Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

"Ιστορικό ορόσημο για τα Βαλκάνια η 25η Ιανουαρίου 2019" (ΒΙΝΤΕΟ)

4700719

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών από τον Δ. Τζανακόπουλο

«Η 25η Ιανουαρίου του 2019 αποτελεί ιστορικό ορόσημο για την ειρήνη, τη συνεργασία και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή σηματοδοτεί το τέλος μίας διένεξης 27 ετών, «στην οποία η Ελλάδα δεν έχασε μονάχα πολιτικό και διπλωματικό κεφάλαιο», καθότι, όπως πρόσθεσε, «από το 1992 μέχρι σήμερα, εξαιτίας της διαφοράς για το όνομα, ανατράφηκε στο εσωτερικό της χώρας το τέρας του ψέματος, του εθνικισμού και του ακραίου ιστορικού αναθεωρητισμού».

Σημείωσε επίσης, ότι «απομένει η κύρωση, εντός των επόμενων ημερών, από την ελληνική Βουλή του πρωτοκόλλου εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και ακολούθως, θα αποσταλεί ρηματική διακοίνωση από το ΥΠΕΞ της Ελλάδας στο ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας γείτονος, θέτοντας έτσι αυτομάτως σε ισχύ τις τροποποιήσεις του Συντάγματος και φυσικά την αλλαγή του ονόματος».

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη σχετική πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφθεί στις 5 και 6 Φεβρουαρίου την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζανακόπουλος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο, η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στην Άγκυρα και θα ακολουθήσουν συνέντευξη Τύπου και δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Ερντογάν. Την επομένη, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη, όπου θα έχει και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Μιλώντας για την έξοδο της χώρας στις αγορές, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι πρόκειται για ζήτημα «το οποίο αποδεικνύει ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή σταθερότητας και ανάπτυξης». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι «η έξοδος στις αγορές επιβεβαίωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι η χώρα όχι μόνο έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, αλλά πλέον είναι και πόλος έλξης για το επενδυτικό κοινό το οποίο διαβλέπει τη μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική της Ελλάδας».

Ασκώντας κριτική στη ΝΔ, είπε ότι «η ύβρις της καταστροφολογίας έχει συνέπεια τη νέμεση του αυτοεξευτελισμού» και πως «η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, έκαναν τις επιλογές τους και σήμερα η πραγματικότητα τους το ξεπληρώνει».

Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι παράλληλα με το «αποφασιστικό βήμα για την αναβάθμιση του ρόλου και τους κύρους της Ελλάδας στο διεθνές στερέωμα», συνεχίζεται και η «μεγάλη προσπάθεια για την αποκατάσταση των συνεπειών της πολυετούς κρίσης και των μνημονίων», για να υπογραμμίσει ότι από αύριο, 1η Φεβρουαρίου, τίθεται σε εφαρμογή η αύξηση του κατώτατου μισθού και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού για τους νέους.

«Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 11%, από τα 586,08 ευρώ το μήνα, στα 650 ευρώ» είπε ο κ. Τζανακόπουλος και πρόσθεσε ότι «ο υποκατώτατος μισθός καταργείται. Επομένως, διαμορφώνεται μια αύξηση της τάξης του 27% για όσους νέους και νέες μέχρι 25 ετών αμείβονταν με τα 511 ευρώ που όριζε αυτή η απαράδεκτη διάταξη και πλέον θα λαμβάνουν το ποσό που προβλέπει ο κατώτατος μισθός, δηλαδή 650 ευρώ το μήνα επίσης. Επιπλέον,με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού, αναπροσαρμόζονται αναλογικά και οι διαμορφωμένες τριετίες.Το επίδομα ανεργίας επίσης, αυξάνεται από τα 360 ευρώ στα 400 ευρώ. Ενώ η αύξηση αυτή, συμπαρασύρει προς τα πάνω συνολικά 24 επιδόματα που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό. Οι εργαζόμενοι που θα δουν άμεσα από αύριο κιόλας, αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα τους, ανέρχονται στις 880.000».

Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε έντονη κριτική στα κόμματα που, όπως είπε, συνυπέγραψαν το 2012 τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και την καθιέρωση του υποκατώτατου για τους νέους με μείωση 32%. «Δεν είναι απλά φαιδρός, αλλά και εξόφθαλμα προσβλητικός, ο τρόπος με τον οποίο τοποθετούνται για την αύξηση του κατώτατου μισθού» τόνισε και πρόσθεσε πως είναι «προσβλητικός απέναντι στους εργαζόμενους αυτής της χώρας και κυρίως τους νέους και τις νέες που βρίσκονται στη χαμηλότερη μισθολογική βαθμίδα».

Απαντώντας στην ευθεία απειλή του Πάνου Καμένου ότι «αν διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, η κυβέρνησή του δεν θα φτάσει στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις δεν κάνουν παρελάσεις, κυβερνούν και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε έως τη λήξη της θητείας μας».

Για «καταστροφολογία» κατηγόρησε τη ΝΔ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Τζανακόπουλος άσκησε κριτική σε όσους στο εσωτερικό «μεμψιμοιρούν», λέγοντας ότι είναι αυτοί «που υπερηφανεύονται για την έξοδο στις αγορές το 2014 με επιτόκιο 4,95% και που λίγους μήνες μετά, όταν αποπειράθηκαν να κάνουν νέα έκδοση ομολόγου, βρήκαν τοίχο». Είναι αυτοί, συνέχισε, «που μας κατηγόρησαν το 2017, όταν επιτύχαμε επιτόκιο χαμηλότερο από του 2014, για σκηνοθετημένη έξοδο, η οποία δεν πρόκειται να επαναληφθεί καθώς υποτίθεται θα έρχονταν το 4ο μνημόνιο και όλα τα συναφή καταστροφολογικά σενάρια». Σχολίασε ότι συνεχίζουν την πολεμική τους με άρρητα ρήματα, ακόμα και τώρα που το κουπόνι ανήλθε στο 3,45% και η απόδοση του ομολόγου στο 3,6%, με τη χώρα εκτός μνημονίων, να βρίσκει ξανά σταθερή πρόσβαση στις αγορές.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης γα τη Βενεζουέλα είναι σαφέστατη» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, «υποστηρίζει τον διάλογο των αντιμαχόμενων δυνάμεων, με στόχο να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές».

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 21:29
επιστροφή στην κορυφή