Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Σε δημιουργία Διαβαλκανικής Αναπτυξιακής Τράπεζας στοχεύει η Κυβέρνηση

DRAGASAKHS BALKANIKO FORUM

Ομιλία Δραγασάκη στο "1ο Βαλκανικό Φόρουμ" της Θεσσαλονίκης

Τη δημιουργία νέας πολυμετοχικής χρηματοδοτικής οντότητας με έδρα τη Θεσσαλονίκη, η οποία θα αναλάβει τη στήριξη έργων, που υπηρετούν το στόχο της βαλκανικής συνανάπτυξης, φαίνεται πως δεν αποκλείει ως ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση, εάν υπάρξει σχετικό ενδιαφέρον από άλλες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς. Αυτό προέκυψε στη διάρκεια της ομιλίας του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, από το βήμα του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ του υπουργείου Εσωτερικών (τομέα Μακεδονίας-Θράκης). Μάλιστα, ο κ. Δραγασάκης πρότεινε, με την ευκαιρία του φόρουμ, οι συμμετέχοντες υπουργοί και εκπρόσωποι οργανισμών από τα Βαλκάνια να αποφασίσουν μια δεξαμενή έργων κοινής προτεραιότητας, ώστε ακολούθως να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις.

«Όταν μιλάμε για δρόμους, λιμάνια, σιδηροδρόμους, ενεργειακά και άλλα έργα υποδομής απαιτούνται σημαντικοί πόροι και είναι προφανές ότι πόρους αυτών των διαστάσεων πρέπει να τους αναζητήσουμε, πέρα από την ορθολογική αξιοποίηση των δικών μας πόρων, και από διεθνείς πηγές είτε είναι μεγάλοι χρηματοδοτικοί οργανισμοί είτε αγορές κεφαλαίων [...] Για να μπορέσουμε όμως να αντλήσουμε πόρους από τις διεθνείς αγορές, πρέπει να έχουμε τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για μια Διαβαλκανική Τράπεζα; Ενδεχομένως όχι ακόμα, αλλά ας το κρατήσουμε ως στόχο [...] Αν δεν μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα σε μια διαβαλκανική αναπτυξιακή τράπεζα, μπορούμε όμως να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό για τη βαλκανική συνανάπτυξη», υπογράμμισε ο κ.Δραγασάκης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπενθύμισε ότι στην Ελλάδα βρίσκεται υπό δημιουργία η εθνική αναπτυξιακή τράπεζα, για την οποία η σκέψη είναι να έχει παράρτημα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, «αλλά αν υπάρξει ενδιαφέρον από άλλες χώρες ή διεθνείς οργανισμούς μπορούμε, αντί για παράρτημα, να δημιουργήσουμε μια νέα οντότητα, όπως είναι παραδείγματος χάρη η Παρευξείνια Τράπεζα, μια οντότητα η οποία θα είναι πολυμετοχική. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα προχωρήσουμε σε ένα τέτοιο εργαλείο, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα και συνολικά για τη βαλκανική συνανάπτυξη. Διαθέτουμε κι ένα υπόλοιπο πιστώσεων που είχαμε παλαιότερα για την ανάπτυξη των Βαλκανίων, περίπου 200 εκατ. ευρώ».

Πρόσθεσε ότι οι κυβερνήσεις της περιοχής θα πρέπει να προσανατολίσουν πιο αποφασιστικά τους εσωτερικούς τους πόρους στη χρηματοδότηση έργων που υπηρετούν τη συνεργασία και υπενθύμισε για παράδειγμα ότι ήδη, με την ευκαιρία της επίσκεψης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στα Σκόπια, συζητήθηκε με τη Βόρεια Μακεδονία ο διπλασιασμός των πόρων ενός διασυνοριακού προγράμματος, «από το οποίο θα ωφεληθούν οι νότιες περιφέρειες της Βόρειας Μακεδονίας και οι βόρειες περιφέρειες της Ελλάδας».

«Θα έλεγα ότι, εφόσον έχουμε έργα ώριμα και μελετημένα, τότε μπορούμε να αναζητήσουμε και να βρούμε χρηματοδοτήσεις και από την ΕΕ και από ευρωπαϊκούς θεσμούς και ευρύτερα. Για τον λόγο αυτό θα πρότεινα στο φόρουμ αυτό και στα τραπέζια που θα ακολουθήσουν, στο μέτρο που είναι δυνατό, να έχουμε μια πρακτική επιδίωξη πρώτον να δημιουργήσουμε μια δεξαμενή έργων, ένα pipeline, δεύτερον να δούμε τις προτεραιότητές μας, ώστε να ξεχωρίσουμε αυτές που είναι κοινές, τρίτον, να προχωρήσουμε σε ωρίμανση, μελέτη, προσδιορισμό κόστους- οφέλους κι επίλυση προβλημάτων και τέταρτον να αναζητήσουμε από κοινού χρηματοδότηση αυτών των έργων. Με αυτόν τον τρόπο νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μια πολύ καλή αρχή και σε πρακτικό επίπεδο στον μεγάλο στόχο που έχουμε», υπογράμμισε.

