ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας: «Η Ελλάδα βαδίζει με σταθερότητα και ασφάλεια στο δρόμο της ανάκαμψης»

Dz2TyImWoAEQiFg

Πρόγραμμα 200 εκατ. ευρώ για τα "κόκκινα" δάνεια

Για διάψευση όλων των προβλέψεων αποτυχίας και καταστροφής, έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι «η Ελλάδα βαδίζει με σταθερότητα και ασφάλεια στο δρόμο της ανάκαμψης και αποτελεί πλέον μόνιμη πηγή καλών ειδήσεων στη διεθνή ειδησεογραφία». «Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία για το 2019», υπογράμμισε. «Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού», ανέφερε σε άλλο σημείο.

Να σημειώσουμε ότι το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο είναι το πρώτο μετά τον "μίνι" ανασχηματισμό και ο κ. Τσίπρας καλωσόρισε τους νέους Υπουργούς στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίοι «ενώνουν τις δυνάμεις τους στη μεγάλη προσπάθεια που έχει εκκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για να γίνουν τα πρώτα βήματα της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης έξω από την επιτροπεία και τα δεσμά του μνημονίου».

Όπως ανέφερε, η ανεργία βρίσκεται στο 18,5%, που είναι το χαμηλότερο σημείο από το 2011, με σαφέστατη την τάση περαιτέρω μείωσης. Οι βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων επανήλθαν, ενώ με βάση την απόφαση του προηγούμενου Υπουργικού Συμβουλίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε από τα 586 στα 650 ευρώ.
Ιδιαίτερα στάθηκε ο Πρωθυπουργός στο θέμα της επιδότησης ενοικίου τονίζοντας ότι με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 άνθρωποι.
Δεν παρέλειψε επίσης να αναφερθεί στην πρόσφατη συμφωνία με τις τράπεζες για τα "κόκκινα" δάνεια, υπογραμμίζοντας ότι το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ, αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα.

Παράλληλα ανέφερε ότι η έξοδος στις αγορές ολοκληρώθηκε με επιτυχία, «ώστε σήμερα το ελληνικό δεκαετές ομόλογο κινείται όχι απλά στα επίπεδα πριν τη κρίση αλλά στα επίπεδα που βρισκόταν το 2000», επισημαίνοντας ότι «χθες οι αγορές έκλεισαν με το επιτόκιο στο 3,74% για το δεκαετές και στο 3,08 για το πενταετές».

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός «αυτή την περίοδο κάνουμε τα πρώτα σταθερά βήματα εξόδου από την οκταετή κρίση, δημιουργούμε τους όρους για να μπορέσει η χώρα, αφήνοντας πίσω τις αιτίες της παρακμής και της χρεοκοπίας να προχωρήσει μπροστά με αυτοπεποίθηση, αλληλεγγύη και δικαιοσύνη στο μέλλον. Με στόχο να μετατραπεί η χώρα από παρίας της Ευρώπης σε χώρα πρωταγωνιστή και πρότυπο σε όλους τους τομείς, χώρα πρότυπο για τα δικαιώματα των εργαζομένων, για το κοινωνικό κράτος, για την υποδοχή επενδύσεων, για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, για την προώθηση της ειρήνης και της φιλίας μεταξύ των λαών».

επιστροφή στην κορυφή