Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναπτυξιακές Δράσεις και Προοπτικές της περιοχής Σταγείρων – Στρατονίκης

alsosar

Το Άλσος του Αριστοτέλη

Στην είσοδο του χωριού των Σταγείρων, σε ένα φυσικό πλάτωμα περιτριγυρισμένο από συστάδες δέντρων, δημιουργήθηκε ένα πρωτότυπο θεματικό πάρκο, γνωστό ως Άλσος του Αριστοτέλη, αφιερωμένο στον Αριστοτέλη τον Σταγειρίτη. Το 1956 οι κάτοικοι της περιοχής τιμώντας το σπουδαίο φιλόσοφο και επιστήμονα, που γεννήθηκε λίγα χιλιόμετρα ανατολικότερα, στα Αρχαία Στάγειρα, ανέγειραν στο άλσος τον ανδριάντα του, έργο του γλύπτη Νικόλα. Ο χώρος που περιβάλλει το άγαλμα διαμορφώθηκε σε θεματικό πάρκο το 2003 από το Δήμο Σταγείρων-Ακάνθου, επί δημαρχίας Μιχάλη Βλαχόπουλου, ο οποίος ήταν και ο μελετητής του έργου.

alsos1

Στο πάρκο έχουν τοποθετηθεί ενεπίγραφες, μαρμάρινες πλάκες με διδακτικά αποφθέγματα του Αριστοτέλη, καθώς και διαδραστικές κατασκευές, η λειτουργία των οποίων βασίζεται στους φυσικούς νόμους που περιέχονται στα συγγράμματά του. Δίπλα σε κάθε μηχανισμό υπάρχει πινακίδα με επεξηγήσεις για τη χρήση του. Όλα τα όργανα: η πυξίδα, ο φακός, το πρίσμα, τα παραβολικά κάτοπτρα, οι οπτικοί δίσκοι, το πεντάφωνο, το ηλιακό ρολόι, το εκκρεμές, ο υδροστρόβιλος και οι σφαίρες αδράνειας, προάγουν τη γνωριμία με το έργο του Αριστοτέλη μέσα από το παιχνίδι, ενώ τα τηλεσκόπια χαρίζουν μία απολαυστική ματιά προς τον κόλπο της Ιερισσού.

alsos3jpg

Επιπλέον, το άλσος προσφέρει στον επισκέπτη μία εικόνα από τη μεσαιωνική Χαλκιδική. Στη βορειοανατολική γωνία του σώζονται ένας πύργος και τμήμα οικίας, το λεγόμενο «Κονάκι του Μαδέμ Αγά», τα οποία ανήκαν στο φρουριακό συγκρότημα των Σιδηροκαυσίων. Τα Σιδηροκαύσια, γνωστά ήδη από τον 10ο αι. μ.Χ., αναπτύχθηκαν στα υψώματα απέναντι από το άλσος και περιελάμβαναν το Κάστρο (σημ. Στάγειρα) και τον Ίσβορο (σημ. Στρατονίκη).

Γνώρισαν τη μεγαλύτερη ακμή τους από τις αρχές του 15ου και για τρεις αιώνες, όταν η οθωμανική κατοχή οργάνωσε και εντατικοποίησε την εκμετάλλευση των φυσικών κοιτασμάτων μετάλλου της περιοχής. Την περίοδο αυτή αποτελούσαν μια μεγάλη πόλη, περίπου 7.000 κατοίκων διαφόρων εθνικοτήτων, με δικό της νομισματοκοπείο. Τον 18ο αι. τα Σιδηροκαύσια εντάχθηκαν στο «Κοινόν του Μαδεμίου». Τότε κτίστηκαν ο ναός του Αγίου Νικολάου Στρατονίκης (1813) και ο ναός της Γέννησης της Θεοτόκου Σταγείρων (1813-14). Μετά την πτώση της απόδοσης των μεταλλείων και τη συμμετοχή των Μαδεμοχωρίων στην επανάσταση του 1821, τα Σιδηροκαύσια καταστράφηκαν ολοκληρωτικά από τους Τούρκους.

alsos4

Κατάλοιπα της πόλης συναντώνται διάσπαρτα στους λόφους, αλλά και μέσα στον οικισμό των Σταγείρων. Μάλιστα, στο λόφο του Αγίου Δημητρίου εντοπίστηκαν δημόσιο λουτρό και τέμενος των αρχών του 16ου αιώνα. Η ανασκαφή και αναστήλωση του λουτρού έφερε στο φως ένα μοναδικό για τη Χαλκιδική μεσαιωνικό μνημείο. Η συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας και η αποκάλυψη της πραγματικής έκτασης του αρχαιολογικού χώρου κρίνεται απαραίτητη για την ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής.