Την πεποίθηση ότι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών νομοτελειακά θα οδηγήσει στην προώθηση πολλαπλών οικονομικών και επιχειρηματικών συνεργασιών, όχι μόνο μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, αλλά και μεταξύ όλων των βαλκανικών κρατών, εξέφρασε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, εγκαινιάζοντας τις εργασίες του 1ου Βαλκανικού Φόρουμ. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει την έγκριση χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), αλλά και από άλλους ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, για την προώθηση της κατασκευής μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών.

Μεταξύ αυτών των έργων περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την κ. Χατζηγεωργίου, ο εκσυγχρονισμός της σιδηροδρομικής και οδικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης-Σκοπίων-Βελιγραδίου-Βουδαπέστης, η κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Β. Μακεδονία και ακολούθως στη Σερβία, η σιδηροδρομική σύνδεση Μπίτολα (Μοναστήρι)-Φλώρινας, η κατασκευή του κάθετου άξονα στην Εγνατία Οδό, Κοζάνη-Φλώρινα-Μπίτολα-Σκόπια, η δημιουργία εμπορευματικών κέντρων και σταθμών, αλλά και η επαναλειτουργία του πετρελαϊκού αγωγού Θεσσαλονίκης - Σκοπίων.

Κατά την υφυπουργό Εσωτερικών, τα Βαλκάνια πρέπει να αποτινάξουν την εικόνα του φτωχού συγγενή της Ευρώπης, την εικόνα της πυριτιδαποθήκης και των φαντασμάτων του παρελθόντος: "οφείλουμε να κοιτάξουμε το μέλλον κατάματα, να σταθούμε στο ύψος της ιστορικής συγκυρίας που αναδύεται, να αρπάξουμε τις ευκαιρίες και να καταστήσουμε το κοινό μας σπίτι, τα Βαλκάνια, σε διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο παγκόσμιας εμβέλειας, μια εμπορική πύλη-γέφυρα μεταξύ των Βαλκανίων και της ευρωπαϊκής ενδοχώρας με τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας".

Σύμφωνα με την κ. Χατζηγεωργίου, οι δυνατότητες των Βαλκανίων είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που μπορεί να πιστεύουμε, "γεγονός που αποδεικνύεται και από τον ανταγωνισμό κολοσσών της παγκόσμιας οικονομίας στην περιοχή μας, όπως της Κίνας, της Ρωσίας, της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (...) Αυτόν τον ανταγωνισμό, εμείς τον χαιρετίζουμε και τον καλωσορίζουμε, αυτόν τον ανταγωνισμό, μαζί με άλλες μεγάλες προοπτικές που διανοίγονται, εμείς πρέπει να τον αναδείξουμε, χτίζοντας γέφυρες και όχι υψώνοντας τείχη. Γέφυρες συνεργασίας και συνανάπτυξης, διακρατικών συμφωνιών και προσεγγίσεων που προάγουν αμοιβαία οφέλη για τα κράτη και τους λαούς μας και μας τοποθετούν στο κέντρο των οικονομικών και γεωπολιτικών εξελίξεων και όχι στο περιθώριο μιας ξεχασμένης γωνιάς της Ευρώπης". Τα Βαλκάνια, πρόσθεσε η υφυπουργός, "βιώνουν πια μια νέα εποχή, σταθερότητας ειρηνικής συμβίωσης και ασφάλειας, μια εποχή σπάνια για το ταραγμένο συγκρουσιακό παρελθόν της".

Βασικοί στόχοι του Φόρουμ, τόνισε, είναι η προώθηση της διαβαλκανικής συνεργασίας τους τομείς της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, καθώς και των υποδομών και δικτύων, η αποτύπωση του υφιστάμενου επιχειρηματικού μοντέλου στους τομείς των μεταφορών, της βιομηχανίας, των τεχνολογιών και της ενέργειας, η εξεύρεση των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και η αξιοποίηση του επιχειρηματικού και τεχνολογικού δυναμικού. "Στόχοι που δεν είναι απλές λεζάντες θεωρητικού αναστοχασμού αλλά στέρεες βάσεις κατασκευής μιας σειράς σημαντικών διακρατικών έργων υποδομής στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών και των δικτύων, όπως η σύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη, η Σιδηροδρομική Εγνατία, ο βαλκανικός κλάδος του αγωγού EastMed και η ολοκλήρωση του TAP (Διαδριατικού Αγωγού), με προοπτικές επέκτασης και σε άλλες βαλκανικές χώρες" κατέληξε.

επιστροφή στην κορυφή