Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Ο ΣΜΑ Ευκαρπίας μείωσε το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων

SMA EYK 1

Εκδήλωση με αφορμή τα δύο χρόνια λειτουργίας του έργου

Τέσσερα εκατομμύρια χιλιόμετρα λιγότερα διένυσαν τα τελευταία δυο χρόνια τα απορριμματοφόρα δήμων της Θεσσαλονίκης από τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων. Αυτό για τους ΟΤΑ μεταφράζεται σε λιγότερα έξοδα για καύσιμα, λιπάνσεις και συντηρήσεις των οχημάτων, αλλά και σε εργατοώρες, ωφέλεια που αφορά και τις τσέπες των πολιτών, αφού οι δήμοι μπορούν πλέον να μειώνουν τα δημοτικά τέλη. Επιπλέον όφελος προκύπτει και για το περιβάλλον, καθώς έχουν μειωθεί και οι ρύποι και οι περισσότερες περιοχές είναι πιο καθαρές.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, μιλώντας σε εκδήλωση για την κοπή της βασιλόπιτας των εργαζομένων του ΣΜΑ Ευκαρπίας, που συνέπεσε μάλιστα με τη λειτουργία δυο χρόνων του έργου.

«Σήμερα συμπληρώνονται δυο ολόκληρα χρόνια από τη λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας. Είναι σημαντική η φετινή χρονιά για το ΦΟΔΑ και ιδιαίτερα για το ΣΜΑ Βορειοδυτικού Τομέα» τόνισε ο κ. Γεράνης, χαρακτηρίζοντας το σταθμό ένα από τα μεγαλύτερα περιβαλλοντικά έργα της Θεσσαλονίκης. «Το έργο λειτουργεί ασταμάτητα για δυο συνεχόμενα έτη. Αυτό σημαίνει ότι ο ΣΜΑ Ευκαρπίας προσέφερε οικονομικά οφέλη για τους δήμους και περιβαλλοντικά οφέλη για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον, οι δήμοι χάρη στη λειτουργία του σταθμού είχαν τη δυνατότητα να μην αυξήσουν τα δημοτικά τέλη» σημείωσε ο ίδιος.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ είπε, πως το πιο σημαντικό από όλα είναι τα εκατομμύρια χιλιόμετρα που γλίτωσαν την τελευταία διετία τα απορριμματοφόρα που πήγαιναν απευθείας στο ΧΥΤΑ της Μαυροράχης. «Σήμερα οι δήμοι μείωσαν κατά πολύ το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων τους, καθώς πλέον αποτίθενται εδώ στο ΣΜΑ Ευκαρπίας, ενώ μεγάλο όφελος προκύπτει και για το περιβάλλον, καθώς μειώνονται και οι ρύποι στην ατμόσφαιρα και αυξάνει η ασφάλεια για τους εργαζομένους» σχολίασε ο κ. Γεράνης.

Ο ίδιος ευχαρίστησε επίσης όλους τους εργαζόμενους του Φορέα, τους δημάρχους, τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρο Κυρίζογλου και όλους όσους αγωνίστηκαν για να γίνει το έργο, θυμίζοντας πως στην αρχή υπήρχαν αντιδράσεις από μερίδα του κόσμου. «Πλέον έχει φύγει και η παραμικρή καχυποψία για το έργο αυτό και τον τρόπο που λειτουργεί. Η αυτοδιοίκηση έδωσε μεγάλες μάχες για το ΣΜΑ και τις κέρδισε. Οι δήμοι είδαν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ΣΜΑ Ευκαρπίας και πλέον έχει χαθεί και η παραμικρή καχυποψία που υπήρχε στο παρελθόν για τη λειτουργία του σταθμού. Δώσαμε μάχες και με τους πολίτες πείθοντας τους ότι το έργο αυτό λειτουργεί με προδιαγραφές ασφαλείας. Προχωράμε και σε άλλες δομές με νέες τεχνολογίες, που έχουν δοκιμαστεί εδώ και δεκαετίες σε πολλές προηγμένες χώρες του κόσμου» υπογράμμισε ο κ. Γεράνης.

