Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δ. Ευαγγελινός: "Ήταν περιστατικό που μας δίδαξε να γίνουμε καλύτεροι στο μέλλον" (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

vlcsnap 2019 02 02 15h58m32s613

Αφιέρωμα τηλεοπτικής εκπομπής στην πρωτοποριακή αφαίρεση ινομυωμάτων

Το ιατρικό θαύμα που συντελέστηκε πριν από μερικούς μήνες στη Θεσσαλονίκη, όταν ο Χαλκιδικιώτης Μαιευτήρας-Γυναικολόγος-Ογκολόγος MD-PhD Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Δημήτρης Ευαγγελινός, πλαισιωμένος από την επιστημονική ομάδα του, κατάφερε να αφαιρέσει 52 ινομυώματα από τη μήτρα νεαρής γυναίκας από την Κύπρο, ζωντάνεψε στους τηλεοπτικούς δέκτες το μεσημέρι του Σαββάτου.

Ο ίδιος και η μητέρας της 27χρονης πρώην ασθενούς, Μαρία Ευριπίδου, φιλοξενήθηκαν στην εκπομπή της τηλεόρασης του ANT1 «Υγεία πάνω από όλα» που παρουσιάζει η Φωτεινή Γεωργίου.

vlcsnap 2019 02 02 16h00m41s306

«Το περιστατικό έγινε γνωστό σε μένα μέσω ενός συναδέλφου μου ουρολόγου, τον οποίο επισκέφθηκε η κοπέλα για ουρολογικό πρόβλημα που αντιπετώπιζε η ίδια και ειδικότερα εμφάνιζε συχνοουρία. Η ουροδόχος κύστη συγκέντρωνε μια ποσότητα υγρών, αμέσως γέμιζε και πήγαινε συχνά στην τουαλέτα», ανέφερε ο κ. Ευαγγελινός. «Αρχικά η ασθενής δεν ήξερε που να αποδώσει τη συχνοουρία, έπειτα πήγε στον ουρολόγο και εκείνος με τη σειρά του διαπίστωσε ένα έλλειμμα πλήρωσης της ουροδόχου κύστης, δηλ. πιεζόταν το συγκεκριμένο όργανο από έναν όγκο από το εσωτερικό και το συμπίεζε», πρόσθεσε.

Από την πλευρά της η κ. Ευριπίδου περιέγραψε το πρόβλημα που ταλαιπώρησε την κόρη της και κατ’ επέκταση την οικογένειά της. Η πάθηση πρωτοεμφανίστηκε κατά την ενηλικίωση της γυναίκας και ακολούθησε μια περιπέτεια σε Κύπρο και Αγγλία. «Δεν μας έδιναν άλλη λύση πέρα από την αφαίρεση της μήτρας. Ο αριθμός των ινομυωμάτων ήταν πρωτοφανής και μέχρι τότε τα νοσοκομεία που απευθυνθήκαμε είχαν αντιμετωπίσει πιο ήπια περιστατικά», είπε η μητέρα της πρώην ασθενούς.

vlcsnap 2019 02 02 15h55m51s006

Η 27χρονη υποβλήθηκε σε εμβολισμό, μία μέθοδος που ενδείκνυται σε τέτοιες περιπτώσεις, ωστόσο απέτυχε. Έτσι, μέσα από τις κατάλληλες επαφές, η οικογένεια οδηγήθηκε στην Ελλάδα και στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου έγινε η χειρουργική επέμβαση.

«Η ανάλογη εμπειρία και η εξειδίκευση σε συνδυασμό με την ασφάλεια και την υποστήριξη που μας παρείχε το εν λόγω θεραπευτικό κέντρο, ήταν παράγοντες που λειτούργησαν καταλυτικά ώστε να τα καταφέρουμε», αποκάλυψε ο κ. Ευαγγελινός. Όπως είπε ήταν μία επέμβαση που διήρκησε πέντε ώρες με πολλές δυσκολίες, καθώς η προηγούμενη θεραπεία, δηλ. ο εμβολισμός, είχε επιφέρει αλλοιώσεις στην παθούσα περιοχή. «Με τη χρήση υπερσύγχρονων εργαλείων και τις κατάλληλες τεχνικές προχωρήσαμε στην αφαίρεση του συνόλου των ινομυωμάτων χωρίς να επηρεάσουμε άλλες δομές, όπως η αγγείωση και ο μυϊκός ιστός, ώστε να μην προκληθούν γενικότερες βλάβες στο γεννητικό σύστημα της γυναίκας», εξήγησε.

«Όταν οι γιατροί βγήκαν από το χειρουργείο και μου είπαν για την επιτυχή έκβαση της επέμβασης δεν μπορούσα να το πιστέψω. Είχα την εντύπωση ότι συνέβη κάτι άσχημο στο παιδί μου και προσπαθούσαν να μου το μεταφέρουν με διακριτικό τρόπο», ανέφερε συγκινημένη η κ. Ευριπίδου.

Πρόσφατα, η 27χρονη υποβλήθηκε σε επανέλεγχο και διαπιστώθηκε ότι η κλινική εικόνα και η λειτουργία της μήτρας είναι απολύτως φυσιολογική. «Με βάση τις εργαστηριακές εξετάσεις, έχει αποκατασταθεί η μορφολογία της, δεν υπάρχει κανένα ινομύωμα ενώ με τους λεπτούς χειρισμούς μας δεν επηρεάστηκε καθόλου η ενδομήτρια κοιλότητα», διευκρίνισε ο κ. Ευαγγελινός.

«Ήταν μία περίπτωση, η οποία μας δίδαξε, μας βοήθησε να μάθουμε ορισμένα νέα στοιχεία που θα μας φανούν χρήσιμα και θα μας θωρακίσουν για το μέλλον», κατέληξε.

Στη διάρκεια της εκπομπής, ο Χαλκιδικιώτης επιστήμονας είχε τη δυνατότητα να αναλύσει μέσα από σχετικές εικόνες το ιατρικό περιστατικό που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ενώ αναφέρθηκε γενικότερα στα ινομυώματα που αποτελούν ένα συχνό πρόβλημα για τις γυναίκες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία και εμφανίζονται σε ποσοστό 70% στο συγκεκριμένο πληθυσμό. Τα ινομυώματα προκαλούν διάφορες ενοχλήσεις, όπως πόνο, δυσμηνόρροια, διαταραχές του γενετικού κύκλου της γυναίκας ενώ επηρεάζουν τη γονιμότητά της όταν έχουν αναπτυχθεί μέσα στη μήτρα.

vlcsnap 2019 02 02 15h57m28s010

vlcsnap 2019 02 02 15h56m35s022

vlcsnap 2019 02 02 15h56m54s978

vlcsnap 2019 02 02 15h57m09s948

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ (από το 15΄.18΄΄)

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020