Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέτρα για τη μεταποίηση και λήψη κινήτρων ζητά το ΒΕΘ

deipnoveth19feb

Δείπνο για τo νέο έτος

Για αναγκαιότητα λήψης αποφάσεων, δημιουργίας κινήτρων, στοχευμένων δράσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και δη της μεταποίησης, πέρα από μικροπολιτικές αντιλήψεις, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπνοπώλης μιλώντας στο δείπνο του επιμελητηρίου για την έλευση του νέου έτους.

«Μετά από πολλά χρόνια αναταράξεων και αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία φαίνεται πως προσπαθεί να εισέλθει στην κανονικότητα. Για μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί κατά 25% και πλέον τα τελευταία χρόνια, δεν αρκεί απλώς να βγει από το φάσμα της ύφεσης. Χρειάζεται γρήγορους και ταυτόχρονα διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Χρειάζεται να παράγει περισσότερο εθνικό πλούτο, αρκετό για να μπορέσει η χώρα να εξυπηρετεί το δημόσιο χρέος της, για να μπορέσει να αποκατασταθεί το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να εξαλειφθούν, σταδιακά έστω, οι κοινωνικές συνέπειες της κρίσης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΘ επισημαίνοντας πως «η ανάπτυξη δεν μπορεί να επιτευχθεί, εάν δεν αλλάξει ριζικά το παραγωγικό μοντέλο της χώρας».

«Για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, χρειάζεται να παράγουμε περισσότερα, ανταγωνιστικότερα, υψηλότερης προστιθέμενης αξίας προϊόντα και υπηρεσίες. Χρειάζονται κατάλληλα κίνητρα και πολιτικές, στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, αλλά και ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον. Χρειάζεται νέα εθνική πολιτική για τη μεταποίηση. Απαιτείται ένα περιβάλλον που θα επιτρέψει στις υφιστάμενες επιχειρήσεις να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά τους» τόνισε ο κ. Καπνοπώλης καταλήγοντας πως «το οξυγόνο που χρειάζεται η αγορά, οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία, δεν θα προκύψουν με κάποιο θαύμα. Προϋποθέτουν ουσιαστικές αποφάσεις, τολμηρά μέτρα και μεταρρυθμίσεις, που θα υλοποιηθούν με συνέπεια, πέρα από μικροπολιτικές στρατηγικές».

Δούκας: Θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Στην ανάγκη νέας ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών, καθώς εξακολουθεί να υφίσταται το αγκάθι των κόκκινων δανείων, αναφέρθηκε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου και πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας. Ο γνωστός οικονομολόγος επεσήμανε πως η οικονομία χρειάζεται ισχυρές τράπεζες ενώ τόνισε πως για να υπάρξει οικονομική ανάφλεξη απαιτείται να απελευθερωθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του Έλληνα. Επισήμανε μάλιστα πως κάθε κυβέρνηση και η σημερινή θα πρέπει να επιλέγουν τα καλύτερα δυνατά στελέχη. «Για να πάει μπροστά η χώρα πρέπει πρώτα από όλα να επιστρατευτούν τα πιο άξια στελέχη. Στη συνέχεια να καταργηθούν μία σειρά από διατάξεις που όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά εμποδίζουν την επιχειρηματικότητα», σημείωσε ο κ. Δούκας. Ο ίδιος σημείωσε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για να επιστρέψουν οι καταθέσεις από το εξωτερικό με ένα μικρό πρόστιμο της τάξεως του 4%.

Βραβεύσεις δυο εξωστρεφών εταιρειών- μελών του ΒΕΘ

Το ΒΕΘ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βράβευσε δύο επιχειρήσεις-μέλη του, για την εξαγωγική δραστηριότητα τους, την Αρβανίτης ΑΕ Πρότυπος Βιοτεχνική Μονάδα Τυροκομικών και την Computer Systems, που ασχολείται με την παραγωγή προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020