ΡΟΗ 24/7:

"Με αρκετούς «κόφτες» η ρύθμιση για τις 120 δόσεις"

money bth

Τι υποστηρίζει η διοίκηση του ΒΕΘ

Για κατ’ ευφημισμόν «ρύθμιση 120 δόσεων» κάνει λόγο το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης «ναι μεν θα αποτελέσει ανάσα για κάποιες περιπτώσεις οφειλετών, ωστόσο οι επιχειρήσεις που αναζητούν μια ουσιαστική διέξοδο θα έχουν ρύθμιση χρεών έως 18 δόσεις (αντί για 12 που αποτελεί την πάγια ρύθμιση) και σε εξαιρετικές περιπτώσεις για οφειλές από «έκτακτη αιτία» (π.χ. από φόρο κληρονομιάς) θα μπορεί να φτάνει και στις 30 δόσεις (αντί 24 που ισχύει παγίως).

Αξίζει να σημειωθεί πως η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου ενθάρρυνε τους επιχειρηματίες να προτιμήσουν να μπουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με το επιχείρημα πως τους προσφέρει μεγαλύτερα οφέλη. «Η κατάσταση που επικρατεί είναι εκρηκτική, καθώς 4,1 εκατ. οφειλέτες, χρωστούν περί τα 104 δισ. ευρώ στην εφορία και 1,55 εκατ. οφείλουν 38,2 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία. Δυστυχώς η νέα ρύθμιση απευθύνεται σε κάποιους οφειλέτες. Οι δύο βασικοί «κόφτες», εισοδήματος και περιουσίας, θα αφήσουν πολλούς οφειλέτες εκτός των ρυθμίσεων» αναφέρει ο κ. Καπνοπώλης υπογραμμίζοντας, μάλιστα, πως δεν έχει διευκρινιστεί τι θα ισχύσει για τους 80.000 «εγκλωβισμένους» οφειλέτες του πρώην ΟΑΕΕ που δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη λόγω οφειλών.

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΒΕΘ τονίζει πως «για ακόμη μια φορά δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη επιβράβευσης για τους ενημερωμένους φορολογούμενους και τους συνεπείς εργοδότες».

επιστροφή στην κορυφή