ΡΟΗ 24/7:

"Μυστικά και παραμύθια από την ιστορία της Μακεδονίας", του Σπ. Καράβα

HPIM3153

- Αποτέλεσμα 20ετούς έρευνας και δημοσιεύσεων του συγγραφέα από το 1997 έως το 2008


Η αναψηλάφηση της ιστορίας της Μακεδονίας και η αντιπαράθεση των μύθων που επικράτησαν (για την κατασκευή του απαραίτητου εθνικού ιδεολογήματος) με τις πηγές, αποτελούν τον κεντρικό άξονα του βιβλίου "Μυστικά και παραμύθια από την ιστορία της Μακεδονίας", του ιστορικού και Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Σπύρου Καράβα, που παρουσιάστηκε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης.
Το βιβλίο παρουσίασαν η ιστορικός του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Βίκυ Καραφουλίδου , ο επιμελητής του Αρχείου Πηνελόπης Δέλτα, Αλέκος Ζάννας, η ιστορικός του Πάντειου Πανεπιστήμιου, Σία Αναγνωστοπούλου και ο συγγραφέας του βιβλίου, Σπύρος Καράβας, ο οποίος με καυστικό χιούμορ περιέγραψε πώς ξεκίνησε την έρευνα των πηγών στα αρχεία του Υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και στα χωριά και τους ανθρώπους της σημερινής Μακεδονίας.

karavas portraito

Το βιβλίο επιχειρεί μια σφαιρική και σε βάθος ανάλυση, αλλά και απομυθοποίηση του πλαισίου που στοιχειοθέτησε μύθους – και συνεχίζει μέχρι σήμερα να στηρίζεται σε αυτούς – φαλκιδεύοντας τις πηγές. Ένα βιβλίο, όπως το χαρακτήρισε η κ. Καραφουλίου, «πρόκληση για γόνιμο ιστορικό διάλογο».

Karavas vivlio

 

Γράφει Κική Δημαρόγλου

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 04 Νοεμβρίου 2014 00:19
επιστροφή στην κορυφή