xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Την ίδρυση Διεθνούς Πανεπιστημίου με έδρα τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο Τσίπρας

XT36743

Θα υπάρχουν ξενόγλωσσα τμήματα

Την ίδρυση ενός νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και Τμήματα στις Σέρρες, στην Καβάλα, το Κιλκίς, τη Δράμα και την Κατερίνη, που θα προέρθει από των τριών ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο Διοικητήριο.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου και ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Αγγελόπουλος.

«Διαμορφώσαμε τη νέα αρχιτεκτονική των Ιδρυμάτων και τον νέο χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με συνέργειες όμορων ιδρυμάτων, με στοχευμένες αναδιαμορφώσεις Τμημάτων, με ίδρυση νέων Τμημάτων που θεραπεύουν διεθνώς αναγνωρισμένα γνωστικά αντικείμενα, αλλά και με γνώμονα την ακαδημαϊκή παράδοση, τις ανάγκες της χώρας και τους συντελούμενους διεθνώς μετασχηματισμούς. Πρόκειται για συνέργειες που στοχεύουν στην ισχυροποίηση των Ιδρυμάτων. Προωθούμε πρωτοβουλίες σε ένα πλαίσιο διαλόγου και κοινού οράματος για την ενδυνάμωση των ΑΕΙ, ώστε να ανταποκριθούν στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες σε τοπικό και εθνικό επίπεδο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι το μέλλον των Πανεπιστημίων βρίσκεται στο νέο θεσμό των "Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων", δηλαδή συμπράξεων πανεπιστημίων από πολλές χώρες που θα οδηγούν στην λήψη κοινών πτυχίων μέσα από κοινά προγράμματα σπουδών.

Για το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο ο κ. Τσιπρας σημείωσε ότι «είναι ένα εγχείρημα που δίνει μια ακόμα ευκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα και τη βοηθάει να ενταχθεί στη νέα εποχή που χαράσσει η κυβέρνηση για τα ελληνικά Πανεπιστήμια προκειμένου να γίνουν ένας αξιόλογος εκπαιδευτικός κόμβος στο εκπαιδευτικό χάρτη της Ευρώπης».

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση προχωράει στις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα :
1. Την ανάπτυξη ισχυρών πόλων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε περιφερειακό επίπεδο με επενδύσεις δημοσίων πόρων σε ένα εγχείρημα ενίσχυσης των αναπτυξιακών προοπτικών της ελληνικής περιφέρειας, αλλά και την άρση τελικά του εκπαιδευτικού και ερευνητικού δίπολου μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Στόχος μας η απεδαφοποίηση και περιφερειακή εκπαιδευτική ανάπτυξη ενταγμένη στο διεθνές δίκτυο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
2. Την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών ΑΕΙ μέσα από πρωτοβουλίες θεσμικής στήριξης διεθνών συνεργασιών με ιδρύματα υψηλού κύρους, διεθνών μεταπτυχιακών, αλλά και δομές στήριξης της διασύνδεσης και κοινωνικής διάχυσης των ερευνητικών και εκπαιδευτικών πόρων.
3. Την αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης μέσω της άρσης του διχασμού μεταξύ τεχνολογικής/εφαρμοσμένης και θεωρητικής γνώσης και άρα θεραπεία ενός αναχρονιστικού χαρακτηριστικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Επενδύουμε πολιτικά, κοινωνικά και δημοσιονομικά στα διετή προγράμματα σπουδών ελεύθερης πρόσβασης και στην ακαδημαϊκή πιστοποίηση της επαγγελματικής και τεχνικής κατάρτισης των νέων, διασφαλίζοντας την πρόσβαση των νέων σε διετή προγράμματα που θα παρέχονται σε περιφερειακό επίπεδο.

Όπως ανέφερε:
- Με γνώμονα τις προτάσεις των ομάδων εργασίας αλλά και το παραπάνω πλαίσιο προχώρησε στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.
- Μετά την νομοθετική πρωτοβουλία η συνέργεια του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων έχει οδηγήσει στην ίδρυση Πανεπιστημιακών Τμημάτων σε όλα σχεδόν τα Ιόνια νησιά.
- Ψηφίστηκε η νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το οποίο μαζί με το ΤΕΙ Ηπείρου αποτελούν μία νέα ισχυρή ακαδημαϊκή και ερευνητική παρουσία στην Ήπειρο με νέες Σχολές και τον νέο θεσμό του Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου και των διαφόρων Ινστιτούτων του.
- Σε λίγες μέρες θα ψηφιστεί η νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των συνεργειών του με τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Θα ψηφιστούν τα νέα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και τα νέα Τμήματα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Όπως είπε ο Πρωθυπουργός, το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα πλαισιωθεί από ερευνητικά ινστιτούτα βασικής έρευνας στις επιστήμες όπου θα δοκιμάζονται στην πράξη καινοτόμες παραγωγικές τεχνικές αλλά και διδακτικές μέθοδοι, από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης (Κ.Ε.Ε.Α.) για την εφαρμογή νέων παιδαγωγικών μεθόδων στα γνωστικά πεδία σπουδών του πανεπιστημίου, αλλά και γενικότερα για την έρευνα καινοτόμων μεθόδων ηλεκτρονικής μάθησης, και από το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τα Διετή Προγράμματα Σπουδών.

επιστροφή στην κορυφή