ΡΟΗ 24/7:

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

Τα εκλογικά αποτελέσματα δικαιώνουν, εν πολλοίς, τις προσδοκίες της πλειοψηφίας των πολιτών, να φύγει –το συντομότερο δυνατόν– η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να απαλλαγεί η ελληνική κοινωνία από το βαρύ κλίμα της κακοδιοίκησης και του αβέβαιου μέλλοντος. Βεβαίως, αν κρίνουμε και από τη συναφή άνοδο του Χρηματιστηρίου, τις ίδιες προσδοκίες φάνηκε ότι είχαν και οι διεθνείς χρηματαγορές, που βλέπουν, με την επικείμενη αλλαγή στην εξουσία, να βελτιώνονται οι συνθήκες οικονομικής ανάκαμψης.

Τα μηνύματα της λαϊκής δυσφορίας είχαν δοθεί από καιρό, μέσω των δημοσκοπήσεων, αλλά το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθούσε –κατά την προσφιλή τακτική του– να τα αλλοιώσει, κατηγορώντας τις δημοσκοπικές εταιρίες για εμπλοκή σε συνωμοτικές συνέργειες. Ωστόσο, το ίδιο παραπλανούσε τον κόσμο με τις δικές του δημοσκοπήσεις, μέσω κομματικών εφημερίδων και ιστοσελίδων, που παρουσίαζαν τη διαφορά μονάδων μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης αμελητέα και αναστρέψιμη. Γι’ αυτό και το μένος των κομματικών στελεχών κατά της ομάδας επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία καλλιεργούσε μια πλαστή ευφορία, άκρως αποκαλυπτική της αφέλειάς τους.

Η παροχολογία των τελευταίων ημερών, αφενός, συσπείρωσε τους ανησυχούντες πολίτες γύρω από τη Νέα Δημοκρατία και, αφετέρου, απομάκρυνε από τον ΣΥΡΙΖΑ τους περιστασιακούς υποστηρικτές του, που έβλεπαν, πίσω από τη συγκεκριμένη κυβερνητική πρωτοβουλία, μια κρίση πανικού, ενδεικτική της επερχόμενης ήττας. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την επίσπευση των εθνικών εκλογών, που αποτελούν την ύστατη προσπάθεια Τσίπρα να συγκρατήσει την αποσκίρτηση των καιροσκόπων συμμάχων του (φυγή παλαιοπασόκων προς το ΚΙΝΑΛ).

Το πολιτικό “πείραμα” με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδείχτηκε οδυνηρή εμπειρία, και οι πολίτες δεν είχαν την πολυτέλεια ψύχραιμης αξιολόγησης των πολιτικών προτάσεων από μέρους των υπολοίπων κομμάτων. Οπότε το άγχος τους, να απομακρύνουν τον κίνδυνο παράτασης του σημερινού κυβερνητικού μορφώματος, τους οδήγησε σε πλειοψηφική στήριξη της Νέας Δημοκρατίας, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραιτήτως και πλήρη αποδοχή του δικού της προγράμματος, που σε πολλά σημεία του βαρύνεται από παλαιοκομματικές αγκυλώσεις.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών προέβαλαν και την επιπολαιότητα (αν όχι και ανωριμότητα) σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων, που υποστήριξαν αρχηγούς κομμάτων, οι οποίοι, με τις πολιτικές ακρότητές τους ή την εν γένει δράση τους, προκάλεσαν το δημόσιο αίσθημα (Βαρουφάκης, Βελόπουλος, Ψινάκης), παρότι (ως αντιστάθμισμα) η εξαφάνιση των ΑΝΕΛ και η συρρίκνωση του “Ποταμιού” και της Ένωσης Κεντρώων απέδειξαν ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται ατιμώρητα η υποτίμηση και η εξαπάτηση του λαού με πολιτικά παπατζιλίκια και αυθάδεις πολιτικές επιλογές.

Ως προς τις Αυτοδιοικητικές εκλογές, τα αποτελέσματα λειτούργησαν αναλογικά με αυτά των Ευρωεκλογών, καθότι ο συγχρονισμός τους δεν άφηνε περιθώρια διαφορετικής αξιολόγησης των κομματικών συνδυασμών.

Οι επαναληπτικές εκλογές της προσεχούς Κυριακής δεν φαίνεται να επιφυλάσσουν εκπλήξεις ως προς το προδιαγραφόμενο αποτέλεσμα.

 

Στέργιος Βαγγλής, Φιλόλογος, Στέλεχος της «Δημιουργίας, ξανά!»

(Οι θέσεις της «Δημιουργίας ξανά»: https://www.dimiourgiaxana.gr/%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82)

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 28 Μαϊος 2019 15:27
επιστροφή στην κορυφή