xrysopoulos 2020n

ΡΟΗ 24/7:

Κινητοποίηση για θαλάσσια ρύπανση γύρω από το πλοίο "ELIZABETH" στα Μουδανιά

elizabeth2

Άρχισαν να μπαίνουν νερά στο μηχανοστάσιο του πρυμναίου μέρους του πλοίου

Συναγερμός σήμανε σήμερα το πρωί στο Λιμενικό καθώς από το κατασχεθέν φορτηγό πλοίο "ELIZABETH" πρώην σημαίας Βολιβίας, που βρίσκεται προσδεδεμένο στο αλιευτικό καταφύγιο Νέων Μουδανιών άρχισε να προκαλείται θαλάσσια ρύπανση.
Σύμφωνα με το Λιμενικό, η ρύπανση είναι ιριδίζουσας μορφής από σεντινόνερα και λάδι μηχανής, μικρής έκτασης, περίπου 20 τ.μ., που προήλθε από εισροή νερών στο χώρο του μηχανοστασίου του πρυμναίου μέρους του πλοίου.
Άμεσα ο προσωπικό του Δήμου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου τοποθέτησαν πλωτά φράγματα γύρω από το πλοίο, καθώς και απορροφητικά υλικά προς αποφυγήν ρύπανσης στην περιοχή και η ρυπαίνουσα ουσία περιορίστηκε μέσα σε αυτό.

Να υπενθυμίσουμε ότι το πλοίο "ELIZABETH" είχε εντοπιστεί από το Λιμενικό τον Μάιο του 2011 να μεταφέρει παράνομα καπνικά προϊόντα, στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Χερσόνησο της Κασσάνδρας και στον Αγιόκαμπο Πηλίου. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο λιμάνι των Ν. Μουδανιών, όπου κατασχέθηκε το φορτίο (μετέφερε λαθραία 3.000 κούτες τσιγάρα), καθώς και το ίδιο το πλοίο. Μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, το 2013, το πλοίο πέρασε στη δικαιοδοσία του ελληνικού δημοσίου, ωστόσο παρέμενε στο λιμάνι των Μουδανιών.
Το 2015 είχε βρεθεί αγοραστής, ωστόσο στη συνέχεια η αγορά "ναυάγησε" και το πλοίο συνέχιζε να "στοιχειώνει" τη θαλάσσια περιοχή των Μουδανιών.

Σημειωτέον ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμαρχος προσωπικά είχαν επανειλημμένως κοινοποιήσει στο Ελληνικό Δημόσιο, όπως αυτό εκπροσωπείται από το Υπουργείο Οικονομικών καθώς και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σωρεία εγγράφων και εξωδίκων, ώστε να απομακρυνθεί το πλοίο σύμφωνα με τις νόμιμες διαδικασίες αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας καιτου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας κατ΄ άρθρο 177 παρ. 6 γ του Ν.2690/2001, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 του Ν. 4474/2017, πλην όμως δεν υπήρξε ανάλογη ανταπόκριση εκ μέρους των αρμοδίων Υπουργείων επικαλουμένων κατά περίπτωση, δυσχέρεια εφαρμογής των ανωτέρω διατάξεων του Νόμου.

επιστροφή στην κορυφή
WATERCURE2