Προειδοποίηση
  • JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 652
ΡΟΗ 24/7:

Πρωτόκολλο Ελλάδας-Ρωσίας για ειδική ομάδα εργασίας με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων

AnagnostopoulouSia DietrichEvgenidiypourgikiepitropi

Στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες 12ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής

Τη συγκρότηση ειδικής ομάδας εργασίας Ελλάδας-Ρωσίας, που θα διευκολύνει τις επενδύσεις, περιλαμβάνει το πρωτόκολλο της 12ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας-Ρωσίας, που υπεγράφη μετά το πέρας της συνεδρίασης, στη Θεσσαλονίκη, με συμπρόεδρους την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου και τον υπουργό Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Yevgeny Ditrikh (Γεβγένι Ντίτριχ).

Όπως εξήγησε η κ. Αναγνωστοπούλου σε δηλώσεις της μετά το πέρας των εργασιών, εκφράστηκε διάθεση από την πλευρά της Ρωσίας, διά στόματος του κ. Ντίτριχ, για επιτάχυνση των ρυθμών της επενδυτικής και επιχειρηματικής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, η σχετική πρόταση του Ρώσου υπουργού έγινε αποδεκτή και η συγκρότηση της εν λόγω ομάδας περιελήφθη στο πρωτόκολλο.

«Αυτό που διαπιστώσαμε και το υπογράμμισε ο υπουργός, ο κ. Ντίτριχ, είναι ότι επενδύσεις χωρίς μία ομάδα εργασίας που να τις ενισχύει δεν μπορεί να υπάρχουν εύκολα», ανέφερε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως «ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για τις επενδύσεις από επιχειρηματίες δεν υπήρχε ένα εργαλείο που να ενθαρρύνει και να διευκολύνει την επαφή των επιχειρηματιών της μίας χώρας με την άλλη». Σημείωσε, δε, ότι «αυτή η ομάδα εργασίας συγκροτείται γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να υπάρχει ένα εργαλείο στα χέρια των επιχειρηματιών, να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Ερωτηθείσα τι περιθώρια βελτίωσης υπάρχουν μέσα στο δεδομένο σκηνικό των κυρώσεων, η κ. Αναγνωστοπούλου απάντησε: «Η Ελλάδα σεβόμενη το ότι είναι κράτος μέλος (της ΕΕ), σεβόμενη τη συμφωνία του Μινσκ, κινείται πάντα μέσα στο πλαίσιο που αυτή επιβάλλει. Με τη Ρωσία, όμως, την οποία θεωρούμε στρατηγικό μας εταίρο, κάνουμε όλες τις δυνατές συνεργασίες, που δεν εμπίπτουν βέβαια σε θέματα κυρώσεων και προσπαθούμε να βρούμε τρόπους που ανοίγουν άλλους δρόμους και δεν έχουν να κάνουν με το θέμα των κυρώσεων». Έφερε, μάλιστα, ως παράδειγμα την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων.

«Η Ρωσία είναι στρατηγικός μας εταίρος και μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού, τον Δεκέμβριο του 2018 και τις υψηλές συναντήσεις που είχε εκεί με τον πρόεδρο Πούτιν, η συνεργασία αυτή προχώρησε πάρα πολύ γρήγορα», σημείωσε ακόμα η κ. Αναγνωστοπούλου, υπογραμμίζοντας το πολύ καλό κλίμα των εργασιών της σημερινής ημέρας αλλά και της χθεσινής, με τις προπαρασκευαστικές εργασίες της ΜΔΕ, που κάλυψαν ένα ευρύ πεδίο των διμερών οικονομικών σχέσεων (εμπορικές σχέσεις, αγροτική ανάπτυξη, ενέργεια, μεταφορές, τουρισμός, παιδεία και έρευνα και τεχνολογία, τηλεπικοινωνίες, τεχνολογίες πληροφορικής, και επιχειρηματική συνεργασία κ.ά).

Η κ. Αναγνωστοπούλου υπογράμμισε τον ρόλο της Θεσσαλονίκης ως ένα «πάρα πολύ σημαντικό κέντρο για όλη αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα που ενισχύθηκε με την επίσκεψη του πρωθυπουργού το Δεκέμβριο του 2018» και ανέφερε πως υπό την αιγίδα της Helexpo, Έλληνες επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν στη Διεθνή Οικονομική Έκθεση της Ρωσίας, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο, στην Αγία Πετρούπολη.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στο έτος γλώσσας και λογοτεχνίας Ρωσίας-Ελλάδας που, όπως τόνισε, θα εγκαινιαστεί με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Θεσσαλονίκης, στις αρχές Μαΐου, ενώ ευχαρίστησε τον Ρώσο υπουργό για την «πάρα πολύ παραγωγική και γόνιμη συνεργασία».

Πέραν του πρωτοκόλλου της 12ης Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής (ΜΔΕ) Ελλάδας-Ρωσίας υπεγράφησαν και δύο συμφωνίες που αφορούν στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας και στη δραστηριότητα του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), ενώ η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών και ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών αντάλλαξαν και δώρα.

Τη χρησιμότητα της ειδικής ομάδας εργασίας στο πλαίσιο της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής που θα ασχοληθεί με την ενθάρρυνση των επενδύσεων, υπογράμμισε, από την πλευρά του, και ο Ρώσος υπουργός Μεταφορών, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «ήταν μάλλον αυτό το εργαλείο που μας έλειπε τα τελευταία χρόνια για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών».

«Θεωρούμε ότι υπάρχουν θετικές προοπτικές για την ανάπτυξη των σχέσεων σε όλους τους τομείς με τους οποίους ασχολείται η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή και τα έγγραφα τα οποία υπογράψαμε και στα οποία καταλήξαμε κατά τις εργασίες διαβεβαιώνουν ότι αυτές οι προοπτικές υπάρχουν», σημείωσε ο κ. Ντίτριχ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις εργασίες της 12ης ΜΔΕ Ελλάδας - Ρωσίας.

«Διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι το διμερές εμπόριο το 2018 αυξήθηκε σχεδόν κατά 19% και έφτασε ως 4,3 δισ. δολάρια», τόνισε ο Ρώσος υπουργός, επισημαίνοντας ακόμη πως «αυξήθηκαν οι προμήθειες του φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ελλάδα κατά 10% πέρυσι και έφτασαν στα 3,5 δισ. κυβικά μέτρα», ενώ θετική τροχιά κατέγραψε και το διμερές εμπόριο στον τομέα της γεωργίας.

Ο κ. Ντίτριχ αναφέρθηκε και στο θετικό αποτύπωμα του περσινού έτους τουρισμού (Ελλάδας - Ρωσίας) αλλά και στην επικείμενη έναρξη του έτους γλώσσας και λογοτεχνίας, που είναι επίσης πάρα πολύ σημαντικό, όπως είπε, για τις διμερείς σχέσεις, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική πλευρά τόσο για την «εξαιρετική φιλοξενία» όσο και για το «πολύ υψηλό επίπεδο» της διοργάνωσης.

επιστροφή στην κορυφή