Logo
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυρ. Μάλαμα : "Όχι στο νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση"

malama1050

Ομιλία Κυριακής Μάλαμα, Βουλευτή Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας στην συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης

Για "ανησυχητικά μηνύματα" από την κυβέρνηση έκανε λόγο η Βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός στις εκλογές της 7ης Ιουλίου έδωσε εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ για ισχυρή αντιπολίτευση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα της επένδυσης στις Σκουριές.

«Το βασικό ερώτημα που προκύπτει, ήδη, από τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης, δεν είναι άλλο από το εάν και σε ποιο βαθμό θα συνεχιστεί η αποκατάσταση των αδικιών των μνημονίων που ξεκινήσαμε εμείς, προς όφελος του ελληνικού λαού, ή εάν θα επιλέξει η ΝΔ την οπισθοδρόμηση με πολιτικές ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, των πολιτών, των ελευθέρων επαγγελματιών, των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς, των επενδυτών εκείνων που ενδιαφέρονται για την κοινωνική ανταποδοτικότητα των επενδύσεών τους.
Το δεύτερο ερώτημα που τίθεται, επίσης είναι εάν η νέα κυβέρνηση σκοπεύει να επιτεθεί σε κοινωνικά δικαιώματα, σε ελευθερίες και δημοκρατικές κατακτήσεις της κοινωνίας. Και σε αυτό το επίπεδο τα πρώτα δείγματα γραφής δεν φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά», επεσήμανε η κ. Μάλαμα υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την κατάσταση που βρίσκονταν η χώρα το 2015: «Σήμερα η χώρα δεν βρίσκεται σε καθεστώς επιτροπείας, τα ταμεία είναι γεμάτα και μια σειρά από διαρθρωτικές - αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο έχουν εδραιωθεί. Παραλάβαμε μια χώρα με βαθιές κοινωνικές, οικονομικές και θεσμικές πληγές και σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός ότι παραδίδουμε την ανεργία κατά 10 μονάδες χαμηλότερη, για το γεγονός ότι στα δημόσια ταμεία υπάρχουν πάνω από 30 δισεκατομμύρια αποθεματικό, για το ότι ώριμες κοινωνικές διεκδικήσεις θωρακίστηκαν θεσμικά», είπε χαρακτηριστικά.

«Το πρώτο μεγάλο ζήτημα δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από την διαφαινόμενη επίθεση σε κοινωνικά κι εργασιακά δικαιώματα. Ήδη το νέο κυβερνητικό σχήμα δείχνει τάσεις ροπής προς τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, ενώ συχνά το τελευταίο διάστημα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας διολισθαίνουν σε ακραία παραληρήματα σε ότι αφορά δικαιώματα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το πρώτο δείγμα του νέου Υπουργού Εργασίας με τον "ΑΜΚΑ μόνο για Έλληνες” δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Η επίθεση στην ακαδημαϊκή ελευθερία, η νεοφιλελεύθερη ατζέντα στην εκπαίδευση, η μονομερής έμφαση στην καταστολή και την αστυνόμευση, η αντιμετώπιση του πολιτισμού με νεοφιλελεύθερους όρους δημιουργούν ανησυχία στον προοδευτικό κόσμο, ο οποίος επιθυμεί την δημοκρατική εμβάθυνση κι όχι την επιστροφή στο νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση» είπε η κ. Μάλαμα.
«Το δεύτερο θέμα, στο οποίο θα είμαστε σε διαρκή εγρήγορση είναι το ζήτημα της διασφάλισης του δημοκρατικού πλουραλισμού, της πολυφωνίας και του δημοσίου αγαθού της ενημέρωσης. Η Νέα Δημοκρατία έχει στις αποσκευές της την βαριά αρνητική παρακαταθήκη του “μαύρου” στη δημόσια τηλεόραση. Στην προηγούμενη κυβερνητική της θητεία επιχείρησε να καταστρέψει την ΕΡΤ. Δεν τα κατάφερε. Σήμερα, οι προθέσεις της δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται ιδεολογικά από τις προηγούμενες πράξεις της. Τα πρώτα δείγματα γραφής δεν είναι ενθαρρυντικά, ενώ την ίδια στιγμή τα ιδιωτικά συμφέροντα της ενημέρωσης αδημονούν να επιστρέψουμε στις μέρες του 2013 και της αποψίλωσης των δυνατοτήτων της δημόσιας τηλεόρασης. Και σε αυτό το θέμα θα είμαστε σε διαρκή δημοκρατική εγρήγορση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στο θέμα των Σκουριών, τόνισε: «Δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ επίσης στη δεδηλωμένη πρόθεση της νέας κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία έχει εκφραστεί ξεκάθαρα από τους αρμοδίους Υπουργούς, να παραδώσει τα κλειδιά της Χαλκιδικής στις εξορύξεις. Το μοντέλο ανάπτυξη της Eldorado που ονειρεύεται ο Πρόεδρος της ΝΔ δεν υπολογίζει ούτε κρίσιμα κοινωνικά αγαθά, όπως το περιβάλλον, αλλά ούτε και να ενδιαφέρεται για την δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών να δραστηριοποιούνται σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, όπως η αγροτική ανάπτυξη κι τουρισμός, οι οποίοι απειλούνται από τις εξορύξεις. Οι πολίτες της Χαλκιδικής μας έδωσαν την εντολή να διαφυλάξουμε τα κρίσιμα κοινωνικά αγαθά κι αυτό θα πράξουμε».

«Το μήνυμα λοιπόν που θα ήθελα να τους στείλω είναι ότι οι αγώνες τους όλα τα προηγούμενα χρόνια για το περιβάλλον, για τη ζωή τους, θα αποτελέσουν και τώρα την κινητήρια δύναμή μας. Θέλουμε η ανάπτυξη να μην διαλύει τις ζωές των ανθρώπων, επιδιώκουμε την ανάσχεση νεοφιλελεύθερων σχεδίων για εξορύξεις άνευ όρων και θα παλέψουμε, με όλα τα θεσμικά μέσα για τη συμμόρφωση όλων με τη νομιμότητα», κατέληξε η Βουλευτής Χαλκιδικής.

Τελευταία άρθρα από τον/την Halkidiki Focus

Halkidikifocus 2014-2020