ΡΟΗ 24/7:

Ταφικό έθιμο στο Μεσιανό του Δήμου Πέλλας

TAFIKO ETHIMO MESIANO19

Τη Δευτέρα του Πάσχα

Το «ταφικό έθιμο» αναβιώνει τη Δευτέρα του Πάσχα, 29 Απρίλιου, στις 10.30 το πρωί, στα κοιμητήρια Μεσιανού, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Μεσιανού, σε συνεργασία με την ΔΗ.Κ.Ε.Π.Α. Πέλλας. "Είναι σεβασμός στη μνήμη των νεκρών, στις δοξασίες αλλά και στην πραγματικότητα της παράδοσής μας", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Μετά την Ανάσταση, κεντρικό ρόλο στα έθιμα της εποχής διαδραματίζει το «ταφικό έθιμο» του Πόντου, σύμφωνα με το οποίο οι ψυχές των νεκρών ανεβαίνουν στον επίγειο κόσμο την ημέρα της Ανάστασης για να παραμείνουν ως την ημέρα του Αγίου Πνεύματος. Έτσι τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα, οι συγγενείς τους στήνουν ολόκληρο τραπέζι πάνω στα μνήματα, υπό τους ήχους της ποντιακής λίρας.

Ειδικότερα, στο κοιμητήριο ο παπάς του χωριού τελεί επιμνημόσυνη δέηση, λίγο προτού ξεκινήσουν τα κεράσματα και ο λυράρης αρχίζει να παίζει. Το κλίμα είναι εύθυμο, οι άνθρωποι ανταλλάσσουν ευχές.

Το συγκεκριμένο έθιμο που έχει τις ρίζες του στα ομηρικά χρόνια. Οι Πόντιοι το διέσωσαν και το έφεραν μαζί τους στα χωριά που έφτιαξαν στην Ελλάδα. Είναι μια μέρα χαράς και μνήμης, κατά τη διάρκεια της οποίας κανείς δεν επιτρέπεται να κλαίει και να μοιρολογεί.

επιστροφή στην κορυφή