Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Διέξοδος για τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες ο αραβικός κόσμος

veth aravikos kosmos19mar

Ενημερωτική εκδήλωση από τον Οργανισμό Enterprise Greece και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης

Χρυσή διέξοδο για τις ελληνικές επιχειρήσεις του κατασκευαστικού κλάδου και ιδιαιτέρως των δομικών υλικών μπορούν να αποτελέσουν οι χώρες του αραβικού κόσμου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία καθώς στη μεν πρώτη τα έργα που πραγματοποιούνται, ή είναι υπό σχεδιασμό φτάνουν τα 395,7 δις δολάρια, ενώ στη δεύτερη τα 852,3 δις δολάρια. Οι προοπτικές που διανοίγονται για τις ελληνικές εταιρείες του χώρου που θα αποφασίσουν να κάνουν το επόμενο βήμα για την είσοδο τους στην περιοχή, τέθηκαν επί τάπητος στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν ο Οργανισμός Enterprise Greece και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, με θέμα «Προοπτικές Ανάπτυξης του Κλάδου των Δομικών Υλικών στον Αραβικό Κόσμο».

Σημειώνεται πως αντίστοιχη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε και στην Αθήνα.

«Οι αραβικές χώρες ήταν και παραμένουν ένα ελκυστικό πεδίο δραστηριότητας για τις ελληνικές εταιρίες, ιδιαίτερα σε τομείς, οι οποίοι γνωρίζουν ιδιαίτερη ανάπτυξη, όπως οι κατασκευές. Υπάρχουν, ωστόσο, σημαντικά περιθώρια και ευκαιρίες για περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των επιχειρηματικών σχέσεων» ανέφερε κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας πως «οι χώρες του αραβικού κόσμου διατηρούν ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, διαθέτουν σημαντικούς ενεργειακούς πόρους, εξακολουθούν να επενδύουν στην ανάπτυξη των υποδομών τους. Εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από αξιόπιστους εταίρους, με υψηλή τεχνογνωσία, με ευρωπαϊκό προφίλ και ταυτόχρονα βαθιά γνώση των ιδιαιτεροτήτων της αραβικής αγοράς».

Στη στήριξη που παρέχει στις ελληνικές εξωστρεφείς επιχειρήσεις ο οργανισμός Enterprise Greece αναφέρθηκε η Φωτεινή Νάκου που εκπροσώπησε τον οργανισμό. Η κ. Νάκου αναφέρθηκε στις εννέα διεθνείς εκθέσεις δομικών υλικών, που θα πραγματοπιηθούν μέχρι το τέλος του έτους, για τις οποίες το Enterprise Greece διοργανώνει τις ελληνικές συμμετοχές. Αξίζει να σημειωθεί πως η επόμενη έκθεση για τον κλάδο θα πραγματοποιηθεί στη Μόσχα. Πρόκειται για την Mosbuild και θα διαρκέσει από τις 2 έως τις 5 Απριλίου.

Αίγυπτος: αυξημένη η ζήτηση για οικιστικά projects

Η άνθηση του κατασκευαστικού τομέα στην Αίγυπτο υποστηρίζεται από τη ζήτηση, καθώς ο πληθυσμός της χώρας έχει ξεπεράσει τα 98 εκατ, με ετήσιο ρυθμό αύξησης 2,45%. Αξίζει να σημειωθεί πως ο μισός πληθυσμός εκτιμάται πως είναι κάτω των 25 ετών, γεγονός που σηματοδοτεί τη δημιουργία ολοένα και περισσότερων οικογενειών. Κατά κύριο λόγο, πάντως, αγοραστές των κατοικιών είναι Αιγύπτιοι που εργάζονται εκτός της χώρας. Στο μεταξύ, όπως προκύπτει από πρόσφατες εκτιμήσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Αίγυπτος θα χρειαστεί επενδύσεις σε έργα ανάπτυξης υποδομών της τάξης των 675 δις δολαρίων κατά την προσεχή εικοσαετία.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, μάλιστα, εκτιμά πως υπάρχει χρηματοδοτικό επενδυτικό κενό μεταξύ κατασκευαστικών αναγκών και δημοσίων επενδύσεων, της τάξης των 230 δις δολαρίων, το οποίο δεν μπορεί να καλυφθεί μόνον με χρηματοδοτήσεις από το κράτος, αλλά χρειάζεται η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με τον Παντελή Γκάσιο, σύμβουλο ΟΕΥ Α’, στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάιρο, η συνολική αξία των υπο υλοποίηση και σχεδιασμό έργων στη χώρα ανέρχεται σε 395,7 δις δολάρια, ενώ η κατασκευαστική δραστηριότητα, μη συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών υποδομών, συγκεντρώνει συνολική αξία 129 δισ. δολαρίων.

Αναφερόμενος για το τι μπορούν να κάνουν οι ελληνικές εταιρείες του χώρου στην Αίγυπτο ο κ. Γκάσιος τόνισε πως μπορούν να αναλάβουν έργα, ως υπερεργολάβοι ενώ υπογράμμισε πως ελληνικές κατασκευαστικές έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το μετρό του Καϊρου και το πρόγραμμα αναβάθμισης λιμένων.

4.700 κατασκευαστικά έργα στη Σαουδική Αραβία

4.700 κατασκευαστικά έργα συνολικής, αξίας 852,3 δις δολαρίων είναι σε εξέλιξη, ή στο στάδιο της προκήρυξης σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία για το σύνολο της επικράτειας της Σαουδικής Αραβίας. Επιπρόσθετα 700 έργα αναμένεται να ξεκινήσουν στο κοντινό μέλλον με προοπτική ολοκλήρωσής τους έως και πριν από το 2022. Σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Αλεξιάδη, σύμβουλο ΟΕΥ Α΄ Επικεφαλής ΟΕΥ Βορείου Ελλάδος, εκτιμάται ότι το διάστημα 2019-2020 αναμένεται να ανοίξει ξανά η αγορά για τα δομικά υλικά.

Η κατασκευή νέων εμπορικών κέντρων, νέων διεθνών προδιαγραφών αεροδρομίων τόσο στη Τζέντα, όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας, η κατασκευή υπόγειου σιδηροδρομικού δικτύου, όπως αυτό του Ριάντ και για άλλες μεγάλες πόλεις όπου έχει προγραμματισθεί η κατασκευή τους, η κατασκευή νέων νοσοκομειακών μονάδων διεθνών προδιαγραφών αναμένεται να αυξήσουν τις ανάγκες για μεγαλύτερες εισαγωγές δομικών υλικών και μηχανημάτων για τη κατασκευή τέτοιου μεγάλου βεληνεκούς έργων.

Στις εκθέσεις δομικών υλικών, που διοργανώνει η εταιρεία DMG Events, στην ευρύτερη περιοχή αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Chris Kilbee. Οι εκθέσεις που διοργανώνει η DMG Events, σύμφωνα με τον κ. Kilbee, συγκεντρώνουν περισσότερους από 350.000 επισκέπτες, κατά μέσο όρο ετησίως.

επιστροφή στην κορυφή