ΡΟΗ 24/7:

Πληθαίνουν οι Βουλευτές που ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας

voulh panoramiko

Συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης

 

Την πρότασή του για κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας ειδικού σκοπού επανέφερε την Παρασκευή ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός, στην συζήτηση στην Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Παρόμοια πρόταση ακούστηκε και από τους ανεξάρτητους Βουλευτές Ι. Κουράκο και Χρ. Αηδόνη. Ο τελευταίος δήλωσε ότι απόψε θα ψηφίσει «όχι». Ίδια στάση και από Βουδούρη και Τζάκρη.

Παράλληλα, o κ. Κρεμαστινός ξεκαθάρισε ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είναι αδύνατον Βουλευτές που την στήριξαν όλο το προηγούμενο διάστημα - πολλές φορές παρά τη θέληση και τα πιστεύω τους - να την εγκαταλείψουν.

«Επανέρχομαι στην πρόταση ευρύτατης συνεργασίας για κυβέρνηση ειδικού στόχου, υπό Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, ακόμα και με εναλλακτική πρωθυπουργία των αρχηγών των κομμάτων που θα συμμετάσχουν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κρεμαστινός και πρόσθεσε: «Μια τέτοια κυβέρνηση θα καταστήσει τη χώρα ισχυρότερη στη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του χρέους».

«Θα συμβάλω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη σταθερότητα της πατρίδας μου» δήλωσε ο ανεξάρτητος Βουλευτής Χρήστος Αηδόνης στη συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης στη Βουλή. Ταυτόχρονα, όμως, ανέφερε ότι η άρνησή του στην πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης έχει το μήνυμα της ανάγκης για συνεννόηση και ριζοσπαστικές αλλαγές και δεν συνιστά μήνυμα αποσταθεροποίησης.

«Είμαστε στη στιγμή της απαιτούμενης εθνικής συνεννόησης. Αλλά και της ανάγκης να δώσουμε οριστική λύση σε παθογένειες που μας κρατούν καθηλωμένους. Πιστεύω ότι είναι ευκαιρία στην αναθεώρηση του Συντάγματος να προβλεφθεί σταθερός κύκλος διακυβέρνησης, για να εξαφανίσουμε μια κακοδαιμονία του πολιτικού μας συστήματος που καθηλώνει πολλές κυβερνήσεις και τις καθιστά ενδοτικές και ευάλωτες στον λαϊκισμό και τη δημαγωγία» είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόσθεσε: «Δεν πιστεύω στις εκλογές, όπως δεν πιστεύω ότι καμία μακρά προεκλογική περίοδος θα βοηθήσει τη χώρα μου. Θα συμβάλω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη σταθερότητα της πατρίδας μου. Η άρνησή μου στην ψήφο εμπιστοσύνης που ζητάει σήμερα η κυβέρνηση, δεν επιζητά την αποσταθεροποίηση αλλά είναι ένα μήνυμα για ανάγκη συνεννόησης και ριζοσπαστικών αλλαγών».

Κόντρα Βουδούρη - Κεγκέρογλου

«Όχι» θα ψηφίσει, όπως δήλωσε, και ο ανεξάρτητος Βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, χαρακτηρίζοντας καταστροφική για τη χώρα την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, ενώ αναρωτήθηκε αν το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην ιδρυτική του διακήρυξη για τον σοσιαλισμό.

Απαντώντας ο Υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου είπε: «Θα ήθελα να πω μια κουβέντα για τον κ. Βουδούρη. Ο κ. Βουδούρης που αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ, ήρθε στο ΠΑΣΟΚ το 2009, όταν ανέβαινε ξανά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Όλη η οικογένεια Παπανδρέου πήγε στη Μεσσηνία για να τον βγάλει Βουλευτή και στη συνέχεια ήταν ο άνθρωπος, καμαρώστε τον, που πρότεινε την παραπομπή του Γιώργου Παπανδρέου στο ειδικό δικαστήριο. Αυτή είναι η ηθική. Αυτό είναι το πολιτικό στίγμα ανθρώπων που, προκειμένου να διατηρήσουν την καρέκλα τους, αλλάζουν τα κόμματα σαν τα πουκάμισα».

«Το 2009 όντως κατεβήκαμε μαζί, γιατί αν θυμόσαστε το ΠΑΣΟΚ είχε δύο βασικές προτάσεις. Αναδιανομή του πλούτου και ανατροπή του σαθρού πολιτικού συστήματος. Και όταν αυτά δεν έγιναν και δεν θέλησα να ακολουθήσω αυτό τον εκτροχιασμό, δεν έφυγα. Με διαγράψατε» ανέφερε στη συνέχεια, ο κ. Βουδούρης.

Την ανάγκη «να μην επιστρέψει η χώρα στο καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού που την ταλάνισε εδώ και είκοσι χρόνια» επισήμανε στην ομιλία του ο Υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τασούλας, προτείνοντας την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας κατ' αρχάς πως «η περιγραφή των προβλημάτων δεν συνιστά λύση τους», ο κ. Τασούλας επισήμανε πως «το πραγματικό θάρρος, για να βγάλει κανείς τη χώρα από την κρίση, είναι να αναγνωρίσει τα λάθη του όταν οικοδομήθηκε το καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού και να βάλει πλάτη για το καθεστώς του υπαρκτού ρεαλισμού και πραγματισμού» και για μια οικονομία που θα βασίζεται στις ίδιες της τις δυνάμεις «και όχι σε ανύπαρκτα δάνεια που δεν είναι κανείς διατεθειμένος να χορηγήσει στη χώρα».

