Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περί "Ανακύκλωσης"

Περί "Ανακύκλωσης"

Θέλεις ν’ «αγιάσεις» και δεν σ’ αφήνουν! Ενώ ενστερνίζεσαι την «Ανακύκλωση» ως ιδέα και προσπαθείς να εξωτερικεύσεις τις οικολογικές σου ανησυχίες, οι αρμόδιοι φορείς κάνουν ό,τι μπορούν, για να ανακόψουν τον ενθουσιασμό σου.

Οι περιβόητοι «μπλε κάδοι», που υποδέχονται ανακυκλώσιμο υλικό, είναι συγκριτικά ελάχιστοι, και, ως εκ τούτου, δεν εξυπηρετούν το σκοπό του συγκεκριμένου προγράμματος. Διότι δεν είναι καθόλου πρακτικό, ο μεταφέρων τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια, να ψάχνει, σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι του, «μπλε κάδο». Θα προτιμήσει να τα πετάξει στον «πράσινο κάδο», που απέχει ελάχιστα μέτρα.

Κι όμως, θα περίμενε κανείς περισσότερη θέρμη στην προσπάθεια οικολογικής ευαισθητοποίησης των πολιτών, η οποία, εκτός από δελεαστικές προτάσεις, πρέπει να παρέχει και διευκολύνσεις, ώστε η θέληση να μην προσκρούει στην έλλειψη μεθοδικότητας.

Αλλά πώς θα γίνει αυτό, όταν το πρόγραμμα «Ανακύκλωσης», συχνά, ξεφεύγει από τον πρωταρχικό του στόχο, αφού συνδυάζεται με πρακτικές που το απαξιώνουν ως πρωτοβουλία κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας; Διότι, κάποιες φορές, βλέπουμε οι «μπλε κάδοι» να αδειάζονται σε κοινά απορριμματοφόρα, με προορισμό τις κοινές χωματερές, προς μεγάλη απογοήτευση πολλών δημοτών, που διαπιστώνουν ότι η οικολογική ευαισθησία τους τορπιλίζεται από τους ίδιους του υπευθύνους της «Ανακύκλωσης».

Τι φταίει γ’ αυτό;

• Το αυξημένο κοστολόγιο συλλογής ανακυκλώσιμου υλικού;

• Η έλλειψη χώρων για τη συγκέντρωσή του;

• Η απουσία φορέα επεξεργασίας του;

Τελικά, η «Ανακύκλωση», αντί να αποτελεί μια προωθημένη οικολογική πρακτική, είχει παραμείνει στο επίπεδο του «ακτιβισμού», και στηρίζεται –όπως κάθε σπουδαία δράση– στον “πατριωτισμό” των πολιτών.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 17 Ιουλίου 2019 16:47

Τελευταία άρθρα από τον/την Στέργιος Βαγγλής

Halkidikifocus 2014-2020