ΡΟΗ 24/7:

Άνοιξε τις πύλες της η 5η Freskon

TELIGIORIDOY FRESKON 19

Εγκαινιάστηκε από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ταυτότητα και αυθεντικότητα, αλλά και στην προώθηση της εξωστρέφειας, θα πρέπει να δώσει η χώρα μας, όπως τόνισε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, από το βήμα των εγκαινίων της 5ης Freskon. Μάλιστα, τόνισε πως μέσω της Freskon δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ενδυνάμωση των διεθνών εμπορικών σχέσεων στον πρωτογενή τομέα. Χαρακτήρισε τη διοργάνωση ιδιαίτερα σημαντική για τον ελλαδικό χώρο, αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και τόνισε πως αποτελεί έναν εκθεσιακό θεσμό που δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες παραγωγούς να έρθουν σε επαφή με ξένες αλυσίδες λιανικής πώλησης.

Μια από τις σπουδαιότερες εκθέσεις φρούτων και λαχανικών όχι μόνο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αλλά και της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου χαρακτήρισε τη Freskon από την πλευρά της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Ελευθερία Χατζηγεωργίου, τονίζοντας πως όλη αυτή η μεγάλη εκθεσιακή προσπάθεια μετατρέπει τη Θεσσαλονίκη σε στρατηγικό κόμβο μεταφοράς φρούτων και λαχανικών στη Βαλκανική χερσόνησο, αλλά και στην ευρωπαϊκή ενδοχώρα, μέσω της ανάπτυξης δικτύων συνεργασίας.

Τη δυνατότητα των ελληνικών φρούτων και λαχανικών να κατακτήσουν και άλλες αγορές, πέραν των ευρωπαϊκών, υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής, Χαράλαμπος Κασίμης, σημειώνοντας πως τα φρούτα και τα λαχανικά είναι από τους πιο δυναμικούς κλάδους της αγροτικής βιομηχανίας.

Με 25 επιχειρήσεις φρέσκων φρούτων και λαχανικών συμμετέχει στη φετινή Freskon η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, όπως έκανε γνωστό η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γερακίνα Μπισμπινά. Τόνισε δε πως η Περιφέρεια είναι πανελλαδικά πρώτη σε αγροτική παραγωγή, με το 85% του ρυζιού, το 70% των οπωροκηπευτικών και το 30% του βαμβακιού και των σιτηρών να παράγονται εδώ.

Με τη σειρά της η αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης, Υποδομών, Δικτύων και Περιβάλλοντος Πελοποννήσου, Ντίνα Νικολάκου, τόνισε πως η Περιφέρειά της συμμετέχει για πέμπτη συνεχή χρονιά στη Freskon, ενώ προανήγγειλε και μια στρατηγική συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo για την αδιάλειπτη παρουσία της Πελοποννήσου στις εκθεσιακές της εκδηλώσεις.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, σημείωσε πως η φετινή Freskon είναι πιο διεθνής από κάθε άλλη φορά και ξεκίνησε με έντονο διεθνή χαρακτήρα ήδη από την πρώτη της διοργάνωση. Χαρακτήρισε δε τον κλάδο των φρούτων και λαχανικών στρατηγικό για τον πρωτογενή τομέα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.

TZHKAS FRESKON19

Στη Freskon συμμετέχουν 215 άμεσοι και έμμεσοι εκθέτες από 16 χώρες, έναντι 191 της προηγούμενης διοργάνωσης, φιλοξενούνται 205 ξένοι προσκεκλημένοι εμπορικοί επισκέπτες (hosted buyers) από 35 χώρες, εκ των οποίων οι 130 είναι μεμονωμένοι hosted buyers από 33 χώρες και οι 75 εμπορικοί επισκέπτες μέσω ομαδικών συμμετοχών από τα Βαλκάνια. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της Freskon θα πραγματοποιηθούν περί τα 2.500 επιχειρηματικά «ραντεβού» μεταξύ εκπροσώπων ελληνικών επιχειρήσεων και παραγωγών και των ξένων προσκεκλημένων εμπορικών επισκεπτών. Η Freskon φιλοξενεί φέτος για πρώτη φορά το Digital Greece Freskon Edition με 13 νεοφυείς επιχειρήσεις.

Μεταξύ των παράλληλων εκδηλώσεων ξεχωρίζει το Διεθνές Συνέδριο Ροδακίνου, με τη συμμετοχή καταξιωμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ σημαντική θέση στην έκθεση καταλαμβάνει το FreshCon Market.

Η Freskon θα διαρκέσει έως τις 13 Απριλίου και το ωράριό της είναι το εξής: Παρασκευή 12 Απριλίου 09:30-19:00 και Σάββατο 13 Απριλίου 09:30-17:00.

επιστροφή στην κορυφή