ΡΟΗ 24/7:

Οι προτάσεις της ΚΕΔΕ για το επιτελικό Κράτος

photo kede 3 theodor

Συνεδρίασε το Δ.Σ.

Τις προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) επί του νομοσχεδίου για το επιτελικό Κράτος κατέθεσε στον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης.

Οι προτάσεις, που κοινοποιήθηκαν στον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, συζητήθηκαν κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης.

Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ προτείνει:

1. Να προστεθεί στις Αρχές καλής διακυβέρνησης και χρηστής διοίκησης η «Αρχή της Εγγύτητας παροχής των υπηρεσιών» (άρθρο 19).

2. Το υπουργείο Εσωτερικών, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών θεμάτων, να υποστηρίζει τις περιφέρειες και τους δήμους στην «Καλή Νομοθέτηση» (άρθρο 25).

3. Τα υπουργεία, όταν εκπονούν τα ετήσια Προσχέδια Δράσης τους, να ζητούν τις προτάσεις των περιφερειών και γενικότερα της Αυτοδιοίκησης. Να επικαιροποιηθεί ο Ν. 1622/1986, περί Δημοκρατικού Προγραμματισμού (άρθρο 52).

4. Σύνδεση των επτά Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ με το δημιουργούμενο ενιαίο σύστημα ελεγκτικών μηχανισμών (άρθρο 82).

5. Να διατυπώνει τη σύμφωνη γνώμη του ο δήμαρχος σε κάθε μετακίνηση δημοτικού υπαλλήλου στο πλαίσιο του θεσμού της κινητικότητας (άρθρο 108).

Στην εισήγησή του, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο περιέχει σημαντικές διατάξεις που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά και ουσιαστικά στην ανάπτυξη ενός επιτελικού Κράτους.

«Απαιτείται ένα κράτος πολυεπίπεδο και επιτελικό. Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης οφείλει να είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να ανατραπεί η υφιστάμενη κατάσταση στη Δημόσια Διοίκηση και στην Αυτοδιοίκηση» είπε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

επιστροφή στην κορυφή