ΡΟΗ 24/7:

Eως την Τετάρτη τα νέα εκκαθαριστικά για όσους δικαιούνται εκπτώσεις στον ΕΝΦΙΑ

xrhmata megenthitikos fakos

Στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τρόπους και διορθωτικές κινήσεις για να μην αποκλειστούν από τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές χιλιάδες αναξιοπαθούντες


Μέχρι την Τετάρτη το αργότερο αναμένεται να εκδοθούν τα νέα διορθωμένα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με τις εκπτώσεις που δικαιούνται άνεργοι, χαμηλόμισθοι, άτομα με αναπηρίες, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κλπ.

Καθώς, όμως, ο συνυπολογισμός των προνοιακών επιδομάτων στο οικογενειακό εισόδημα στέκονται αιτία για να χάσουν τις μειώσεις και τις ελαφρύνσεις τα πτωχά νοικοκυριά που τις έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν τρόπους και διορθωτικές κινήσεις για να μην αποκλειστούν από τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές του ΕΝΦΙΑ χιλιάδες αναξιοπαθούντες.

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, στο Υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν το πρόβλημα, λέγοντας όμως με το σύστημα δηλώσεων που εφαρμόζεται, δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το ΕΚΑΣ και το επίδομα ανεργίας από... το ναυτιλιακό συνάλλαγμα που -για παράδειγμα- δηλώνουν οι εφοπλιστές στα εισοδήματα του πίνακα 6 του Ε1.

«Κάποιοι από τους πιο πλούσιους Έλληνες, με περιουσίες δισεκατομμυρίων, είναι άτομα με αναπηρία και δεν πληρώνουν καν έκτακτη εισφορά. Δεν μπορούμε να τους απαλλάξουμε και από τον ΕΝΦΙΑ», λένε στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως όλα δείχνουν όμως, αν το πρόβλημα δεν λυθεί ηλεκτρονικά, ενδέχεται να χρειαστεί και πάλι να ταλαιπωρηθούν οι πραγματικοί δικαιούχοι των εκπτώσεων στον ΕΝΦΙΑ, σχηματίζοντας ουρές στην εφορία για να «διορθώσουν» το οικογενειακό τους εισόδημα (χωρίς ΕΚΑΣ και προνοιακά επιδόματα), ώστε να μη χάσουν τις εκπτώσεις που δικαιούνται.

 

protothema.gr

επιστροφή στην κορυφή