Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Άτυπη προσχώρηση στον ΣΥΡΙΖΑ των έξι ανεξάρτητων βουλευτών

4691152

Επιστολές προς το προεδρείο της Βουλής

Να προσμετράται η ψήφος τους μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, ζητούν με επιστολές τους προς το προεδρείο της Βουλής οι ανεξάρτητοι βουλευτές Έλενα Κουντουρά, Βασίλειος Κόκκαλης, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης, καθώς και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Πρόκειται για τους έξι βουλευτές οι οποίοι έδωσαν παρείχαν στην κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης, μαζί με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Ζουράρις διευκρινίζει ότι της δήλωσης του εξαιρεί μόνο την ψηφοφορία για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εάν αυτή δεν διεξαχθεί με ονομαστική ψηφοφορία.

Οι έξι βουλευτές διευκρινίζουν ότι δεν εντάσσονται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεδομένου πως ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 έδρες, η κυβέρνηση εξασφαλίζει πλέον στήριξη από συνολικά 151 βουλευτές.

Οι επιστολές

«Σας γνωρίζω ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσα επί της προτάσεως εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, επιθυμώ εφεξής σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολιτεύσεως» αναφέρει ο Κ. Ζουράρις στην επιστολή του και προσθέτει ότι της δηλώσεως του αυτής, εξαιρεί την ψηφοφορία περί ΠΓΔΜ εάν αυτή, καθ' υπόθεσιν, δεν διεξαχθεί ονομαστικώς.

«Σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσα στην πρόταση εμπιστοσύνης για την ανανέωση της κυβερνητικής θητείας και προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες ως προς την αρχή της δεδηλωμένης, επιθυμών εφεξής, σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται μαζί με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης» δηλώνει ο Βασίλης Κόκκαλης.

«Επειδή επιθυμώ να συμβάλω στην προάσπιση του κύρους του κοινοβουλίου, καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία του, με την αποφυγή σπατάλης χρόνου και ενέργειας σε συνεχείς ονομαστικές ψηφοφορίες, παρακαλώ λάβετε υπόψη σας, ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσα επί της πρότασης εμπιστοσύνης της κυβέρνησης, επιθυμώ εφεξής για νομοσχέδια που προτείνει η κυβέρνηση και για τα οποία δεν ζητείται ονομαστική ψηφοφορία, η ψήφος μου να προσμετράται με εκείνες των βουλευτών της συμπολίτευσης» αναφέρει, μεταξύ άλλων στην επιστολή του ο Σπύρος Δανέλλης.

«Θεωρώ καθήκον και υποχρέωσή μου, όπως πρέσβευε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να πω ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, οφείλουμε να υπηρετήσουμε μόνο τα αληθινά συμφέροντα του Έθνους, υπερβαίνοντας τις παραπλανητικές 'ετικέτες' Αριστεράς, Κέντρου και Δεξιάς», αναφέρει η Κατερίνα Παπακώστα και δηλώνει ότι σε συνέχεια της θετικής ψήφου που έδωσε επί της πρότασης παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, προκειμένου να ολοκληρώσει τη συνταγματική της θητεία και προκειμένου να ολοκληρωθεί το νομοθετικό της έργο για την ανακούφιση των Ελληνίδων και Ελλήνων στην καθημερινότητά τους, επιθυμεί εφεξής η ψήφος της να προσμετράται με αυτές των βουλευτών της συμπολίτευσης.

Δηλώσεις ότι επιθυμούν εφεξής να προσμετράται η ψήφος τους μαζί με τους ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης, για όσα νομοσχέδια προτείνει η κυβέρνηση και δεν έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία, απέστειλαν και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Έλενα Κουντουρά.

Σε σχόλιό τους, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν πως «κατέρρευσε το αφήγημα περί κυβέρνησης κουρελού».

Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές, και οι έξι βουλευτές που δεν ανήκουν στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης και συνεχίζουν να στηρίζουν το κυβερνητικό έργο, δήλωσαν με επιστολή τους στον πρόεδρο της Βουλής ότι η ψήφος τους θα καταμετράται στην κυβερνητική πλειοψηφία χωρίς να εντάσσονται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Για κοινοβουλευτική ντροπή χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο η Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως «τα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα εκχώρησαν εν λευκώ τη συνείδησή τους, δηλώνοντας εκ προοιμίου ότι θα ψηφίζουν ό,τι και να φέρει στη βουλή».

Στο μεταξύ, πηγές της Πειραιώς απαντώντας στη διαρροή του Μαξίμου ανέφεραν τα εξής: «Με την παράδοση της συνείδησης των προθύμων, η κυβέρνηση γίνεται κουρελού και με τη βούλα. Αν κάτι ωστόσο πραγματικά δεν έχει προηγούμενο στα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά είναι ότι ανάμεσα στα έξι δεκανίκια του κ. Τσίπρα μπορεί κανείς να βρει και δύο βουλευτές υβρίδια, καθώς οι κ.κ Ζουράρις και Παπαχριστόπουλος ισχυρίζονται ότι θα ανήκουν ταυτοχρόνως και στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση».

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης δήλωσε ότι «η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ στην ακροδεξιά καλά κρατεί. ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και τα δεκανίκια τους θα τελειώσουν μαζί».

«Θα είναι σαν να μην είναι ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα είναι», σχολίασε από την πλευρά του το Ποτάμι.

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020