ΡΟΗ 24/7:

"Ο Κύκλος του Νερού" στο Βυζαντινό Λουτρό στην Άνω Πόλη

DsXTnPGXoAEMNeG

Μουσικές των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Σ. Ξαρχάκο, Γ. Μαρκόπουλο, Γ. Σπανό, Σ. Σπανουδάκη, Δ. Μαραμή, αλλά και παραδοσιακές μουσικές

Το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης παρουσιάζουν Μουσική Συναυλία «Ο Κύκλος του Νερού» με τις Μέλα Γεροφώτη & Ελένη Δημοπούλου την Κυριακή 25 Νοεμβρίου και την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου στις 20.00 στο Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου 13, στην Άνω πόλη της Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Το Βυζαντινό Λουτρό της οδού Θεοτοκοπούλου στην Άνω πόλη της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα ελάχιστα δείγματα βυζαντινών λουτρών που διασώζονται ακέραια, με πολυάριθμες βέβαια διαχρονικά επεμβάσεις για την προσαρμογή του στις εκάστοτε λειτουργικές ανάγκες και συνήθειες των κοινωνιών, που λειτουργούσε σαν λουτρό μέχρι το 1940.

«Ο Κύκλος του Νερού» αποτελεί ένα ξεχωριστό μουσικό πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο από τη Μέλα Γεροφώτη, την Ελένη Δημοπούλου και τους συνεργάτες τους για τον χαρακτηριστικό χώρο του λουτρού.
Μουσικές των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη, Σ. Ξαρχάκο, Γ. Μαρκόπουλο, Γ. Σπανό, Σ. Σπανουδάκη, Δ. Μαραμή, αλλά και παραδοσιακές, συνυπάρχουν σε έναν «υδάτινο» κύκλο τραγουδιών, που θα ταξιδέψει τους θεατές στην πορεία της ελληνικής μουσικής μέσα στο χρόνο, όπως ταξιδεύει και αναγεννιέται η σταγόνα.

Μετά από τη σημαντική ατομική πορεία των δυο καλλιτεχνών , αλλά και από σειρά μεταξύ τους συνεργασιών σε έργα διακεκριμένων συνθετών, συναντιούνται ξανά οι δυο τραγουδίστριες στη συγκεκριμένη βραδιά με θέμα το νερό, το ζωτικό αυτό στοιχείο που ενέπνευσε λαούς ανά τον κόσμο να κάνουν μύθους και τραγούδια. Συμβολίζει την τύχη και την ευδαιμονία, είναι παράλληλα ζωή και θάνατος, υπάρχει πριν από όλα και μέσα σε όλα, άχρονο, αποκτάει χρόνο μόνο μέσα από την ζωή του κάθε ανθρώπου.

Το στοιχείο αυτό, που στον συγκεκριμένο χώρο κυριαρχούσε στα βυζαντινά, οθωμανικά αλλά και νεότερα χρόνια μέχρι το 1940, τραγουδάνε οι δυο καλλιτέχνιδες και μας ταξιδεύουν μαζί τους.

Συντελεστές

Τραγούδι: Μέλα Γεροφώτη, Ελένη Δημοπούλου
Κιθάρα, κοντραμπάσο: Γιώργος Σμύρνης
Φλάουτο, κανονάκι: Αναστασία Ζαχαριάδου.

Η διάθεση προσκλήσεων θα γίνεται στο Πολιτιστικό Κέντρο "Αλέξανδρος" από σήμερα Δευτέρα 19 Νοεμβρίου, 15.00-20.00 έως εξαντλήσεων των διαθεσίμων.

επιστροφή στην κορυφή