Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Χαμηλώνει τον πήχη των επενδύσεων στην Ελλάδα η Eldorado Gold

METALLEIA NYXTA

Λιγότερα κεφάλαια για το 2019

Με «κούρεμα» στη χρηματοδότηση του επιχειρηματικού της πλάνου από τη μητρική Eldorado Gold ξεκίνησε το 2019 για την Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής πολυεθνικής. Ο πήχης των κεφαλαίων που θα διαθέσει η εταιρεία στη χώρα μας έχει κατέβει αρκετά σε σύγκριση τόσο με τις προηγούμενες χρονιές όσο και με τις φετινές προσδοκίες της διοίκησης της ελληνικής θυγατρικής. Σκοπός της εταιρείας είναι να υποστηρίξει κεφαλαιακά το έργο της στην Ολυμπιάδα, να κρατήσει σε συντήρηση το εργοτάξιο στις Σκουριές, μιας και εκκρεμεί η εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης που έχει οριστεί για τις 6/2/2019 και να συνεχίσει τη δραστηριότητα της στο Στρατώνι.

Ειδικότερα για το 2019, η Eldorado Gold προγραμματίζει να διαθέσει στη χώρα μας κεφάλαια ύψους μέχρι 60 εκατ. δολ., κάτω από τις αρχικές προσδοκίες για χρηματοδότηση ύψους 80 εκατ. δολ., ενώ το 2018 το αντίστοιχο ποσό ανήλθε στα 85 εκατ. δολ. και το 2017 στα 90 εκατ. δολ. Όπως σχολιάζουν κύκλοι της αγοράς, οι καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των Σκουριών, τα προσκόμματα στις ερευνητικές εξορύξεις στο Στρατώνι, τα συνεχή εμπόδια στο αποδοτικό κοίτασμα της Ολυμπιάδας, καθώς και η άρνηση της Περιφέρειας για ερευνητικές εξορύξεις στη Θράκη, μέσω άλλης θυγατρικής της Εldorado Gold, έχουν περιορίσει τη ροή των επενδυτικών κεφαλαίων της καναδικής πολυεθνικής προς την Ελλάδα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η χώρα μας θα μπορούσε να διεκδικήσει περισσότερα κεφάλαια ανάπτυξης της δραστηριότητας της Eldorado Gold, από τη στιγμή που η εταιρεία έκανε πίσω στην επένδυση ύψους 500 εκατ. δολ. που είχε προγραμματίσει στη γειτονική Τουρκία και συγκεκριμένα στο κοίτασμα του Kisladag. Όπως τονίζεται από την καναδική διοίκηση το πλάνο για την Τουρκία άλλαξε και τα κεφάλαια της επένδυσης που είχε ανακοινωθεί στο τέλος Οκτωβρίου 2018 παγώνουν και παραμένουν στη διάθεση της εταιρείας προς αναζήτηση νέου επενδυτικού προορισμού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Eldorado Gold, George Burns, «η εταιρεία παραμένει επικεντρωμένη στην αξία των μετόχων στις αποφάσεις κατανομής κεφαλαίου, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και τις προσδοκίες όλων των εμπλεκομένων».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Eldorado Gold, το 2019 στο κοίτασμα της Ολυμπιάδας θα διατεθούν 20-25 εκατ. δολ. για διατήρηση μεταλλείου και 10-15 εκατ. δολ. για την ανάπτυξη εξορύξεων. Από το συγκεκριμένο κοίτασμα η εταιρεία περιμένει παραγωγή 430.000 τόνων μεταλλεύματος (χρυσό, ψευδάργυρο, ασήμι). Στις Σκουριές θα διατεθούν κεφάλαια ύψους 5-10 εκατ. δολ. και θα αφορούν μόνο συντήρηση του εργοταξίου στην περιοχή. Στο Στρατώνι αναμένεται να διατεθούν 5-10 εκατ. δολ. Από το συγκεκριμένο κοίτασμα η εταιρεία προσδοκά παραγωγή 210.000 τόνων μεταλλεύματος (ψευδάργυρος και ασήμι).

Εκδίκαση στο ΣτΕ

Να τονιστεί ότι για τις 6/2/2019 έχει οριστεί και αναμένεται εκ νέου η συζήτηση ενώπιον του Ε' τμήματος του ΣτΕ των έξι υποθέσεων που αφορούν την αίτηση ακύρωσης της Ελληνικός Χρυσός κατά της από 2/11/2016 απόφασης απόρριψης της αίτησης θεραπείας για το ζήτημα της μεταλλουργίας («απόφαση Σκουρλέτη»), την αίτηση περί χορήγησης τροποποίησης της άδειας εγκατάστασης του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών, την αίτηση περί παράτασης της ισχύος της άδειας εγκατάστασης του εργοστασίου εμπλουτισμού των Σκουριών και την αίτηση πολιτών για την ακύρωση της προσωρινής έγκρισης απόθεσης επικινδύνων αποβλήτων στον μη αδειοδοτημένο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα. Στις πέντε υποθέσεις είναι προσφεύγουσα η εταιρεία κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και σε μία είναι πολίτες της Χαλκιδικής κατά του ΥΠΕΝ.

με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2019 23:02
επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2