Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652

sonia banner

ΡΟΗ 24/7:

Αναζητείται στρατηγικός επενδυτής για το "Πόρτο Καρράς"

PORTOCARRAS drn19

Συνεχίζονται οι ενέργειες για τη μεταβίβαση του συγκροτήματος

Ολοκληρώνεται σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη φάση εκδήλωσης μη δεσμευτικού ενδιαφέροντος για το "Πόρτο Καρράς" από επενδυτές. Μια διαδικασία που πάντως, όπως αφήνει να εννοηθεί και η αρχική ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας Τεχνικής Ολυμπιακής, δεν είναι σίγουρο ότι θα καταλήξει στη μεταβίβαση του "Πόρτο Καρράς" σε άλλο μετοχικό σχήμα. Πάντως, από τις μέχρι τώρα πληροφορίες αρχικό ενδιαφέρον αναμένεται να επιδείξουν αρκετά σχήματα, καθώς έτσι θα αποκτήσουν το δικαίωμα πρόσβασης στα οικονομικά και άλλα στοιχεία μέσω VDR (Virtual Data Room) της εταιρείας.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων μέχρι τώρα λέγεται ότι είναι το σχήμα Hines-Henderson σε συνεργασία με την εταιρεία των Γιάννη και Τίνας Δασκαλαντωνάκη που αγόρασαν και το Grand Hyatt, όπως επίσης και η ΤΕΜΕΣ (Οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και όμιλος Olayan), αμερικανικά funds και πολλοί ακόμη. Ωστόσο η ουσιαστική φάση είναι η δεύτερη, αυτή της κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ωστόσο ακόμη και τώρα την αρχική ανακοίνωση της μητρικής εταιρείας Τεχνικής Ολυμπιακής και τις «περίτεχνες» διατυπώσεις αναφορικά με τον πραγματικό στόχο της διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι η ανακοίνωση της Τεχνικής Ολυμπιακής ανέφερε ότι η εταιρεία «προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την αξιοποίηση της περιουσίας της ιδίας και των θυγατρικών αυτής, εξετάζοντας, μεταξύ άλλων, δυνατότητες συνέργειας με άλλες επιχειρήσεις και επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία κατήρτισε με τις εταιρείες Cushman & Wakefield s.r.o. και Profin Management Limited τις από 21 Ιανουαρίου 2019 συμβάσεις με αντικείμενο την υπόδειξη επενδυτών που ενδιαφέρονται να αποκτήσουν στοιχεία του ενεργητικού της ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ ή της Εταιρείας».

Οι «συνέργειες» με επενδυτές και η «υπόδειξη επενδυτών» παραπέμπουν, όπως εκτιμούν ξενοδοχειακοί παράγοντες, στο ότι από την πλευρά των βασικών μετόχων, της Οικογένειας Στέγγου δηλαδή, προτιμητέα λύση θα ήταν κάποιος στρατηγικός επενδυτής-εταίρος.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι ίδιοι παράγοντες, η διαδικασία πώλησης ή εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή για το Πόρτο Καρράς είναι ένα μεγάλο project και το συγκρίνουν με αυτό του Αστέρα Βουλιαγμένης, σημειώνοντας ότι απαιτεί την ύπαρξη ενός ισχυρού επενδυτικού σχήματος. Επίσης εκτιμάται ότι σε μια πλήρη ανάπτυξη το project αυτό μπορεί να ξεπεράσει ως συνολική επένδυση τα 600-700 εκατ. ευρώ.

Η εκτίμηση αυτή δεν είναι μακριά από την πραγματικότητα, καθώς το τουριστικό-αγροτικό και βιομηχανικό συγκρότημα ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ στη χερσόνησο Σιθωνία της Χαλκιδικής καλύπτει μια έκταση 17.930 στρεμμάτων και περιλαμβάνει ιδιωτικές ακτές μήκους 8 χλμ., με περισσότερους από 25 ανεξάρτητους κολπίσκους. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό συγκρότημα της Μεσογείου και μεταξύ των μεγαλύτερων της Ευρώπης. Χωρίζεται σε δύο περιοχές, την πεδινή 1.300 στρεμμάτων και την ορεινή 16.630 στρεμμάτων. Οι εγκαταστάσεις του συγκροτήματος διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες:

* ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ: Δύο μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ΜΕΛΙΤΩΝ και ΣΙΘΩΝΙΑ, με 970 δωμάτια και 2.400 κρεβάτια συνολικά, δύο μικρότερες ξενοδοχειακές μονάδες VILLAGE-INN με 97 δωμάτια και 245 κρεβάτια η οποία τελεί υπό ανακαίνιση-αναβάθμιση σε 5* και ΒΙΛΛΑ ΓΑΛΗΝΗ με 25 δωμάτια και 74 κρεβάτια, δύο θεατρικές αίθουσες, καταστήματα και χώρους διασκέδασης, αθλητικούς χώρους, καζίνο, SPA, ιδιωτική μαρίνα, γήπεδο γκολφ, εννέα γήπεδα τένις και ιππικές εγκαταστάσεις.

* ΑΓΡΟΤΙΚΗ: Καλλιέργειες αμπελιών πρώτης ποιότητας, φυτείες ελαιόδεντρων, καρυδιάς, φιστικιάς και εσπεριδοειδών. Η περιοχή που χρησιμοποιείται για τον σκοπό αυτό καλύπτει έκταση 7.400 στρεμμάτων.

* ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ: Μια σειρά βιομηχανικών εγκαταστάσεων, όπως οινοποιείο, αρτοποιείο και ελαιουργείο.

Η Τεχνική Ολυμπιακή είχε αναθέσει στην εταιρεία «Δανός ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ & ΕΚΤΙΜΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ an alliance member of BNP PARIBAS REAL ESTATE» την εκτίμηση του συνόλου του συγκροτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ. Με βάση τα αποτελέσματα της ως άνω εκτίμησης ως και την εκτίμηση της διοίκησης της εταιρείας για τις παραδοχές που τις συνοδεύουν, προέκυψαν τα ακόλουθα αποτελέσματα:

Η ακίνητη περιουσία του συγκροτήματος ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ εκτιμήθηκε σε αξία 467.376.292,13 στις 31/12/2017, αυξημένη κατά 74,7 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης στις 31/12/2016. Η αύξηση αυτή κατά κύριο λόγο οφείλεται στην οριστικοποίηση της υπ.αρ.199/2010 οικοδομικής άδειας για ανέγερση 526 κτηρίων με χρήση κατοικίας στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς, με την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία απορρίφθηκε αίτηση ακύρωσης που άσκησε ο γενικός γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης κατά της απόφασης της 8ης Συνεδρίασης της 4ης/8/2015 του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής.

Παράγοντες που παρακολουθούν τη διαδικασία σημειώνουν πάντως ότι το τίμημα δεν μπορεί να φτάσει τα 476,37 εκατ. ευρώ και χαμηλώνουν σημαντικά τον πήχη, κοντά στα 200 εκατ. ευρώ και λιγότερο. Βέβαια πρόκειται για μία ανοικτή διαδικασία και δεν αποκλείονται και ευχάριστες εκπλήξεις για την οικογένεια Στέγγου, να υπάρξει δηλαδή μια γαλαντόμος προσφορά.

Σημειώνεται ότι το Πόρτο Καρράς ανήκει κατά 88,42% στην Τεχνική Ολυμπιακή και κατά 10,47% στον κ. Κωνσταντίνο Στέγγο. Στην Τεχνική Ολυμπιακή στις 31/12/2017 μέτοχοι που κατείχαν ποσοστό μεγαλύτερο του 5% του συνόλου των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας ήταν οι Κωνσταντίνος Στέγγος 34,83%, Γεώργιος Στέγγος 12,34%, Ανδρέας Στέγγος (αμέσως & εμμέσως) 6,46% και Μαριάννα Στέγγου 5,64%.

Τέλος, τα έσοδα του Πόρτο Καρράς το 2017 ανήλθαν στα 20,3 εκατ. ευρώ από 18,3 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν (εξαιρούνται τα έσοδα από κατασκευαστικές δραστηριότητες).

με πληροφορίες από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας "Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ"

επιστροφή στην κορυφή

hotel-sonia.gr