Αναφορικά με τη λειτουργία του ΣΜΑ ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, υπογράμμισε ότι κατά μέσο όρο, περισσότερα από 150 απορριμματοφόρα ξεφορτώνουν στον σταθμό, με το σύνολο των απορριμμάτων που διαχειρίζεται ετησίως να φτάνει στους 600.000 τόνους. «Αυτό, μεταφράζεται σε μεγάλη οικονομία, λιγότερα καύσιμα, εργατοώρες, συντηρήσεις, μικρότερο κυκλοφοριακό φόρτο και άρα μεγαλύτερη οδική ασφάλεια για τους πολίτες, αλλά και λιγότερα δημοτικά τέλη» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γεράνης προανήγγειλε μάλιστα ότι πάρα πολύ σύντομα θα λειτουργήσει στο ΣΜΑ Ευκαρπίας μια νέα πρέσα για τα βιοαποδομήσιμα. «Σε λίγους μήνες θα λειτουργήσει ο καφέ κάδος, θα συλλέγεται από τους δήμους και το υλικό αυτό θα έρχεται εδώ στο χώρο του σταθμού, ούτως ώστε να κάνουμε την μεταφόρτωση σε ειδικά απορριμματοφόρα για τα οργανικά απορρίμματα, που στη συνέχεια θα οδηγούνται στη Μαυροράχη για να γίνουν μια καλής ποιότητας κομπόστ» ανέφερε ο κ. Γεράνης, προσθέτοντας ότι με προσπάθεια, με συγχρονισμό και με μέθοδο ο ΦΟΔΣΑ προχωρά στην καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.

Για πολλά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, που προκύπτουν για τους δήμους από τη λειτουργία του ΣΜΑ έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. «Σήμερα συμπληρώνονται δυο ολόκληρα χρόνια από τη συνεχή, αδιάκοπη και απρόσκοπτη λειτουργία του ΣΜΑ Ευκαρπίας. Τα οφέλη είναι πολλά. Εκατομμύρια χιλιόμετρα έχουν εξοικονομηθεί για τους δήμους από την κατανάλωση καυσίμων, λιπάνσεων, συντηρήσεων κ.α Στη συνέχεια ο δήμος έχει τη δυνατότητα κάνοντας τον προγραμματισμό του, μέσω της οικονομικής του υπηρεσίας, να μετακυλήσει την ωφέλεια αυτή στις τσέπες των πολιτών, μειώνοντας τα δημοτικά τέλη, όπως κάναμε εμείς που τα μειώσαμε για το 2019, κατά 8,4 %» τόνισε στη τοποθέτηση του.

«Ωστόσο», όπως είπε, «θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα, χωρίς να μας βάζει εμπόδια η κεντρική εξουσία, τα απορρίμματα σε όλη την Ευρώπη σε όλον τον κόσμο είναι υπόθεση που διοικείται και διαχειρίζεται από την τοπική αυτοδιοίκηση. Μόνο στην Ελλάδα θέλει το αρμόδιο υπουργείο, η κεντρική εξουσία με τις εκάστοτε κυβερνήσεις να μπερδεύεται στα πόδια μας. Ας μας αφήσουν μια εξόχως τοπική υπόθεση, όπως είναι τα απορρίμματα, όπως λέει και το Σύνταγμα, να τη διαχειριστούν οι δήμοι και θα έχουμε άριστα αποτελέσματα και σε αυτό το κομμάτι. Χρειάζεται μια ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και όχι να τα θάβουμε στα σπλάχνα της γης. Με επανάκτηση, ανακύκλωση όλων των υλικών και κομποστοποίηση και ότι δεν ανήκει σε αυτές τις κατηγορίες να γίνει με ενεργειακή αξιοποίηση».

επιστροφή στην κορυφή