σημείωση ότι η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για τους Έλληνες του εξωτερικού να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

Ζητούν συνάντηση με Τσίπρα

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούς για το μείζον ζήτημα της σχολικής στέγης σε ολόκληρη την περιφέρεια, αποφάσισε να ζητήσει το Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ). Στόχος είναι να εξασφαλιστεί επιπλέον χρηματοδότηση για νέες σχολικές μονάδες στους 38 δήμους, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις που καταγράφονται.

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ της ΠΕΔ-ΚΜ αποφασίστηκε να σταλεί τις επόμενες μέρες σχετική επιστολή, προκειμένου να οριστεί το συντομότερο δυνατό η συνάντηση. «Το αίτημα μας είναι διαχρονικό, είμαστε η μόνη ΠΕΔ της χώρας που ξεκίνησε από το 2016 προσπάθεια και μετά την καταγραφή των προβλημάτων των δήμων της ΠΚΜ, ανακίνησε το θέμα σε υψηλότατο επίπεδο, από τον πρωθυπουργό και τρεις συναρμόδιους υπουργούς» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Αναγνώρισε πάντως ότι στο θέμα έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος στο ζήτημα, μετά την ανταπόκριση της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που έχει ήδη δρομολογήσει 19 διδακτήρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλους τους δήμους, ωστόσο δήλωσαν ότι αυτό δεν λύνει το πρόβλημα στο σύνολο του.

«Αυτά τα βήματα είναι θετικά και τα αναγνωρίζουμε. Όμως δεν λύνουν το πρόβλημα στο σύνολο τους. Για αυτό και εμείς σήμερα κάνουμε μια αποτίμηση λέμε τα όποια θετικά, αλλά δεν παύουμε να αγωνιζόμαστε για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ

Ζήτησε μάλιστα να αγοραστούν εκείνα τα οικόπεδα που κινδυνεύουν να χαθούν, διότι δεν έχουν καταβληθεί τα τιμήματα των δικαστικών αποφάσεων και διατρέχουν τον κίνδυνο να αρθούν τελείως οι απαλλοτριώσεις.

Σε ότι αφορά το υπουργείο υποδομών το οποίο πολιτικά ανήκει η εποπτεία των κτιριακών υποδομών του πρώην ΟΣΚ, ο κ. Κυρίζογλου είπε πως έχει ανακοινωθεί η κατασκευή 7 διδακτηρίων και δρομολογείται η κατασκευή ακόμη 17 σχολικών κτιρίων.

Να αποδοθούν οι πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ της ΠΕΔ οι δήμαρχοι αποφάσισαν να ζητήσουν από την κυβέρνηση την απόδοση των θεσμοθετημένων πόρων, με βάση το άρθρο 259 του Καλλικράτη, και να σταματήσει κάθε άλλη περικοπή.

«Η ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί την περίοδο των μνημονίων, τόσο με προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και με τη σημερινή, άγριες και τεράστιες περικοπές. Τέτοιες και τόσες που κανένας άλλος φορέας της γενικής κυβέρνησης δεν έχει υποστεί. Για την αυτοδιοίκηση δυστυχώς και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2019-2022, προβλέπεται μεγάλη μείωση των πόρων προς την Τ.Α. και μείωση του προσωπικού. Κατά συνέπεια εμείς δεν μπορούμε να καθίσουμε στο πρόβλημα, ως απλοί θεατές» υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ.

επιστροφή στην κορυφή