«Όταν, στις 9 Αυγούστου του 1992, η Ευρώπη καλούσε σε επείγουσα λήψη θαρραλέων μέτρων και -ειδικότερα για την Ελλάδα- αυστηρή περικοπή κρατικών επιδοτήσεων, ταχύτερη απελευθέρωση των αγορών για αύξηση του ανταγωνισμού, η αντιπολίτευση ωρυόταν, όπως και σήμερα, και η κυβέρνηση υπέκυπτε» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Πολιτισμού.

Στο παραπάνω πλαίσιο, ο κ. Τασούλας πρότεινε την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση ως ένα «πρώτο βήμα ομαλότητας» μέχρι τον Ιούνιο του 2016, οπότε -ο ίδιος προέβλεψε- «θα ανασάνει ο τόπος».

«Ο λαός ανέθεσε τη διακυβέρνηση σε εκείνους που πίστευαν ότι δεν υπάρχει άλλη λύση εκτός από τη λύση εντός του οργανωμένου συστήματος της ΕΕ. Η εντολή ήταν καθαρή. Και η κυβέρνηση πέτυχε» δήλωσε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Ορφανός.

Ο κ. Ορφανός αναφέρθηκε στον τομέα της ευθύνης του και στις δράσεις που στόχο έχουν την ανάπτυξη στη βόρειο Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτά, η έγκριση 245 σχεδίων στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου. Πρόκειται για έργα συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία θα δημιουργήσουν 5.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Βίαιη και επικίνδυνη υποβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας» διαπίστωσε η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη. «Το Υπουργείο Εξωτερικών δεν βρίσκει να πει μια κουβέντα, όταν η Γερμανία, παραμερίζοντας τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, συγκαλεί στο Βερολίνο τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, ορίζοντας την Αλβανία ως εκπρόσωπο όλων και θέτοντας εκτός πλαισίου του ΟΗΕ το ζήτημα της επίλυσης της ονομασίας της FYROM. H Ελλάδα απείχε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου υπερψηφίστηκε η πρόταση 77 χωρών με επικεφαλής την Κίνα και με πρωτοβουλία της Αργεντινής, για μια διεθνή Σύμβαση που θα αφορά τις διαδικασίες αναδιάρθρωσης δημοσίου χρέους και θα αποτελεί όπλα στα χέρια των μικρών χωρών», κατήγγειλε η κ. Βαλαβάνη.

«Η Ελλάδα, χρειάζεται συμμαχίες, από τις πιο σύντομες μέχρι τις πιο μακροπρόθεσμες, με κριτήριο τα συμφέροντα του τόπου και του εργαζόμενου λαού και σε βάση αμοιβαίου οφέλους. Χρειάζεται να αναπτύξει σταθερές και ισότιμες σχέσεις στρατηγικού χαρακτήρα με τις χώρες BRICS (σ.σ. Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική) και πριν απ' όλα με την Κίνα και τη Ρωσία. Χρειάζεται να στηρίξει κάθε φιλειρηνική δύναμη και δύναμη αντίστασης στον ηγεμονισμό, να αντικαταστήσει τη μη διπλωματία με την ενεργή διεκδίκηση. Να στηρίξει αποφασιστικά τον κυπριακό λαό απέναντι σε εκβιασμούς της τουρκικής κυβέρνησης», υποστήριξε η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις «προκλητικές ενέργειες» της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου στηλίτευσε στην ομιλία του και ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ), ο οποίος ωστόσο συνέδεσε τις εξελίξεις στη νοτιανατολική περιοχή της Μεσογείου, με τα γενικότερα συμφέροντα που προωθούν οι «ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. «Για τη διασφάλιση των συμφερόντων και των κερδών των μονοπωλιακών επιχειρήσεων αναπτύσσεται η θεωρία της επέμβασης στο όνομα της αντιμετώπισης του λεγόμενου ισλαμικού κράτους. Όπως στο πρόσφατο παρελθόν στήριξαν την Αλ Κάιντα, έτσι και σήμερα, με αφορμή και πρόφαση τους τζιχαντιστές, τους αξιοποιούν για να επεμβαίνουν εναντίον χωρών και λαών. Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στην οποιαδήποτε επέμβαση των ιμπεριαλιστών» δήλωσε ο Σπύρος Χαλβατζής για να επισημάνει στη συνέχεια, πως «είτε με τη συγκυβέρνηση είτε με την εκδοχή του ΣΥΡΙΖΑ, οι σχέσεις της Ελλάδας με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ δεν θα διαταραχθούν- και είναι καίριο ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει την εργατική τάξη».

Την έντονη ανησυχία της ίδιας και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για την «ενδοτικότητα» της κυβέρνησης σε σχέση με την ονομασία της ΠΓΔΜ εξέφρασε η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. «Η Ελλάδα φαίνεται πως χάνει σημαντικά ό,τι χτίστηκε τόσα χρόνια, ακόμα και με το βέτο που έβαλε στο ΝΑΤΟ ο Κώστας Καραμανλής. Ο υπουργός Εξωτερικών πρότεινε μια αμοιβαία αποδεκτή σύνθετη ονομασία πριν από τη λέξη Μακεδονία. Εκχωρείτε και επίσημα στα Σκόπια το όνομα της Μακεδονίας; Οι πάγιες ελληνικές θέσεις είναι πως η χώρα μας δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τα Σκόπια με τη λέξη Μακεδονία ή παράγωγα αυτής - και αυτές ισχύουν!» ανέφερε η κ. Τσαρουχά.

 

in.gr

επιστροφή στην κορυφή