ΡΟΗ 24/7:

Κομπάνι: Μια γυναίκα διοικητής των Κούρδων εναντίον των τζιχαντιστών

compani gyn

Η Μάισα Άμπντο, γνωστή με το ψευδώνυμο Ναρίν Αφρίν, έχει αναλάβει τη διοίκηση των YPG, στο πλευρό του Μαχμούντ Μπαρκοντάν


Μια γυναίκα έχει τεθεί επικεφαλής των Κούρδων μαχητών στον αγώνα τους εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους που απειλούν να καταλάβουν τη συριακή, κουρδική πόλη Κομπάνι, στα σύνορα με την Τουρκία.

Σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση και ακτιβιστές από την περιοχή η Μάισα Άμπντο, γνωστή με το ψευδώνυμο Ναρίν Αφρίν, έχει αναλάβει τη διοίκηση των YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), στο πλευρό του Μαχμούντ Μπαρκοντάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όσοι την γνωρίζουν λένε ότι είναι καλλιεργημένη, έξυπνη και ψύχραιμη, πως ανησυχεί για το ηθικό των μαχητών και ενδιαφέρεται προσωπικά για τα προβλήματά τους.

Η 40χρονη Μάισα δίνει τη μάχη της στο πλευρό του Μαχμούντ Μπαρκοντάν, δηλαδή του "Αντιστασιακού Μαχμούντ", όπως μεταφράζεται το ψευδώνυμό του στα κουρδικά.

Η παρουσία γυναικών μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων δεν αποτελεί πρωτόγνωρο φαινόμενο. Οι αντάρτες του PKK, που από το 1984 μάχονταν στην Τουρκία για τη δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους και πριν από δύο χρόνια ξεκίνησαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, είχαν από παλιά πολλές γυναίκες στις τάξεις τους.

Στις 5 Οκτωβρίου η Ντιλάρ Γκενξεμίς ή Αρίν Μιρκάν όπως ήταν το ψευδώνυμό της, πραγματοποίησε επίθεση αυτοκτονίας σκοτώνοντας "δεκάδες" τζιχαντιστές στα περίχωρα του Κομπάνι. Ήταν η πρώτη γυναίκα-καμικάζι κουρδικής καταγωγής από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, τον Μάρτιο του 2011.

 

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή