Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Αλ. Τσίπρας: "Με τον Ζάεφ είμαστε στη σωστή πλευρά της Ιστορίας" (ΒΙΝΤΕΟ)

TSIPRAS MONAXO

Στο Μόναχο για τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια ο πρωθυπουργός

Την πεποίθησή του ότι ο ίδιος και ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκονται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, με τη Συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην 55η Διεθνή Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, όπου απόψε οι δύο πρωθυπουργοί θα τιμηθούν με το βραβείο «Ewald von Kleist» για την προσφορά τους στη διεθνή ειρήνη και την ειρηνική επίλυση διαφορών.

«Η Ιστορία δεν γράφεται από εκείνους που κωλυσιεργούν, από εκείνους οι οποίοι φοβούνται και τρέμουν μπροστά στις αλλαγές. Η Ιστορία, αντιθέτως, γράφεται από εκείνους που τολμούν να επιφέρουν αλλαγές και να σταθούν, παρά τις αντιδράσεις, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

"Θέσαμε τέλος σε μια μακροχρόνια διαφωνία 30 χρόνων με τη Βόρεια Μακεδονία μέσα από μια πολύ δύσκολη στην υλοποίησή της Συμφωνία, τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς για το πού μπορεί να οδηγήσει ο εθνικισμός και ο απομονωτισμός", επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, είπε, είναι ό,τι καλύτερο για τις δύο χώρες αλλά και για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και την Ευρώπη.

Η ενίσχυση της εθνικής ρητορείας και του εθνικισμού ως απάντηση σε παγκόσμιες και περιφερειακές προκλήσεις, είναι σαν να σπρώχνουμε τον τροχό της Ιστορίας προς τα πίσω, είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι αυτή η θέση είναι επικίνδυνη, καταστροφική και «βόμβα» στα θεμέλια της ευρωπαϊκής συνοχής.

Μέσα από το παράδειγμα της συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία έληξε μια διαμάχη τριών δεκαετιών, με «αμοιβαία επωφελή τρόπο» για τις δύο χώρες, χωρίς κανείς να τα κερδίζει όλα και χωρίς όμως κανείς να ηττάται, όπως ανέφερε, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την οπτική ότι η επίλυση διαφορών και συγκρούσεων προς όφελος δύο λαών και ενός μέλλοντος ευημερίας τους, συνιστά επαναδιεκδίκηση του πατριωτισμού.

«Αυτή η συμφωνία ήταν ένα πατριωτικό καθήκον και είναι πιο πατριωτικό να πιστεύεις ότι οι επόμενες γενιές πρέπει να δουλέψουν και να ζήσουν σε ένα ευημερεύον μέλλον, από το να πιστεύεις ότι πρέπει να ζούμε σε σύγκρουση», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στην ομιλία του εξέφρασε τη θέση ότι «η ανθρωπότητα αναπτύχθηκε μέσω της συνεργασίας και όχι από την εχθρότητα και την καχυποψία», αναπτύχθηκε «βρίσκοντας, σε κάθε περίσταση, τα πράγματα που μας ενώνουν, παρά εκείνα που μας χωρίζουν». Επισήμανε ότι οι καιροί αλλάζουν γρήγορα και διαρκώς και είπε πως η άποψή του είναι ότι «το κύριο καθήκον μας ως ηγέτες είναι να αγκαλιάσουμε αυτήν την αλλαγή, να αρχίσουμε να δουλεύουμε στενά, αποτελεσματικά, θαρραλέα, προκειμένου να βρούμε κοινές και εποικοδομητικές λύσεις προς όφελος των λαών μας».

Σε αυτό το πλαίσιο έστειλε το μήνυμα ότι δεν πρέπει να αποδεχτούμε και να συμμορφωθούμε με μια λογική για ένα μέλλον όπου θα υπερισχύει ο μονομερής απομονωτισμός, η περιχαράκωση, ο εθνικισμός εις βάρος της πολυμέρειας και ενός ευημερούντος μέλλοντος που μπορεί να έρθει μέσα από τη συνεργασία.

Ο κ. Τσίπρας μίλησε για το δικό του «κρυστάλλινο όραμα» υπό το πρίσμα του οποίου αναφέρθηκε και στην οικονομία και την έξοδο από την κρίση, τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, την επίλυση του ονοματολογικού της γειτονικής χώρας, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 16 Φεβρουαρίου 2019 20:25
επιστροφή στην κορυφή