Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρωτοποριακή μέθοδος για τον έλεγχο κοσμημάτων στο Βατοπέδι Χαλκιδικής

IDRYMA ORMYLIA mx

Στο Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης του Ιδρύματος "Ορμύλια"

Ισχυρά πλεονεκτήματα και σημαντικά οφέλη και στον κλάδο του κοσμήματος έχει τη δυνατότητα να προσφέρει το Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης που λειτουργεί στο Ίδρυμα «Ορμύλια» και βρίσκεται στο Βατοπέδι Χαλκιδικής.

Όπως είναι γνωστό, το εν λόγω ίδρυμα αποτελεί έκφραση της βούλησης της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους και του Ιερού Κοινοβίου «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» και είναι εγκατεστημένο στο ομώνυμο Μετόχι της Ιεράς Μονής στην περιοχή της Ορμύλιας, ενώ τον Φεβρουάριο του 2006 η Πολιτεία αναγνωρίζοντας την κοινωνική και επιστημονική προσφορά του μοναστικού αυτού καθιδρύματος, με την ψήφιση σχετικού νόμου, ενέκρινε την σύσταση του ως κοινωφελές Ίδρυμα με την επωνυμία «ΙΔΡΥΜΑ ΟΡΜΥΛΙΑ» και τον τίτλο «ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΝΗ».

Στους κόλπους του λειτουργεί το Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης, όπου παρέχονται υπηρεσίες έρευνας, τεχνολογίας και ανάπτυξης μεθόδων για μελέτη, τεκμηρίωση, διάσωση, προστασία, συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

ormyl

Στο εν λόγω τμήμα υπάρχει άρτιο επιστημονικό εργαστήριο, που συγκαταλέγεται στα ελάχιστα που λειτουργούν σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και συνεργάζεται, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς συναφών δραστηριοτήτων.

Όπως γνωστοποίησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στη Θεσσαλονίκη, για την 32η Διεθνή Εκθεση Κοσμήματος, Ωρολογίων, Πολύτιμων Λίθων, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού Athens International Jewellery Show, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοποιών (ΠΟΒΑΚΩ) και του Συλλόγου Κοσμηματοπωλών Ωρολογοποιών Θεσσαλονίκης Πέτρος Καλπακίδης, το Ίδρυμα «Ορμύλια» διαθέτει την κατάλληλη υποδομή να ανιχνεύει το είδος των υλικών με τα οποία είναι φτιαγμένα τα κοσμήματα καθώς και τα διάφορα πολύτιμα αντικείμενα, όπως ιερές εικόνες και εκκλησιαστικά κειμήλια. «Η μέθοδος ονομάζεται αρχαιομετρία και μέσω αυτής εντοπίζεται το κράμα από το οποίο είναι κατασκευασμένο κάποιο κόσμημα. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται το πόσο ακριβής ή όχι είναι η σήμανση που φέρει το εν λόγω αντικείμενο. Τα κοσμήματα φέρουν δύο σημάνσεις. Η πρώτη περιλαμβάνει τον κωδικό του κατασκευαστή ενώ η δεύτερη αποτυπώνει το κράμα από το οποίο έχει φτιαχτεί το κόσμημα και προσδιορίζει των αριθμό των καρατίων, 18, 14 κτλ»», εξήγησε ο κ. Καλπακίδης.

Ο έλεγχος διεξάγεται με τη χρήση υπέρηχων και ακτινών Χ. Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ μέσω της αρχαιομετρίας οι επιχειρηματίες του κλάδου μπορούν να αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη. «Μέχρι και σήμερα για να γίνει σωστά η ανάλυση ενός κοσμήματος πρέπει ουσιαστικά να καταστραφεί, αφού γίνεται κυπέλλωση (λιώσιμο) και στη συνέχεια ο έλεγχος. Με τις μεθόδους που ακολουθούνται στο Ίδρυμα της Χαλκιδικής μπαίνουμε στον πυρήνα, στην "καρδιά" του πολύτιμου αντικειμένου και το ελέγχουμε δίχως να το καταστρέψουμε».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εφαρμογή της σύγχρονης μεθόδου θα συμβάλει καθοριστικά στην αντιμετώπιση του φαινομένου διοχέτευσης ψεύτικων χρυσαφικών ή κοσμημάτων που έχουν μικρότερο αριθμό καρατίων από εκείνον που αναγράφουν, αφού πολύ εύκολα μπορούν να αλλοιωθεί η εγχάρακτη σήμανσή τους.

IMG 20190227 134634

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοποιών αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την εκπόνηση τεκμηριωμένης μελέτης, καταθέτοντάς την στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης με τη μορφή υπομνήματος, ώστε να υιοθετηθεί η ασφαλής μέθοδος της αρχαιομετρίας. «Έχουμε πραγματοποιήσει επαφές με τα επιστημονικά στελέχη του Ιδρύματος "Ορμύλια" και θα είμαστε σε θέση να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας. Είμαστε υπέρ των ελέγχων και εφόσον μας παρέχεται αυτή η δυνατότητα από έναν κοινωφελή οργανισμό πρέπει να την αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», υπογράμμισε ο κ. Καλπακίδης.

Εκδήλωση στην Athens International Jewellery Show

Ο πρόεδρος της ΠΟΒΑΚΩ έκανε γνωστό ότι στο πλαίσιο της 32ης Διεθνούς Έκθεσης Κοσμήματος, Ωρολογίων, Πολύτιμων Λίθων, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού Athens International Jewellery Show που αποτελεί μια συνδιοργάνωση της Ομοσπονδίας και της ΔΕΘ HELEXPO και θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 4 Μαρτίου, στο Metropolitan Expo, στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Παρουσίαση μη καταστρεπτικού πολυδιάστατου ποιοτικού ελέγχου από πολύτιμα μέταλλα, μέσω στοιχειακής ανάλυσης και τρισδιάστατης τομογραφίας» από τον επιστημονικό υπεύθυνο του Ιδρύματος "Ορμύλια" Γιώργο Καραγιάννη. «Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μέρος του τεχνολογικού εξοπλισμού που χρησιμοποιείται στο Διαγνωστικό Κέντρο Έργων Τέχνης», ανέφερε ο κ. Καλπακίδης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Έκθεση που αναπτύσσεται σε 12.000 τ.μ., συμμετέχουν 250 άμεσοι εκθέτες από Κύπρο, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Τουρκία Οι έμμεσοι εκθέτες φτάνουν τους 161 και προέρχονται από Ταϊλάνδη, ΗΠΑ, Ελβετία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία, Κίνα, Βέλγιο κ.α.

Τελευταία άρθρα από τον/την

Halkidikifocus 2014-2020