H ανάδειξη και η περαιτέρω αξιοποίηση της μοναδικής αυτής περιοχής, αποτέλεσε και αποτελεί βασική προτεραιότητα της διοίκησης του Δήμου Αριστοτέλη. Ολοκληρώσαμε τη μελέτη κατασκευής πεζογέφυρας, προϋπολογισμού 250.000 ευρώ, με στόχο την άμεση ένταξή της σε πρόγραμμα χρηματοδότησης.  Η πεζογέφυρα θα εξασφαλίσει ευκολότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στον αρχαιολογικό χώρο και κατ’ επέκταση διεύρυνση των ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων που τον επισκέπτονται.

alsos2

Τα τελευταία τέσσερα έτη υλοποιήσαμε συγκεκριμένες δράσεις και ενέργειες με αποτέλεσμα να επιτευχθεί άνοδος της επισκεψιμότητας στο θεματικό πάρκο, της τάξης του 25%. Η αξιοσημείωτη αυτή αύξηση οφείλεται σε μία σειρά ενεργειών της εταιρίας Αξιοποίησης Τουριστικών Ακινήτων του Δήμου Αριστοτέλη (ΑΞ.Τ.Α.Δ.Α.), όπως η δημιουργία νέου διαφημιστικού υλικού και νέων οπτικοακουστικών διαφημιστικών spot, η παρουσίαση του προορισμού σε διεθνείς και εγχώριες εκθέσεις τουρισμού, η διοργάνωση εκδηλώσεων, η συστηματική συντήρηση του πάρκου και η ενίσχυση της φυσικής ομορφιάς του χώρου. Επιπλέον, στην προσπάθειά μας να αναγάγουμε το άλσος σε ψυχαγωγική υποδομή με πολιτιστικό χαρακτήρα, σχεδιάσαμε και υποβάλαμε προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα μελέτη, προϋπολογισμού 482.000 ευρώ, για τη διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου που βρίσκεται έξω από το άλσος.

Σε συνεργασία με τον Τουριστικό Οργανισμό Χαλκιδικής, διαμορφώσαμε ένα επισκέψιμο μονοπάτι μήκους 16 χλμ., γνωστό ως «Αριστοτελικό μονοπάτι», το οποίο συνδέει το Άλσος του Αριστοτέλη με τα Αρχαία Στάγειρα, μέσα από μία απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς διαδρομή στο Στρατονικό όρος. Το «Αριστοτελικό μονοπάτι» πολύ σύντομα θα είναι το μοναδικό πιστοποιημένο και χαρτογραφημένο μονοπάτι στη ΒΑ Χαλκιδική, έτοιμο να υποδεχτεί φυσιολάτρες και Αριστοτελιστές από όλο το κόσμο.

Σύμφωνα με το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου Αριστοτέλη, το Άλσος του Αριστοτέλη στα Στάγειρα, το Δημοτικό Σχολείο Στρατονίκης, καθώς και ο αρχαιολογικός χώρος των Αρχαίων Σταγείρων, αποτελούν ένα δυναμικό τρίγωνο, που εντάσσεται στη ζώνη «Αριστοτέλεια Πολιτεία».

alsos5

Το κτίριο του παλιού Δημοτικού σχολείου Στρατονίκης αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό μνημείο της περιοχής, που είχε σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα Παιονίδη. Η μελέτη για την αποκατάσταση και επανάχρηση του κτιρίου ως «Πολυλειτουργικό Κέντρο Αριστοτελικής Εκπαίδευσης» είναι σε στάδιο ωρίμανσης, με στόχο να μετατραπεί σε ένα λειτουργικό παραδοσιακό κτίριο αφιερωμένο στην αριστοτελική φιλοσοφία και επιστήμη, το οποίο θα επισκέπτονται σχολεία μέσης εκπαίδευσης.

Στα Αρχαία Στάγειρα, δίπλα στον οικισμό της Ολυμπιάδας, μαζί με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και με την αρωγή του συλλόγου «Αριστοτέλειος Πολιτεία», πρόκειται να ανεγερθεί το «Διεθνές Πνευματικό Κέντρο Αρχαίων Σταγείρων: Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ». Ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο, το οποίο σε συνάρτηση με τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στα Αρχαία Στάγειρα, θα αναδείξει την ευρύτερη περιοχή και θα δώσει τη δυνατότητα σε χιλιάδες επισκέπτες να γνωρίσουν μέσα από τις κατάλληλες υποδομές τη πατρίδα του μεγάλου φιλοσόφου.

Επιδίωξη και όραμα μας είναι οι δράσεις για την προβολή της Αριστοτελικής κληρονομιάς, να συνυφανθούν με το γενέθλιο τόπο του ανθρώπου, που με το έργο του καθόρισε την επιστημονική και φιλοσοφική σκέψη του δυτικού πολιτισμού.

alsos7

Δέσμευσή μου αποτελεί η υλοποίηση όλων των ανωτέρω αναπτυξιακών δράσεων που αποσκοπούν στην πολιτιστική αξιοποίηση των ιστορικών κοινοτήτων των Σταγείρων, της Στρατονίκης και όλης της περιοχής που συνδέεται με τον Αριστοτέλη. Η πλούσια φυσική βλάστηση, η γνωριμία με τη μεσαιωνική Χαλκιδική, η εκπαιδευτική προσφορά του θεματικού πάρκου και τα μεγάλα έργα που δρομολογούνται, θα αποτελέσουν τα εφόδιά μας για την προβολή της περιοχής σε εθνικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος μας είναι να καταστεί το τρίγωνο Σταγείρων – Στρατονίκης – Αρχαίων Σταγείρων, μια πραγματική «Αριστοτέλεια Πολιτεία», που θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης χιλιάδων τουριστών και θα συμβάλει με τον τρόπο αυτό στην τόνωση και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

alsos8

Αργύρης Σωτ. Τσακνής
Οικονομολόγος ΑΜΙΑ, ΒΑ, MSc
Υποψήφιος Δήμαρχος Δήμου Αριστοτέλη

 

 

Τελευταία άρθρα από τον/την Αργύρης Τσακνής

Halkidikifocus 2014-2020