xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Έρχεται το «Μέλωμα του Χριστού» την Παραμονή Χριστουγέννων στην Αρναία

48376374 10212897295013945 8755482895243542528 n

Ένα Χριστόψωμο 400 κιλών

Το παραδοσιακό Χριστόψωμο, που παρασκευάζεται σε πολλά χωριά της Χαλκιδικής ακόμα και σήμερα για το «Μέλωμα του Χριστού», αναβιώνει και φέτος στην Αρναία την παραμονή των Χριστουγέννων, με ένα Χριστόψωμο 400 κιλών!
Το Χριστόψωμο θα έχει διαστάσεις 2x2 μέτρα και θα παρασκευαστεί από επαγγελματίες της περιοχής.
Αύριο, Παραμονή των Χριστουγέννων, στις 7.30 το απόγευμα, θα μοιραστεί μαζί με μέλι και καρύδια, στον κόσμο συγκεντρώνεται στην κεντρική πλατεία της Αρναίας.
Την αναβίωση του εθίμου αναλαμβάνει κάθε χρόνο η Πολιτιστική και Επιμορφωτική Εταιρεία Αρναίας, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες της περιοχής και το βράδυ της Παραμονής των Χριστουγέννων, αναβιώνει το έθιμο στην κεντρική πλατεία του χωριού για να το γιορτάσουν όλοι μαζί οι κάτοικοι και οι επισκέπτες.
Για να απολαμβάνουν όμως όλοι το παραπάνω έθιμο τη συγκεκριμένη βραδιά, προηγείται μια διαδικασία που μοιάζει με ιεροτελεστία και ξεκινάει από μέρες.
Αργά το απόγευμα της Παραμονής Χριστουγέννων, το Χριστόψωμο, τα καρύδια με το μέλι μεταφέρονται στην κεντρική πλατεία της Αρναίας, όπου πλήθος κόσμου περιμένει την τέλεση του εθίμου.
Η μικτή χορωδία της Αρναίας ξεπροβάλει από τα παραδοσιακά καλντερίμια του χωριού, ψάλλοντας τα κάλαντα, ενώ όλοι κρατούν στα χέρια τους αναμμένα φαναράκια. Παράλληλα η τοπική μπάντα παίζει Χριστουγεννιάτικες μελωδίες.
Στη συνέχεια μοιράζεται το Χριστόψωμο και το μέλι με τα καρύδια στον κόσμο.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2