Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Την Τετάρτη η υπογραφή του Πρωτόκολλου για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ

NATO

Τα επόμενα βήματα

Το πρωτόκολλο ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ θα υπογραφεί στις 6 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «βάσει της καθιερωμένης διαδικασίας ένταξης νέων μελών στο ΝΑΤΟ και σύμφωνα με τα βήματα που απορρέουν από την Συμφωνία των Πρεσπών, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου οι Πρέσβεις των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο θα υπογράψουν το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ με το νέο συνταγματικό όνομα, "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"».

Με αυτήν την πράξη, αναφέρει η σκοπιανή κυβέρνηση, τα 29 κράτη-μέλη θα εκφράσουν την συμφωνία τους να γίνει η χώρα μέρος του συστήματος και των διαδικασιών του ΝΑΤΟ και να συμμετέχει στα όργανα της Συμμαχίας ως προσκληθέν κράτος-μέλος, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

«Αμέσως μετά τη συγκατάθεση για το πρωτόκολλο προσχώρησης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ ξεκινά η διαδικασία κύρωσής του από τα κοινοβούλια κάθε κράτους-μέλους της Συμμαχίας. Η Ελλάδα θα κυρώσει πρώτη το Πρωτόκολλο και με αυτό τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών και οι συνταγματικές τροπολογίες», τονίζει και συμμπληρώνει πως «όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης του Πρωτοκόλλου και από τα 29 κράτη-μέλη, η χώρα μας, με το νέο συνταγματικό όνομα, θα γίνει πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, με δικαίωμα ψήφου για όλες τις αποφάσεις που λαμβάνει η Συμμαχία».

επιστροφή στην κορυφή