ΡΟΗ 24/7:

Από τον Ιούνιο η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία

hlektoniki timologisi

Για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

H Α.Α.Δ.Ε ήδη έχει ενημερώσει τις Δ.Ο.Υ για τις αλλαγές που φέρνει η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η τήρηση των ηλεκτρονικών βιβλίων. Οι αλλαγές ξεκινούν φέτος το καλοκαίρι και αλλάζουν ριζικά τις παραδοσιακές μορφές έκδοσης τιμολογίων και ενημέρωσης των βιβλίων εσόδων εξόδων.
Λογιστές, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να αρχίσουν από τώρα να σκέφτονται και να λειτουργούν διαφορετικά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει ανακοινωθεί στα επιτελεία των Δ.Ο.Υ όλης της χώρας, ότι τον Ιούνιο θα τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική τιμολόγηση και τα ηλεκτρονικά βιβλία.
Για τον σκοπό αυτό η Α.Α.Δ.Ε, έχει ήδη δημιουργήσει την εφαρμογή στην οποία θα αποστέλλονται τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και θα ενημερώνουν αυτόματα τα ηλεκτρονικά βιβλία του εκδότη και του λήπτη.
Στην προκειμένη περίπτωση ο λήπτης θα αποκαλείται «αντισυμβαλλόμενος εκδότης».
Στην εφαρμογή της Α.Α.Δ.Ε θα αποστέλλονται επίσης και οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών μία προς μία, καθώς και το σύνολο των παραστατικών που διαμορφώνει τον συνολικό τζίρο της Οντότητας (ελεύθερου επαγγελματία ή επιχείρηση).

Πώς θα λειτουργήσει το μέτρο

Οι επιχειρήσεις θα αποστέλλουν σε εφαρμογή του taxis, λεπτομερώς όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις τους (αγαθών και υπηρεσιών, λιανικώς ή χονδρικώς, τα ακυρωτικά, τα πιστωτικά, τις αυτοπαραδώσεις κλπ.).
Παράλληλα στην ίδια εφαρμογή του taxis, θα αποδέχονται τα τιμολόγια που έχουν λάβει από άλλες επιχειρήσεις και θα καταχωρούν τις δαπάνες τους (μέσω του λογιστή τους).

Τα πλεονεκτήματα του μέτρου

- Η κατάργηση των δηλώσεων Φ.Π.Α και των Μ.Υ.Φ
- Δραστική μείωση του λειτουργικού κόστους
- Αποφυγή των φορολογικών ελέγχων
- Κατάργηση της διατήρησης αρχείου για στοιχεία και βιβλία.

Ποιους αφορά το μέτρο

- Όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες
- Τους αγρότες ειδικού καθεστώτος (ν4589/2014)
Η καθολική εφαρμογή του μέτρου ορίζεται την 1/01/2020 με βάση τις ανακοινώσεις της Α.Α.Δ.Ε.

επιστροφή στην κορυφή