xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Από το "BEE PATH" του Δήμου της Ljubljana... στο Δίκτυο "BeePathNet"

Colonies

Η Ν. Προποντίδα εκπροσωπεί την Ελλάδα

Όλα ξεκίνησαν το 2015 όταν ο Δήμος της Λιουμπλιάνα δημιούργησε το πρόγραμμα "BEE PATH". Μέσα σε δυόμισι χρόνια εξελίχθηκε για να γίνει τελικά ένα δίκτυο πολιτών που ενδιαφέρονται να συνεχιστεί η συνεργασία που είχαν αναπτύξει κατά τη δημιουργία και ανάπτυξη της αρχικής ιδέας της αστικής μελισσοκομίας. Οι πολίτες που συμμετέχουν στο δίκτυο εργάζονται σε εθελοντική βάση ώστε να έχουν συνέχεια οι δράσεις: η συζήτηση για τις προκλήσεις της αστικής μελισσοκομίας, η ανάπτυξη νέων προϊόντων, το τουριστικό και εκπαιδευτικό μονοπάτι που προβάλλει τη σημασία των μελισσών και της αστικής μελισσοκομίας, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ευαισθητοποίηση των ομάδων-στόχων, αποτελώντας μία “δεξαμενή σκέψης” και ένα φυτώριο για την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ιδεών.
Μια ολιστική προσέγγιση της αστικής μελισσοκομίας, όπως έχει ήδη αναπτυχθεί στην πόλη της Λιουμπλιάνα, θα μεταφερθεί με το δίκτυο “BeePathNet” σε πέντε “φιλικές προς τις μέλισσες και το περιβάλλον” ευρωπαϊκές πόλεις και το δίκτυο “BeePathNet” θα δημιουργήσει εκείνες τις ευνοϊκές συνθήκες που απαιτούνται για την ανάπτυξη μιας βιώσιμης αστικής μελισσοκομίας.
Το δίκτυο BeePathNet συνδέει 6 πόλεις της ΕΕ –την πόλη Ljubljana στη Σλοβενία, ως επικεφαλής εταίρο, την πόλη Amarante στην Πορτογαλία, την πόλη Bydgoszcz στην Πολωνία, την πόλη Cesena στην Italia, την περιοχή Hegyvídek - XII. district of Budapest στην Ουγγαρία και τη Ν. Προποντίδα στην Ελλάδα.
Μέσω της ευαισθητοποίησης για τη σημασία των μελισσών και της συνειδητοποίησης όλων όσων ζουν και δρουν στις πόλεις, συμβάλλουμε σε ένα καθαρότερο και πιο πράσινο περιβάλλον καθώς και στη διατήρηση των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας.

BPN logo 360

Οι βασικές δραστηριότητες του έργου είναι:
- Καθορισμός των διαδικασιών και του τρόπου λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Εργασίας και η ανάπτυξη σχεδίων δράσης για την αστική μελισσοκομία σε κάθε πόλη-εταίρο.
- Γνωριμία των μελών της Τοπικής Ομάδας κάθε πόλης-εταίρου με την Καλή Πρακτική 'BEEPATH' με ξενάγησή τους στο μονοπάτι που φτιάχτηκε στην πόλη της Λιουμπλιάνα και με εκπαίδευσή τους.
- Μελέτη περίπτωσης (Case Study), για κάθε πόλη – εταίρο, του Δικτύου Μεταφοράς και οι θεματικές συναντήσεις των εταίρων. Κάθε πόλη επικεντρώνεται στην ανάπτυξη ενός από τα εξής “θέματα”: διατήρηση της βιοποικιλότητας στις αστικές περιοχές, εκπαιδευτικά πακέτα BeePathNet, ευαισθητοποίηση πολιτών, ανάπτυξη "μελισσοδιαδρομών", ανάπτυξη νέων προϊόντων μέλισσας.
- Ανάπτυξη μιας σειράς θεματικών οδηγών, ενημερωτικών δελτίων και φυλλαδίων με σκοπό τη μεταφορά της γνώσης στα εμπλεκόμενα μέλη, στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης και πέραν αυτής.
- Οργάνωση και προβολή των αποτελεσμάτων του έργου, των καλών πρακτικών των εταίρων, των επιτευγμάτων κ.λπ. μέσω ποικίλων μέσων ενημέρωσης.
- Διοργάνωση δράσεων για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Μέλισσα (20 Μαΐου) και στις έξι πόλεις-εταίρους το 2020, υπό την ομπρέλα του BeePathNet, καθώς και συμμετοχή σε άλλες εκδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο.

Ο Δήμος Νέας Προποντίδας καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμμετέχουν ή θέλουν να πληροφορηθούν σχετικά με το έργο “BeePathNet”, να επικοινωνήσουν με τις παρακάτω υπηρεσίες που είναι αρμόδιες για την υλοποίηση του έργου:
Δ/νση Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής Δήμου Νέας Προποντίδας (Συντονιστής Προγράμματος URBACT)
Τηλέφωνα: 23733 50248 / 50250
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Facebook: https://www.facebook.com/BeePathNet/

LOGO URBACT

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2