Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Σημαντικά βήματα για τη γενετική βελτίωση στην κτηνοτροφική παραγωγή (ΦΩΤΟ)

IMG 20190201 180548

Σεμινάρια τεχνητής σπερματέγχυσης αιγοπροβάτων στο πλαίσιο της 11ης έκθεσης Zootechnia

Ισχυρά οφέλη και πλεονεκτήματα στην αιγοπροβατοτροφία αποφέρουν οι μέθοδοι που εφαρμόζονται με επιτυχία στον εν λόγω κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής.

Στη διάρκεια της 11ης Διεθνούς Έκθεσης για την Κτηνοτροφία και την Πτηνοτροφία Zootechnia που διεξήχθη από 31 Ιανουαρίου έως και 3 Φεβρουαρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, λειτούργησε ένας βιοκλιματικός στάβλος 300 τ.μ. με γαϊδουράκια και πρόβατα της φυλής Φριζάρτα με συντονιστές τα μέλη ΔΕΠ και το επιστημονικό προσωπικό του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής του ΑΠΘ.

Ανάμεσα στις δράσεις που παρουσιάστηκαν ήταν τα σύντομα σεμινάρια για τη τεχνητή σπερματέγχυση και η πρακτική επίδειξη με κριάρια και προβατίνες της φυλής Φριζάρτα με τη συνεργασία της εταιρείας OVIS, που ασχολείται με την εμπορία σπέρματος προβάτων και διαχείρισης της αναπαραγωγικής ικανότητας των ποιμνίων, και το συνεταιρισμό «ΦΡΙΖΑΡΤΑ» που αποτελείται από εκτροφείς προβάτων της ομώνυμης φυλής.

IMG 20190201 180025

Η τεχνητή σπερματέγχυση είναι μία σημαντική διαδικασία για τις σύγχρονες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις καθώς συμβάλλει στην αναβάθμιση του ζωικού κεφαλαίου με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας των εκτροφών. «Ο κτηνοτρόφος έχει τη δυνατότητα να γονιμοποιήσει μεγάλο αριθμό ζώων, καθώς ένας αρσενικός σπερματοδότης μπορεί να παράγει έως και 2.000 δόσεις μέσα σε ένα έτος», τονίστηκε στο σεμινάριο.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας, το σπέρμα συλλέγεται και αφού ελεγχθεί η ποιότητά του αραιώνεται και συσκευάζεται για να τοποθετηθεί στη συνέχεια στο θηλυκό.

IMG 20190201 181023

«Πριν γίνει η τεχνητή σπερματέγχυση εξετάζονται τα θηλυκά προκειμένου να διαπιστωθεί αν βρίσκονται στο κατάλληλο στάδιο για τη διαδικασία», εξήγησαν οι ειδικοί. «Στις οργανωμένες μονάδες γίνεται συγχρονισμός των οίστρων των θηλυκών κάτι που επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση στο γεννητικό σωλήνα τους, ειδικού ελάσματος που περιέχει προγεστερόνες, δηλ. τις ορμόνες που συνδέονται με την αναπαραγωγή. Το έλασμα παραμένει για 12-14 ημέρες στο θηλυκό και αφού απομακρυνθεί, μετά από 50-55 ώρες εκτελείται η διαδικασία της τεχνητής σπερματέγχυσης», πρόσθεσαν.

IMG 20190201 181342

IMG 20190201 181437

Τα οφέλη

Ο κτηνοτρόφος που εφαρμόζει τη συγκεκριμένη μέθοδο αποκομίζει άμεσα οφέλη όπως η αύξηση της ποσότητας και η βελτίωση της ποιότητας του γάλακτος, η γέννηση απογόνων ανθεκτικών σε σοβαρές ασθένειες, η αύξηση της εμπορικής αξίας, η αποτροπή της μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων, ο περιορισμός της αιμομιξίας, ο προγραμματισμός και η καταγραφή των συζεύξεων και η μείωση του κόστους συντήρησης αρσενικών ζώων. «Από έναν πληθυσμό αιγοπροβάτων μπορούν να επιλεγούν τα 5-10 καλύτερα αρσενικά ζώα και αυτά να γονιμοποιήσουν χιλιάδες θηλυκά σε αντίθεση με τη φυσική οχεία όπου ο ίδιος αριθμός π.χ. κριών δεν επαρκεί για τη γονιμοποίηση 100 προβατίνων», επισήμαναν οι ειδικοί στα συγκεκριμένα σεμινάρια.

IMG 20190201 181347

Εκπρόσωποι της εταιρείας OVIS από την πλευρά τους υπογράμμισαν ότι η εν λόγω μέθοδος συμβάλει στην αξιοποίηση του μικρού αριθμού αρσενικών ζώων για τη γενετική βελτίωση και ανάδειξη των σπάνιων ελληνικών φυλών καθώς και στην αύξηση της παραγωγικότητας και ενίσχυση της βιωσιμότητας και ανταγωνιστικότητας της εγχώριας αιγοπροβατοτροφίας.

IMG 20190201 180910

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 03 Φεβρουαρίου 2019 21:44
επιστροφή στην κορυφή