ΡΟΗ 24/7:

Τσίπρας και Ζάεφ: Γράφουμε ιστορία (φωτο και βίντεο)

D3JYJrWX0AEqeav

Συνεργασία σε νέες τεχνολογίες, μεταφορά τεχνογνωσίας

«Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας», είπε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ.

D3JhQxuVYAALpJX

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο κυβερνητικό κτήριο των Σκοπίων νωρίς το μεσημέρι, όπου τον υποδέχθηκε ο κ. Ζάεφ και στη συνέχεια υπήρξε κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο Πρωθυπουργών, ενώ ακολούθησε η συνεδρίαση του πρώτου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών και η υπογραφή των συμφωνιών ανάμεσα στις δυο χώρες. «Πριν από ελάχιστα χρόνια, η σύγκληση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας φαινόταν αδύνατη. Σήμερα γίνεται πραγματικότητα με το παραπάνω, καθώς υπογράφουμε μια σειρά από σημαντικά μνημόνια και συμφωνίες και ένα Σχέδιο Δράσης που καλύπτει σχεδόν το σύνολο των τομέων συνεργασίας μας», είπε ο κ. Τσίπρας.
Παράλληλα, στον διπλωματικό τομέα, θα ιδρυθούν Πρεσβείες προς αντικατάσταση των Γραφείων Συνδέσμου και υπογράφεται μνημόνιο συνεργασίας για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας.

D3JV86WXkAEfruE

Αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για την αξιοποίηση ενός νέου χρηματοδοτικού εργαλείου, ύψους σχεδόν 200 εκατ. ευρώ, για την επέκταση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας για τη διάνοιξη της δεύτερης, μέσα σε λίγους μήνες συνοριακής διόδου η οποία θα ενισχύσει το εμπόριο, τις τουριστικές ροές στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, υπήρξε συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής πολιτικής, με μεταφορά τεχνογωνσίας από την Ελλάδα, στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, καθώς και την Πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Συμφωνία συνεργασίας στον αμυντικό τομέα

«Η υπογραφή της Συμφωνίας συνεργασίας στον αμυντικό τομέα, μεταξύ των δύο αρμόδιων Υπουργών, αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της βούλησης της χώρας μας να συμβάλει στην οικοδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων της Βόρειας Μακεδονίας, στην μεταφορά τεχνογνωσίας και στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας με τις δομές και διαδικασίες του ΝΑΤΟ», είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Όπως ανέφερε η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τομείς εκπαίδευσης, αμυντικής βιομηχανίας και τεχνολογίας, κυβερνο-άμυνας, στρατιωτικών πληροφοριών και, κυρίως, την επιτήρηση του εναέριου χώρου.

D3JOp7HX0AEDcxU

«Γράφουμε ιστορία»

«Από την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά γράφουμε διαρκώς ιστορία», τόνισε από την πλευρά του ο Ζόραν Ζάεφ. «Η χώρα μας φιλοξενεί σήμερα την πολυάριθμη αντιπροσωπεία από την Ελλάδα παρουσία πολλών επιχειρηματιών», σημείωσε, τονίζοντας ότι «πρόκειται για ιστορική συνάντηση». Πρόσθεσε δε ότι «αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και ξεκινούμε ένα ταξίδι προς το μέλλον με κοινά συμφέροντα. Είμαστε δύο λαοί που δείξαμε στον κόσμο ότι με θαρραλέες αποφάσεις, επιθυμία και ενότητα όλα είναι πιθανά».

Παράλληλα ο κ. Ζάεφ επεσήμανε ότι στόχος είναι να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ευκαιριών μέσα από αυτές τις συμφωνίες. «Σήμερα το απόγευμα ο κ. Τσίπρας και εγώ θα κηρύξουμε την έναρξη του επιχειρηματικού φόρουμ που θα συμμετέχουν από 100 επιχειρηματίες από κάθε χώρα», είπε, ενώ ανέφερε ότι η συνεργασία μέσω του ΑΣΣ θα συμβάλει στην επίλυση διαφορών και την ανάπτυξη κοινά επωφελών ευκαιριών.

επιστροφή στην κορυφή