ΡΟΗ 24/7:

Financial Times: Ποιες τράπεζες απέτυχαν στα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

xrhmata desmides trap

- Υπάρχουν και ελληνικές τράπεζες που δεν περνούν με επιτυχία τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ

 

Την Κυριακή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αποκαλύψει τα αποτελέσματα των stress tests που διενεργεί σε 130 τράπεζες της ευρωζώνης. Οι ρυθμιστές πρέπει να αποδείξουν στους επενδυτές ότι υπήρξαν αυστηροί στους ελέγχους των προϋπολογισμών, αλλά παράλληλα να μην προκαλέσουν σοκ στις αγορές, που είναι ήδη νευρικές από την επιδείνωση στις προοπτικές της ευρωζώνης.

Εν μέσω έντονων φημολογιών για το αποτέλεσμα, ορισμένοι επενδυτές αυτές τις ημέρες έθεταν ερωτήματα όπως κατά πόσον η ανακοίνωση θα φέρει την κάθαρση που αναμένεται.

Ο Philippe Bodereau, διεθνής επικεφαλής χρηματοπιστωτικής έρευνας στην Pimco, εκτιμά ότι 18 τράπεζες θα αποτύχουν στα stress tests της ΕΚΤ, με βάση τις δικές του έρευνες. Πιστεύει πάντως ότι θα είναι κυρίως μικρές τράπεζες. "Αν κάπου εμφανιστεί ένα μικρό περιθώριο για αμφίρροπη κατάληξη, πιστεύω ότι το ένστικτο της ΕΚΤ θα την ωθήσει μάλλον προς το συμφέρον των τραπεζών" σχολιάζει ο κ. Bodereau. "Ως επενδυτής ομολόγων, το ιδανικό σενάριο για εμένα θα ήταν να υπάρξουν πολλές αποτυχίες που θα υποχρεώσουν σε μεγάλες αντλήσεις κεφαλαίων. Αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί αυτό".

Οι αναλυτές του Berenberg πιστεύουν ότι, αν προκληθεί ράλι τιμών στις μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών μετά τα αποτελέσματα, την επόμενη εβδομάδα, θα είναι βραχύβιο και εκτιμούν: "Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΚΤ έκανε συμβιβασμό για να αντεπεξέλθει στις προσδοκίες των πολιτικών, των τραπεζών και των αγορών. Επομένως, τα ουσιώδη προβλήματα παραμένουν άλυτα".
Η Καθολική Αποτίμηση (Comprehensive Assessment) των τραπεζών εφαρμόστηκε πέρσι και διενεργείται με τη συμμετοχή χιλιάδων αξιωματούχων, λογιστών και συμβούλων. Οι τράπεζες ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα της έρευνας, που αποτελείται από την επιθεώρηση ποιότητας ενεργητικών (Asset Quality Review) και τα stress tests και θα ακολουθήσει πλήρης κοινοποίηση την Κυριακή.

Ανάμεσα στις τράπεζες που οι αναλυτές θεωρούν ότι έχουν τις περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν στα stress test είναι οι Banca Monte dei Paschi di Siena και Banco Popolare της Ιταλίας, η IKB της Γερμανίας, η Millennium BCP της Πορτογαλίας και η Permanent TSB της Ιρλανδίας. Ορισμένες μη εισηγμένες γερμανικές τράπεζες, καθώς και μικρότερες στην Πορτογαλία, στην Ελλάδα και στην Ιταλία, θεωρούνται επίσης οι πλέον ευάλωτες.

Η ΕΚΤ έχει ισχυριστεί ότι τα stress tests έχουν ήδη σημειώσει επιτυχία

Η Fitch Ratings σχολιάζει ότι αρκετές από τις τράπεζες που θα αποτύχουν θα σημειώσουν απλώς τεχνική αποτυχία, δεδομένου ότι έχουν ήδη αντιμετωπίσει τα κεφαλαιακά τους ελλείμματα φέτος ή μπορούν εύκολα να εξασφαλίσουν κεφάλαια μέσα από τον ίδιο τον τραπεζικό όμιλο.

Η ΕΚΤ έχει ισχυριστεί ότι τα stress tests έχουν ήδη σημειώσει επιτυχία, καθώς ενθάρρυναν τις τράπεζες να καθαρίσουν προκαταβολικά τους ισολογισμούς τους.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες συμφωνούν, θεωρώντας ότι οι αγορές έχουν δώσει υπερβολική σημασία στον αριθμό των αποτυχιών, αλλά όχι αρκετή στη δυναμική πρόοδο που έχει δρομολογηθεί τον τελευταίο χρόνο. Οι τράπεζες έχουν αντλήσει κεφάλαια 47 δισ. ευρώ εν όψει του AQR και των stress tests, σύμφωνα με τα στοιχεία της Morgan Stanley. Ανάμεσα στις σημαντικές αυξήσεις κεφαλαίων, ήταν η άντληση 8,5 δισ. ευρώ της Deutsche Bank τον Ιούνιο.

Ο Nicolas Véron του Peterson Institute δήλωσε: «Είναι πολύ απλουστευτικό να πούμε ότι ο αριθμός των αποτυχιών της Κυριακής θα είναι το μόνο βαρόμετρο που θα κρίνει την αξιοπιστία της επιθεώρησης. Η ΕΚΤ έχει ήδη κάνει πολύ θόρυβο ώστε να υποχρεώσει τις τράπεζες να δράσουν προκαταβολικά αντλώντας κεφάλαια πριν από την επιθεώρηση».

Ως αποτέλεσμα της ανακοίνωσης της Κυριακής, θα ακολουθήσουν μήνες με ακόλουθες ρυθμιστικές δράσεις, καθώς η ΕΚΤ θα αναλαμβάνει το σκήπτρο του νέου επόπτη της ευρωζώνης. «Η Κυριακή θα είναι ορόσημο, αλλά δεν θα είναι το τέλος της Ιστορίας», σχολιάζει ο κ. Véron.

 

Euro2day

επιστροφή στην κορυφή