xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Το καλοκαίρι η απόφαση του Εφετείου για τις διεκδικήσεις της ΣΕΚΑ στη Σιθωνία

dikasthrio thess4

Αισιοδοξία για δικαίωση κατοίκων και Δημοσίου

Το καλοκαίρι αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση για τις διεκδικήσεις 53.800 στρεμμάτων γης της Σιθωνίας από τη ΣΕΚΑ Α.Ε. (του Ομίλου Βαρδινογιάννη) και τη Μονής Ξενοφώντος, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης χθες Δευτέρα στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, όπου οι αντίδικοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους.
Αναλυτικότερα, εδώ και 46 χρόνια η υπόθεση αυτή ταλαιπωρεί τους κατοίκους, καθώς την 1η Οκτωβρίου του 1973 (μία εβδομάδα περίπου πριν πέσει η κυβέρνηση Παπαδόπουλου), αναγνωρίστηκε η συγκεκριμένη έκταση ως ιδιοκτησία της Μονής Ξενοφώντος, η οποία με τη σειρά της την πούλησε αμέσως στη ΣΕΚΑ Α.Ε., έναντι 1.000 δρχ. το στρέμμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση του Ιωαννίδη (που διαδέχθηκε την κυβέρνηση Παπαδόπουλου), ακύρωσε την αναγνώριση της κυριότητας της Μονής τον Απρίλιο του 1974, χωρίς όμως να ακυρώσει την πώληση που είχε στο μεταξύ διεξαχθεί.
Να σημειώσουμε ότι τα 53.800 στρέμματα περιλαμβάνουν δάσος που ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, νησιά και 15.000 ιδιοκτησίες περίπου 6.000 οικογενειών που ζουν κυρίως στον Άγιο Νικόλαο και τη Νικήτη.

Η υπόθεση, που ταλανίζει την τοπική κοινωνία, έφτασε για πρώτη φορά στο Δικαστήριο στις 18 Φεβρουάριου του 2015, μετά από δύο αναβολές, και τον Οκτώβρη του 2015 εκδόθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Πολυγύρου, που δικαίωνε τους κατοίκους και το ελληνικό Δημόσιο. Το Δικαστήριο αναγνώρισε το αίτημα του Δήμου Σιθωνίας και του Δημοσίου ότι η Ιερά Μονή Ξενοφώντος, καθώς και η ΣΕΚΑ Α.Ε. δεν απέκτησαν δικαίωμα κυριότητας επί έκτασης εμβαδού 53.800 στρεμμάτων στη Σιθωνία.

Μιλώντας στο halkidikifocus ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας του Αγίου Νικολάου, Γιώργος Παρδάλης, σημείωσε ότι όλοι οι κάτοικοι είναι αισιόδοξοι για το αποτέλεσμα, ώστε μετά από 46 χρόνια να μπει ένα τέλος στην αβεβαιότητα των κατοίκων για τις περιουσίες τους.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2